Udland

Tusinder dyrker ridning på kæphest som seriøs sport

I Finland har den nye sport mere end 10.000 udøvere og fans, og der holdes konkurrencer i disciplinen.

Det ser komisk ud, men for deltagerne er det bund alvorligt. Dressur og spring på ryggen af en kæphest.

En hobby, som i Finland er blevet yderst populær blandt flere tusinde piger i alderen 10 til 18 år. Det skriver The Wall Street Journal.

Selvom hestene ikke er levende, siger deltagerne, at deres sport kræver dansende rytme og gymnastisk kontrol.

Samtidig skal man have atletiske evner til at klare spring over forhindringer, der kan være højere end en meter, og på samme tid bevare kontrollen over sin kæphest. 

Det, der lyder som fin kunst for unge disciplinerede piger, kan for andre se helt anderledes ud. I årtier har en kæphest været opfattet som et legetøj 

- Folk ser det som en leg, eller at vi er sindssyge, siger 20-årige Venla-Maria Uutela, der er formand for finske kæpheste entusiasters forbund og har skrevet to bøger om sporten.

Voksne udøvere

I Finland findes der flere konkurrencer i kæpheste-ridning. Nogle af deltagerne forbereder sig på de høje spring ved at træne op til seks timer om ugen.

Enkelte kan kategoriseres som voksne og har muligheden for selv at køre rundt til de mange stævner.

Den information kommer bag på mange ryttere af levende heste, der betegner den nye sport som leg med en dukke.

Den kritik kalder udøverne af kæpheste-ridning for elitær snobberi.

- Hvis din hobby er ishockey, er der ingen, som spørger, hvornår du har tænkt dig at stoppe. Jeg er altid glad. Jeg smiler altid, når jeg gør det her, og jeg forbedrer mig hele tiden. Hvorfor skulle jeg stoppe, siger en af udøverne, Ada Filppa, til Wall Street Journal.

Unikt sammenhold

I programmet News og Co. på TV 2 News er den nye trend også blevet diskuteret.

- I øjeblikket spiller jeg Monty Pythons Spamalot i Tivoli, og der bruger vi kokosnødder, når vi ridder rundt. Det synes jeg har været vanvittigt, lige indtil jeg så det her. Det topper det jo på mange måder, siger komiker og skuespiller Lars Hjortshøj.

Han beundrer dog samtidig de unge pigers initiativ.

- Jeg synes, at alle aktiviteter for den aldersgruppe, der ikke involverer en skærm, det hepper jeg jo bare på, siger Lars Hjortshøj.

News & Co. havde blandt andet komiker Lars Hjortshøj i studiet, hvor et af emnerne var kæpheste-ridning.

Politisk kommentator Noa Redington, der også var gæst i torsdagens udgave af News og Co., beundrer fælleskabet i den muligvis pudsige sport, som han sagtens kan forestille sig spreder sig til resten af verden.

- Det kræver jo enorm meget empati og fantasi. Jeg vil da hellere have, at de rider på kæpheste, end at de sidder og spiller på digitale ting. Det, der opstår her mellem mennesker, er jo helt unikt, siger Noa Redington.

Salg af heste

Sporten er blevet så stor i Finland, at et nyt marked har udviklet sig. På flere tusinde instragramprofiler bliver der byttet og solgt heste.blandt kæpheste-entusiaster.

Udøverne udvikler identiteter til deres kæpheste og sælger dem for op til 1200 kroner afhængig af deres herkomst.

- Nogle af hestene er gode til at springe, og andre er hurtige, fortæller 32-årige Elli Toivoniemi, der har været med til producere en dokumentar om kæpheste-ridning i Finland.