Dansk ekspert: Rusland opklarer ofte terrorangreb hurtigt

Flemming Splidsboel, seniorforsker og Rusland-ekspert, mener, at meget tyder på, at der er tale om terror i Skt. Petersborg.

Meget tyder på, at der er tale om et terror-angreb, og de russiske myndigheder, som normalt er gode til at opklare terrorangreb, efterforsker formentlig nu, om angriberne kan have deres rødder i det sydlige Rusland.

Det vurderer Flemming Splidsboel, Rusland-ekspert og seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), overfor TV 2 efter eksplosion i Skt. Petersborg, som ifølge de foreløbige tal har kostet 10 mennesker livet - 47 er meldt såret.

- Det er meget dramatisk og bringer tankerne tilbage til situationen i Rusland i 90'erne og 00'ere. Rusland rammes ganske ofte af terrorangreb, men det sker så ofte og de fleste er så små, at vi ikke hører om dem i vores medier, siger Flemming Splidsboel.

Han siger, at dem, der står bag angrebene ofte har rødder i f.eks. Tjetjenien og Republikken Dagestan.

- De har oftest deres udspring i det sydlige Rusland, i det nordlige Kaukasus, der har vi Tjetjenien og Dagestan, hvor man ofte har haft den her type ballade. Jeg er sikker på det er det spor, de russiske myndigheder efterforsker nu, siger Flemming Splidsboel.

Rusiske myndigheder gode til at efterforske

Han siger, at de russiske myndigheder er ganske gode til at efterforske og opklare den slags angreb.

- Vi må jo sige det minder om terror med to simultane angreb. Man er ganske gode i Rusland til at håndtere den slags. Man har et velfungerende efterretningsvæsen, som har gode forbindelse i de her miljøer, hvor man også har informanter. Man er normalt forholdsvis hurtige med en opklaring, siger Flemming Splidsboel.

Han siger, at motiverne for terror har udviklet sig fra at være separatisme, som f.eks. tjetjenske separatister har stået bag, til terror, der er religiøst motiveret - ofte ekstrem islamisme.

Han påpeger også, at Ruslands engagement i Syrien kan spille en rolle for eventuelle gerningsmænd.

- I Rusland anslår man, at mindst 7.000 russere kæmper for IS i Syrien, så set i lyset af Ruslands engagement er man hos de russiske myndigheder bekymret for, hvad engagementet kan udløse af modstand.