Udland

Derfor går internettet amok over Michelle Obamas hår

Efter otte år som førstedame er Michelle Obama endelig blevet set med naturligt hår. Og hår er ikke bare hår, når det gælder sorte kvinder.

Hvide og sorte mennesker har forskelligt hår. Og mens leverpostejsfarvede Marianne måske bruger mange penge på at få permanentet krøller i, så går Latifah med det krusede, krøllede hår til frisør hver uge for at få det strøget og glattet eller udvidet med påsyet eller på-flettet kunstigt hår.

Det er dyrt, og det gør ondt. Og det er sprængfyldt med politik. Når det diskuteres om Obama-parret har valgt at leve som hvide eller sorte, så betyder Michelle Obamas hår meget: I otte år i Det Hvide Hus har hun fået en stylist til at sætte det, som en hvid dame sætter sit hår: Glat og nydeligt. Og derfor går internettet amok over billedet af den tidligere førstedame med naturligt hår: Endelig er Michelle Obama sprunget ud som sort.

’Obama var aldrig blevet præsident, hvis Michelle havde ladet håret gro’

Den nigeriansk-amerikanske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie har sagt og skrevet meget om sorte kvinders hår – og især Michelle Obamas glatte look.

Hun mener ikke, at parret var endt i Det Hvide Hus, hvis Michelle Obama havde beholdt sin frisure fra ungdommen.

- Hvis Michelle Obama havde haft naturligt hår tilbage i 2008, havde Barack Obama ikke vundet valget. Naturligt hår symboliserer noget militant og ’black power’, har forfatteren tidligere udtalt.

Og det er den danske jurist og debattør Mary Consolata Namagambe helt enig i.

- Sort hår, afro-hår, afrikansk hår, eller hvad du vil kalde det, er ikke bare hår - det er politisk. Det referer blandt andet til Black Panther-bevægelsen, når det er kort og naturligt, siger Namagambe til TV 2.

Nu behøver hun ikke at tilfredsstille hvide amerikanere længere - nu kan hun være sig selv.

Mary Consolata Namagambe, jurist og debattør, til TV 2

For hende betyder det meget, at Michelle Obama endelig ses med naturligt hår.

- Der har været en bevægelse, hvor sorte kvinder i højere grad vil have deres eget naturlige hår. Og når Michalle Obama gør det og viser, at det er ok, at du ser ud som du gør, og at du ikke behøver at se europæisk ud, så betyder det meget, siger hun.

- Nu behøver hun ikke at tilfredsstille hvide amerikanere længere - nu kan hun være sig selv, og det bør vi alle. At den forrige førstedame, en magtfuld kvinde, står ved sin identitet, betyder yderligt utroligt meget for den revolution, vi også ser rundt omkring i verden for sorte piger og kvinder.

Og så gør Mary Consolata Namagambe det helt klart: Der er INGEN sorte kvinder, der naturligt har glat hår: Enten er det syet på, eller også er det glattet med kemikalier. Punktum.

Michelle Obama har selv tidligere lagt det her billede på Twitter, fra da hun og Barack var unge og håret lidt mere naturligt.

Forbud mod afro i Afrika

Flere beviser på, at sortes hår ikke bare er hår, kan findes i nyhederne i de seneste måneder. I Sydafrika udløste det protester i efteråret sidste år, da de kvindelige elever på et gymnasium fik nok: Skolens regler tillod ikke, at de mødte op til undervisning med afro. Reglerne er siden blevet ændret.

Og så har en amerikansk domstol besluttet, at det er lovligt at fravælge personer i en ansættelsesproces på grund af dreadlocks.

Michelle Obama har ikke selv kommenteret på billedet, der florerer på de sociale medier.