Udland

Far mistede tvillinger i gasangreb: Sig farvel mine kære, sig farvel

En syrisk far mistede sine tvillinger på ni måneder, sin kone og flere familiemedlemmer i et formodet nervegas-angreb tirsdag i Idlib-provinsen.

Abdel Hameed Alyousef mistede sine to børn, sin kone og flere andre familiemedlemmer ved tirsdagens angreb i Idlib-provinsen i Syrien, hvor mindst 86 mennesker blev dræbt - formentlig på grund af nervegas.

Privatoptagelser, som nyhedsbureauet Associated Press (AP) er kommet i besiddelse af, viser den sørgende far, der sidder på forsædet af en bil med de døde tvillinger – ni måneder gamle Aya og Ahmed – i sine arme.

Tydeligt berørt tager Abdel Hameed Alyousef afsked med sine børn med ordene ”sig farvel mine kære, sig farvel”.

- Jeg kunne ikke redde dem, de er alle døde nu

Til AP fortæller den 29-årige far, hvad der skete tirsdag, da angrebet ramte den lille by Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen.

- Jeg var sammen med dem, da det skete, og jeg bar dem uden for huset sammen med deres mor. Først var de ved bevidsthed, men så begyndte det at lugte kraftigt, og så blev de syge og mistede bevidstheden, fortæller Abdel Hameed Alyousef.

Han efterlod dem hos redningsmandskabet, og tænkte, at de ville komme sig. Han gik derefter tilbage til huset for at se til resten af sine familiemedlemmer.

Her fandt han ligene af hans to brødre, to nevøer og en niece. Også naboerne og venner var døde i angrebet.

- Jeg kunne ikke redde dem, de er alle døde nu, fortæller han.

Tyrkiet bekræfter: Spor af kemiske våben

Først da han kom tilbage for at se til sin kone og børn, fandt han ud af, at de også havde mistet livet.

Abdel Hameed Alyousef bliver selv behandlet for følger af den giftige gas, der blev brugt i angrebet.

Hans tragiske historie og billederne af de døde tvillinger bringes i dag i en række internationale medier, og deles af mange mennesker på de sociale medier.

Ifølge Tyrkiets justitsminister er der fundet spor af kemiske våben i ligene efter angrebet tirsdag.

- Som et resultatet af de obduktioner, der er foretaget, kan vi fastslå, at kemiske våben blev anvendt, siger justitsminister Bekir Bozdag.

Et af de værste angreb i krigen

Ifølge nyhedsbureauet AFP tilføjer ministeren uden yderligere forklaringer:

- Den videnskabelige efterforskning bekræfter også, at Assad (Syriens præsident, red.) har brugt kemiske våben.

Angrebet beskrives som et af de værste i den foreløbig seks år lange krig i Syrien.

Der er tvivl om, hvem der står bag gasangrebet. De fleste lande i Vesten peger på, at Syrien og regimets præsident, Bashar al-Assad, står bag. Men den syriske regering afviser.

Rusland vil ikke fordømme angreb

Rusland, der er Syriens allierede, hævder, at syriske kampfly ramte et lager, hvor oprørere havde opbevaret kemiske våben.

Men den forklaring er imidlertid blevet afvist af de syriske oprørere.

Angrebet resulterede onsdag i et hasteindkaldt møde i FN's Sikkerhedsråd. Mødet sluttede dog, uden at rådet blev enige om at foretage sig noget.

USA, Storbritannien og Frankrig havde udarbejdet en resolution. Den fordømmer det formodede angreb og kræver det undersøgt. Rusland havde på forhånd meddelt, at det ikke kunne stemme for en resolution.