GO'

Sidste gang døde 260.000 børn og voksne - og denne måned bliver afgørende

Tørke har drevet tusindvis af børn og voksne på flugt i en række lande i Afrika, og falder regnen ikke i denne måned, bliver situationen katastrofal.

En række lande i Afrika har i øjeblikket sat en dyster kurs

Tørke har nu i flere år ikke sluppet sit tag og sker der ikke noget inden for den næste måned, vil situationen udvikle sig til en regulær hungernød.

Det fortæller Rasmus Stuhr Jacobsen, nødhjælpschef i Dansk Flygtningehjælp, i Go' morgen Danmark tirsdag.

Han er netop vendt hjem fra Somalia og har med egne øjne set, hvor slemt det står til. Og situationen er lige nu meget, meget alvorlig, lyder det.

Ifølge nødhjælpschefen tyder det på, at tørken denne gang bliver langt værre, end den var mellem 2010 og 2012, hvor næsten 260.000 af Somalias indbyggere, halvdelen af dem børn, døde af sult.

- Der er allerede tusindvis af underernærede børn, og der er lige nu hundredetusindvis af mennesker, der er drevet på flugt i Somalia, fortæller Rasmus Stuhr Jacobsen.

Dyrene dør af tørken

Dansk Flygtningehjælp er ikke ene om at råbe vagt i gevær.

FN advarer også om, at den tiltagende sultkatastrofe kan blive den største humanitære katastrofe siden 1945.

Somalia, Sydsudan, Yemen og Nigeria er blevet betegnet som 'de 4 sultkatastrofer', men også lande som Etiopien, Kenya og dele af Uganda er hårdt ramt, og op mod 20 millioner mennesker frygtes at blive påvirket af katastrofen.

I Somalia, som Rasmus Stuhr Jacobsen netop har besøgt, flygter folk fra landdistrikterne til byerne i søgen efter hjælp, fordi deres levebrød er faldet fra hinanden.

Deres levegrundlag er for det meste dyr – og deres køer, geder og kameler er døde, da der ikke er vand nok til at dyrke jorden, forklarer han.

I dele af Sydsudan er der allerede erklæret hungersnød, og for mange i somaliere er det nu ved at være sidste chance. Redningen skal komme i april. I form af regn. Men lige nu ser det ikke ud til, at det sker.

- Meldingerne er, at det bliver en meget dårlig regn, og hvis det bliver en dårlig regn, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at så kommer vi til at se mere hungersnød i de her fire berørte lande, siger Rasmus Stuhr Jacobsen.

- Hvis regnen ikke snart falder, bliver det katastrofalt, fortæller han i Go’ morgen Danmark.

Skaden er allerede sket

Skaden er dog allerede sket, og hvis der - imod alle forventninger - alligevel kommer en masse regn, befinder befolkningen i Somalia, som nødhjælpschefen har besøgt, sig stadig i dyb krise.

- For der er allerede tusindvis af mennesker, der er drevet på flugt, og der er allerede tusindvis af børn, som er underernærede, siger han.

Et af de steder, hvor man tydeligt kan se effekten af tørken, er ved grænsen mellem Somalia og Etiopien.

Her går der en bro henover floden Dawa, men under den er selve floden tørret ud. Den er reduceret til et nedsunket flodlegeme og et par vandpytter – noget, der ikke er sket i næsten 50 år, lyder det fra de lokale.

Hjælpen har svært ved at nå frem

Dertil er det vanskeligt at få nødhjælpen frem i flere af de lande, der er truet af hungersnød, lyder det fra Rasmus Stuhr Jacobsen. På grund af konflikterne.

I Yemen, Sydsudan og Somalia gør konflikterne, at markedskræfterne ikke fungerer, og leverancer af mad og vand kan i øjeblikket ikke bevæge sig frit rundt i landene – til de mennesker, der har brug for dem.

Og befolkningen og nødhjælpsarbejderne kan heller ikke bevæge sig frit.

- Så de folk, vi gerne vil ind og hjælpe, har vi ikke altid adgang til. Det er en stor del af forklaringen på, at sådan en situation kan udvikle sig til en hungersnød, slutter Rasmus Stuhr Jacobsen.