Eksplosion i Sankt Petersborg: Det ved vi - det mangler vi svar på

14 personer har mistet livet og mindst 40 personer er såret.

square to 16x9
1 Mandag mellem 13.30 og 14.00 dansk tid Undergrundsbanen i Sankt Petersborg rammes af en eksplosion
2 Mandag mellem 15.30 og 16.30 De russiske myndigheder finder en bombe i metroen i Sankt Petersborg, som ikke var eksploderet.
3 Mandag klokken 17 Sundhedsministeriet i Rusland oplyser, at der er 11 dræbte og 47 sårede.
4 Tirsdag klokken 10 Opjustering af dødstallet til 14 dræbte
5 Tirsdag klokken 15 Russiske efterforskere bekræfter identiteten på gerningsmanden som 22-årige Akbarsjona Jalilov fra Kirgisistan

Det ved vi om eksplosionen

En eksplosion rystede metroen i den russiske by Sankt Petersborg, hvor der øjeblikkeligt var meldinger om flere dræbte og sårede.
Eksplosionen skete mellem de to metrostationer ved Sennaja-pladsen og den nærliggende Teknologitjeskij Institut-station i centrum af Sankt Petersborg.
22-årige Akbarsjona Jalilov fra Kirgisistan detonerede en selvmordsbombe i toget, som kostede 14 mennesker angrebet og sårede yderligere mellem 40 og 50.
Den russiske præsident Vladimir Putin opholdt sig i Sankt Petersborg under angrebene. Han var kort efter ude og kondolere.
De russiske myndigheder fandt endnu en bombe på en nærliggende metrostation i Sankt Petersborg, ved Vosstanija-pladsen, som ikke var eksploderet. Den fundne bombe blev fjernet og uskadeliggjort.
DNA-beviser og overvågningsbilleder har fået myndighederne til at formode, at denne bombe også blev plantet af Akbarsjona Jalilov.
Den kirgisiske efterretningstjeneste siger, at de arbejder sammen med de russiske myndigheder omkring efterforskningen af angrebet.
Ifølge myndighederne har ingen grupper taget skylden for angrebet.

Det ved vi om ofrene

Nationaliteterne på ofrene er endnu ikke kommet frem.
Udenrigsministeriet opfordrer danskere, der opholder sig i Sankt Petersborg til at kontakte deres pårørende.
Ofre hjælpes ud fra en af de berørte metrostationer. Foto: ANTON VAGANOV / Scanpix Denmark
Det smadrede metro-tog ved Teknologitjeskij Institut-station i Sankt Petersborg. Foto: STR / Scanpix Denmark
En redningshelikopter hjælper til ved metrostationen Teknologitjeskij Institut-station. Foto: ANATOLY MALTSEV / Scanpix Denmark

Det ved vi om den mistænkte

Det var en 22-årig kirgiser ved navn Akbarsjona Jalilov, der stod bag angrebet i et metrotog i den russiske by Sankt Petersborg i går mandag.
Det fastslår russiske efterforskere.
Ifølge BBC blev Akbarsjona Jalilov født i den kirgisiske by Osh i 1995 og havde opnået russisk statsborgerskab. Hans motiv og eventuelle tilknytninger til ekstreme grupper har efterforskerne ikke oplyst noget om.
Akbarsjona Jalilov døde selv i angrebet. Det vides ikke, om han selv er blandt de 14 dræbte eller om han ville være den 15.

Det mangler vi stadig svar på

  • Hvad var Akbarsjona Jalilovs motiv?
  • Var Akbarsjona Jalilov tilknyttet en ekstrem gruppe?
  • Hvem er de dræbte og sårede personer?
 
Din mening: Dette er et nyt overbliksformat, som er under udvikling. Derfor vil vi gerne have dine input.