Kronprinsesse Mary i Bangladesh: Vi skal give kvinderne en stemme

I Bangladesh står det skidt til for kvinders rettigheder. Danmark støtter derfor flere projekter, som skal støtte landets kvinder.

Kronprinsesse Mary og udviklingsminister Ulla Tørnæs er lige nu på besøg i Bangladesh for at sætte fokus på, hvordan man styrker kvinders ligestilling gennem større økonomisk uafhængighed.

Kronprinsessen og udviklingsministeren har blandt andet været på besøg i en 'markskole', hvor kvinder lærer, hvordan de får mest muligt ud af deres afgrøder, og hvordan de får den bedste pris for dem. De lærer også, hvordan de bliver mere selvbevidste og står stærkere over for deres mænd, som i Bangladesh traditionelt har råderetten over husholdningens penge.

- For de kvinder er det relativt nyt at have en indtægt. Men det har stor betydning for dem at have nogle økonomiske muligheder. Det giver dem en selvtillid - en tro på, at de kan endnu mere. Det gør dem mere ligestillede i deres familie og giver dem mere status i deres lokalsamfund. Det giver dem en stemme. Så det at få en egen indtægt gør en stor forskel for dem, siger kronprinsesse Mary til TV 2.

Slår to fluer med et smæk

TV 2's reporter Camilla Slyngborg er også rejst med til Bangladesh.

- Når kronprinsessen rejser for at fremme kvinders rettigheder, så handler det ofte om sundhed og seksuelle rettigheder. Men denne her gang er der en økonomisk vinkel på det. Det drejer sig om, at man skal have kvinderne i beskæftigelse, for at de på den måde får en status i hjemmet og på den måde får en højere status i samfundet. Så det er devisen bag de danskstøttede projekter, som kronprinsessen og ministeren besøger hernede, siger hun.

TV 2s reporter Camilla Slyngborg er rejst med kronprinsesse Mary til Bangladesh.

Et andet sted, de to har besøgt, er et sted, hvor man forsøger at give de fattigste kvinder et arbejde, som består i at bygge veje.

- Byen, som ligger i den sydlige del af landet, er meget ramt af oversvømmelser. Og derfor har man slået to fluer med et smæk ved at give kvinderne et arbejde, hvor de skal bygge højtliggende veje og samtidig klimasikre landet, fortæller Camilla Slyngborg.

En hverdag med vold og seksuelle overgreb

Og der er ingen tvivl om, at der er brug for at sætte fokus på kvinders rettigheder i Bangladesh. Der er store problemer med vold mod kvinder og med seksuelle overgreb.

- Og så har kvinderne generelt en lavere status end mændene. Man sørger for, at drengene får en uddannelse fremfor piger. Hvis en familie har en pige og en dreng, så er det typisk pigen, man trækker ud af skolen, for at hun kan arbejde i hjemmet.

Det danske besøg i Bangladesh slutter torsdag.