Mistede sin søn i skolemassakre – nu beskyldes han for løgn og trues på livet
Pårørende til Sandy Hook-massakren udsættes for chikane og trusler. Nu beder de præsidenten Donald Trump om hjælp.
Den 14. december 2012 fandt en af de værste skolemassakrer i USA’s historie sted, da 20 børn og seks voksne blev skudt og dræbt på Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut.
Gerningsmanden, 20-årige Adam Lanza, havde skudt sin egen mor, inden han kørte ud til skolen og i løbet af 11 minutter tog livet af de 26 personer, hvorefter han tog sit eget liv.
Men i USA er der mange, som nægter at tro, at massakren nogensinde fandt sted.
Rundt om på hjemmesider og i videoer på Youtube fremlægger konspirationsteoretikere det, som de selv mener, er beviser for, at det hele var en nøje planlagt forestilling, konstrueret af den daværende regering for at forsøge at samle opbakning til at stramme landets våbenlovgivning.
Nogle af de mest ekstreme er gennem flere år gået efter de pårørende til de dræbte børn og udsat dem for chikane og i enkelte tilfælde drabstrusler, skriver BBC.
En af dem, der er blevet udsat for truslerne, er Lenny Pozner, der mistede sin seksårige søn Noah ved angrebet.
- Jeg satte ham af på skolen den morgen, og det havde været en dag som enhver anden. Men halvanden time senere så var det mit livs værste mareridt. Værre end noget mareridt, jeg kunne have forestillet mig, siger Lenny Pozner til BBC.
Deler billede af sønnens grav
Han har vist det britiske medie en række af de videoer, der er blevet lagt på Youtube.
En af dem viser optagelser af hans hjem og vejen, hvor han bor. Kameraet zoomer ind på hans terrasse, mens adressen bliver vist på skærmen. Der er ingen, der siger noget i videoen, men beskeden er tydelig: de ved, hvor han bor.
I en anden nylig video vises der et billede af sønnens gravsten med en tekst, der siger ”tom grav”. I videoen er der også et billede af, hvordan Lenny Pozner ser ud.
- Her er der et foto af mig, der blev taget to dage efter, at mit barn blev dræbt, og jeg bliver kaldt en løgnagtig bedrager og en terrorist. Det er sådan, de bagvasker folk, siger han til BBC.
Lenny Pozner mener selv, at han er blevet mål for deres vrede, fordi han aktivt har blandet sig i debatten og kæmpet imod konspirationsteoretikernes falske påstande.
Men mange nægter altså at tro på hans historie, og i enkelte tilfælde har nogle af de mest ekstreme af konspirationsteoretikerne opsøgt familierne til Sandy Hook-ofrene. Mindst to personer er blevet anholdt, og så sent som i onsdags blev en kvinde efterlyst i Florida for at chikanere Lenny Pozner.
Han er flyttet flere gange de seneste år og ønsker ikke sin nuværende by oplyst.
Kritiker: Man brugte skuespillere
Massakren på skolen i Newtown fik omfattende opmærksomhed, ikke kun på grund af de mange dræbte, men også fordi, at mange af ofrene var så unge – børnene var i seks-syvårsalderen.
Den daværende amerikanske præsident, Barack Obama, har været en udtalt fortaler for stramme våbenlovgivningen i USA, og han har ved flere lejligheder brugt Sandy Hook-massakren som et af de tungtvejende argumenter.
Men retten til at bære våben står indskrevet i den amerikanske forfatning, og der findes i USA en stor fløj anført af den magtfulde våbenlobby-organisation NRA, som gør alt, hvad der står i deres magt for at fastholde den ret.
Konspirationsteorierne om Sandy Hook-massakren opstod derfor hurtigt som modsvar på våbenkritikerne, og de blev yderligere forstærket, da en af USA’s mest kendte konspirationsteoretikere, talkshow-værten Alex Jones, delte teorierne med lytterne i sit radioprogram.
- Sandy Hook er uægte, fuldstændig falskt med brug af skuespillere, og efter min mening opstillet. I først omgang kunne jeg ikke tro det. Jeg vidste, at de brugte skuespillere, men jeg troede alligevel, at de dræbte nogle rigtige børn, sagde han blandt andet ifølge BBC.
Alex Jones er grundlægger af hjemmesiden og radioprogrammet InfoWars, som er kendt for at dele konspirationsteorier, og han har blandt andet udtalt, at han mener, at terrorangrebet den 11. september 2001 var et ’insidejob’ gennemført af myndighederne.
Beder Trump om hjælp
Alex Jones er ved flere lejligheder også blevet sat i tæt forbindelse med den amerikanske præsident Donald Trump, og Trump har ved flere lejligheder delt historier fra konspirationsmediet på de sociale medier.
Donald Trump har dog ikke udtrykt støtte til teorierne om Sandy Hook-massakren eller Alex Jones påstande om, at den skulle være falsk.
Flere af de pårørende i Newtown og lokale afdelinger af Det Demokratiske Parti forsøger alligevel nu, at få præsidenten til at gå ind i sagen og bruge sin indflydelse til at tage afstand fra konspirationsteoretikerne og hjælpe med at stoppe chikanen af familierne.
- Byrådet ønsker at formulere et brev, hvor vi beder præsidenten tage afstand til personerne bag disse falske historier og sige til dem, at det her er ægte børn, som døde, siger demokraten Eric Paradis, hvis egen datter overlevede skyderiet i 2012.
Imens fortsætter Lenny Pozner sin kamp mod konspirationsteoretikerne og for at modbevise de falske historier.
- Jeg ville ønske, at jeg ikke behøvede at gøre det her. Jeg ville gerne bare lade det ligge og føle, at mindet om mit barn var helligt, og at andre mennesker også behandlede det sådan. Men så længe de ikke gør det, føler jeg, at jeg er nødt til at forsvare det minde, siger han til BBC.