Tv-klippet, der skaber vrede i Sverige: Her må piger og drenge ikke sidde sammen i bussen

Indvandrerdebatten i Sverige er endnu engang blusset op, efter TV 4 har afsløret, hvordan en muslimsk friskole kønsopdeler eleverne.

Efter at have været holdt under låg i mange år raser indvandrerdebatten i Sverige. Senest er den blusset op, efter svensk TV 4 har dokumenteret, hvordan en muslimsk friskole i Stockholm lader piger og drenge sidde opdelt i skolebussen.

Ifølge Devin Rexvid, som forsker i socialt arbejde ved Umeå Universitet, kan kønsopdelingen i busserne sammenlignes med, hvordan sorte og hvide blev opdelt i amerikanske busser i 1950'erne.

- Denne her bus, det er en segregationsbus, siger Rexvid i TV 4's program 'Kalla Fakta'.

Löfven: - Det er afskyeligt

Og nu er sagen om skolebussen kommet helt op på højeste niveau.

- Jeg synes, at det er afskyeligt. Det hører ikke hjemme i Sverige. Her kører vi i bus sammen - uanset om vi er dreng, pige, kvinde eller mand. Det her tyder på, at vi har endnu mere at arbejde på, når det gælder adskillelse, siger Sveriges statsminister Stefan Löfven ifølge Aftonbladet.

Religiøse friskoler står højt på sagsordenen

Og når de svenske socialdemokraters partikongres indledes på lørdag, så står spørgsmålet om de religiøse friskoler højt på dagsordenen.

Socialdemokraternes top vil stramme reglerne omkring de religiøse friskoler, men ikke forbyde dem. En del af baglandet ser dog gerne, at friskolerne skal se deres endeligt.

- Vi vil se et forbud. Det er forkert at sortere i børn ud fra religiøs baggrund, siger Elin Norén, som er leder af kongresdelegationen fra Dalarna.

Partitop vil stramme reglerne

Diskussionen om et forbud mod religiøse friskoler er dog ikke ny. Eksistensen af de 66 skoler, der findes i Sverige, har været på dagsordenen i mange år. Sidste år besluttede partiet Liberalerne, at partiet skal arbejde for et forbud mod nye religiøse friskoler. Men den socialdemokratiske ledelse - med statsminister Stefan Löfven i spidsen - vil ikke gå så langt.

Forud for weekendens kongres foreslår partiledelsen i stedet, at man skal se på et 'strengere regelsæt for religiøse friskoler', og at man skal 'skærpe tilsynet for at sikre, at al undervisning er fri for religiøs påvirkning'.

Men spørgsmålet splitter partiet, hvor nogle helst ser et forbud mod sådanne skoler. Desuden har arbejderbevægelsen LO været meget tydelige omkring, at man også her ønsker et forbud, når det gælder sådanne skoler.

Betjent skabte debat blandt svenskerne

Tidligere på året antændte en svensk politimand indvandrerdebatten, da han i et indlæg på Facebook beskrev, at langt størstedelen af de sager, som han arbejdede med, handlede om folk med udlandsk-klingende navne.

Opslaget skabte stor debat blandt svenskerne, som hurtigt delte sig i to lejre - dem, der klappede i hænderne over, at betjenten bragte emnet på bane, og dem, der mente, at han var racist og skulle holde sine meninger for sig selv.