Udland

Svenske og norske aviser dropper aprilsnar i protest mod Trumps "falske nyheder"

Vores nordiske nabolande bryder med traditionen og vil ikke lave 1. april-jokes i år.

I morgen er det 1. april, og traditionen byder, at vi denne ene dag på året gerne må lave aprilsnar med hinanden. 

En chance som alverdens medier ikke er sene til at gribe, og hvert år finder journalister på nye mere eller mindre vellykkede nyheder, som skal narre befolkningen den første dag i april. 

Men i år ser det ud til, at vores nordiske naboer i Norge og Sverige ikke har lyst til at hoppe med på spøgen - og årsagen dertil er ingen joke. Det skriver nyhedsbureauet AFP

Således har flere medier i de to lande valgt at boykotte aprilsnar af frygt for at sprede "fake news" eller "falske nyheder".

Boykottet af aprilsnar skal angiveligt ses som en slet skjult protest mod USA's præsident Donald Trump, som tilbage i januar gik til angreb på en CNN-reporter og under en pressekonference råbte: 

- You are fake news. (I er falske nyheder, red.)

Det udbrud fik flere medier til at beskylde Trump for at true pressefriheden,og bedre blev det ikke, da præsidenten siden inviterede til en pressebriefing, hvor flere medier, blandt andet CNN, New York Times og BBC ikke var inviteret. 

Arbejder med rigtige nyheder

Over for AFP forklarer chefredaktøren for Smålandsposten, Magnus Karlsson, at avisen har valgt at droppe aprilsnar, fordi han ikke ønsker "at sprede en potentiel viral og fejlagtig historie".

- Vi arbejder med rigtige nyheder. Også den 1. april, siger han. 

Også Dalarnas Tidningar, Hallpressen og Vasterbottens-Kuriren har i år droppet aprilnar. 

- Historisk set har vi haft super succesrige aprilsnar-jokes. Men på grund af debatten og diskussionerne omkring mediernes troværdighed og det, at de er blevet forbundet med falske nyheder, har vi valgt ikke at deltage i år, siger chefredaktør på Vasterbottens-Kuriren, Ingvar Naslund, til det svenske nyhedsbureau TT. 

På Jonkopings-Posten lover chefredaktør Erik Berger, at han i lørdagens avisleder vil uddybe, hvorfor avisen har truffet et valg om ikke at have nogen aprilsnar i år. 

I Norge er det blandt andet tv-station NRK, aviserne Aftenposten, VG og Dagbladet, som vil se stort på traditionen. 

Hvorvidt danske medier følger trop melder historien ikke noget om. Men her på TV 2 driver vi ikke gæk i dagens anledning og har ikke gjort det i flere år.