Udland

Eksplosion i Sankt Petersborg - mindst 14 dræbte

Præsident Vladimir Putin understreger, at der kan være tale om terrorisme ved en eksplosion, der har kostet mindst 14 mennesker livet.

En eksplosion har rystet metroen i den russiske by Sankt Petersborg, hvor der er meldinger om flere dræbte og sårede, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det russiske Sundhedsministerium oplyser, at mindst 14 personer har mistet livet i forbindelse med eksplosionen.

Yderligere 47 personer er såret ved eksplosionen. Myndighederne har eftersøgt to personer.

Terrorisme kan være årsagen

Eksplosionen er sket imellem de to metrostationer ved Sennaja Pladsen og den nærliggende Teknologitjeskij Insititut-station i centrum af Sankt Petersborg.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, siger i en erklæring, at han kondolerer de ramte. Han siger, at det endnu ikke er klart, hvad der er årsag til eksplosionen, men han understreger, at terrorisme undersøges som en af de mulige årsager.

Præsidenten opholder sig selv i byen, hvor han skal mødes med den hviderussiske leder Alexander Lukashenko. Putin er også fra Sankt Petersborg. Han ville have besøgt eksplosionsstedet, men sikkerhedsteamet nægtede ham adgang.

Den russiske anklagemyndighed går skridtet videre og siger, at eksplosionen efterforskes som et terrorangreb.

Ueksploderet bombe fundet

Hele metronettet i Sankt Petersborg, der dagligt transporterer godt to millioner passagerer, er lukket ned. Der er fundet en ueksploderet bombe et andet sted i metrosystemet. Den bombe er fjernet og uskadeliggjort. Det oplyser den russiske antiterror-komité ifølge AP.

Taxachauffører i byen tilbyder gratis lift i midten af byen, som er meget stoppet af trafikken.

Ifølge BBC har metroen i Moskva meddelt, at man har taget særlige sikkerhedshensyn.

Det danske Udenrigsministerium opfordrer på Twitter danskere i Sankt Petersborg til at kontakte deres pårørende.

Vladimir Putin var selv i Sankt Petersborg, da eksplosionen skete. Video: Michael Rathje

- Et spørgsmål om tid

Ruslandskender Samuel Rachlin siger til TV 2, det var et spørgsmål om tid, før Rusland igen ville blive ramt af et angreb.

- Da Putin kom til magten, sagde han, at han ville sætte en stopper for terror. Herefter startede han en frygtelig krig i Tjetjenien, jævnede områder med jorden og så kom der en masse terrorhandlinger. Jeg er ked af at sige det, men det var kun et spørgsmål om tid, før det ville ske igen, siger Samuel Rachlin.

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen(V) har kommenteret på eksplosionen, som han kalder 'en forfærdelig ting'.

- Det er forfærdelige billeder, vi har set fra Sankt Peterborg her i dag. Det er jo en forfærdelig ting, og mine tanker går til dem, som et blevet ramt og hele det russiske folk, siger han til TV 2.

Den danske statsminister kalder det en 'forfærdelig ting', der er sket i Rusland mandag. Video: Esben Christensen