Udland

Manden bag det ikoniske regnbueflag er død

Ifølge flagets ophavsmand, Gilbert Baker, skal regnbuen udtrykke glæde, skønhed og styrke. Baker blev 65 år.

Manden bag det ikoniske regnbueflag, den amerikanske aktivist, kunstner og homoseksuelle Gilbert Baker, er død i en alder af 65 år.

Det oplyser hans mangeårige ven og aids-aktivist Cleve Jones på Twitter.

- Min allerkæreste ven i hele verden er gået bort. Han gav verden regnbueflaget, og han gav mig 40 års kærlighed og venskab, skriver han.

Ifølge Cleve Jones sov Gilbert Baker ind i New York torsdag.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at der ikke er blevet offentliggjort detaljer om årsagen til hans død.

1978 kom regnbueflaget til

Gilbert Baker designede det multifarvede regnbueflag i 1978. Det blev symbolet på LGBT-samfundet i hele verden. Det omfatter lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

Fredag aften lokal tid er der ifølge CNN planlagt en mindehøjtidelighed for Baker under regnbueflaget i bygningskomplekset Civic Center i San Francisco.

Flaget vil være på halv stang og kan ses fra borgmester Ed Lees balkon.

- Gilbert var en pioner inden for LGBT-rettigheder, en stor kunstner og en sand ven for alle, der kendte ham. Vores tanker går til hans venner og familie. Han vil blive savnet udtaler Ed Lee, borgmester i San Francisco, ifølge CNN.

Engagerede sig i det homoseksuelle miljø i San Francisco

Gilbert Baker blev født i Chanute, Kansas, i 1951 og sluttede sig senere til den amerikanske hær.

Han blev udstationeret på et hospital for veteraner fra Vietnamkrigen i San Francisco i 1970, hvor bevægelsen for homoseksuelles rettigheder var i sin opstart.

Efter endt militærtjeneste i 1972 blev han i San Francisco, hvor han engagerede sig mere og mere i det homoseksuelle miljø. Han syede blandt andet bannere til demonstrationer for homoseksuelles rettigheder.

Det var i denne periode, at han mødte og blev venner med Harvey Milk, som i 1977 blev den første åbent homoseksuelle person, der blev valgt til et offentligt embede i Californien.

Harvey Milk bar sammen med mange andre homoseksuelle det første flag kreeret af Gilbert Baker til San Francisco Gay Freedom Day Parade 25. juni 1978. Flaget var ni meter bredt og 18 meter langt.

Paraden fandt sted, fem måneder før at Harvey Milk blev skudt og dræbt.

- Vi havde brug for noget til at udtrykke vores glæde, vores skønhed, vores styrke. Og det gjorde regnbuen, fortalte Gilbert Baker i et interview med CNN i 2015.