GO'

Mystisk rumskib i kredsløb om Jorden: Teorierne er mange

Det amerikanske luftvåben har sendt et rumskib på en hemmelig mission. Men ingen ved, hvad rumskibet indeholder eller hvad missionen går ud på.

Skal det mystiske rumskib kaste bomber mod vores planet? Eller er det et forsøg på at etablere en rum-ambulance, der skal redde tilskadekomne astronauter?

Det er bare nogle af teorierne bag rumskibet X-37B, der lige nu befinder sig 300 kilometer ude i rummet, hvor det er opsendt af det amerikanske luftvåben, US Airforce. I 683 dage har det været i kredsløb om Jorden.

Forskellen er, at når NASA sender et rumskib ud i atmosfæren, så er rumprogrammet åbent for offentligheden. Og derfor tiltrækker det sig en del opmærksomhed, at det amerikanske luftvåben er så hemmelighedsfuld omkring X-37B.

Bombeteori er usandsynlig

Officielt lyder det fra Pentagon, at rumskibet benyttes til at eksperimentere med nye teknologier, men den forklaring har rumobservatører og konspirationsteoretikere verden over ifølge medier som australske news.com.au og Daily Mail svært ved at tro på.

Mit bud er at de udvikler teknologi, man kan bruge til spionsatellitter

Kristian Pedersen, direktør DTU Space

I stedet bliver der spekuleret i, at rumskibet skal bruges til militære eksperimenter.

- Den officielle udmelding er, at de vil teste ny rumteknologi, men det kan jo sådan set være hvad som helst. Så må man spekulere i, hvad man kan lave af interessante ting med sådan et rumfartøj i kredsløb, siger direktør i DTU Space, Kristian Pedersen, i ’Go’ morgen Danmark’.

Han tror dog ikke, at rumskibets mission er at kaste bomber mod Jorden:

- Hvis man smider bomber ud fra den højde, så brænder de i atmosfæren, siger han.

Det er rumskibet X-37bs fjerde mission i rummet.

Dansk rumekspert tror på kameraer

Selvom rumskibet nu er ubemandet, så er teorien om en rum-ambulance ikke helt dum, siger Kristian Pedersen.

- Der er plads til, at man med tiden vil udvikle, at man kan have astronauter om bord og måske flyve op til Den Internationale Rumstation eller sende den ud for at fikse satellitter, siger Kristian Pedersen.

Kristian Pedersens har dog sin egen teori om, hvad X-37B laver oppe i luftrummet:

- ​Mit bud er, at de (US Airforce, red.) udvikler teknologi, man kan bruge til spionsatelitter. Det kan være til at teste sensorer eller kameraer, der kredser så tæt på Jordens bane som muligt, så man kan få så skarpe billeder som muligt, siger Kristian Pedersen.

X-37B er en minirumfærge og det er dens fjerde mission, hvilket vil sige den har landet succesfuldt tre gange tidligere. Den er bygget af Boeing, men drives af US Air Force. Den har med sine 683 dage i rummet allerede slået sin tidligere rekord på 674 dage i kredsløb.

Rumskibet kommer til at lande som et svævefly på en landingsbane i USA, når det løber tør for brændstof.