Nordkoreas diktator fik sin vilje: Her flyves hans myrdede bror 'hjem'

Selv om styret i Nordkorea er hovedmistænkt for at stå bag mordet, blev liget af diktatorens halvbror sendt til Nordkorea sammen med flere mistænkte.

Efter 44 dage i et lighus er de jordiske rester af ĂĄrets mest spektakulære mordoffer blevet udleveret til Nordkorea.

Vi var ikke sikre pĂĄ, hvad vi kunne forvente, nĂĄr vi kom ind i Nordkoreansk luftrum.

Hasrizan Kamis, Oberstløjtnant i Malaysias luftvĂĄben

Kisten med Kim Jong-nam, der er halvbror til Nordkoreas diktator Kim Jong-un, blev fløjet til Kinas hovedstad Beijing torsdag - derefter gik turen til Nordkorea.

Liget er dermed overdraget til det selvsamme diktatur, som er hovedmistænkt for at stĂĄ bag mordet pĂĄ ham.

Dermed er der føjet et nyt kapitel til en bizar sag, som har medført en større diplomatisk krise mellem Malaysia og Nordkorea.

Prisen for at fĂĄ liget sendt til Nordkorea blev betalt i menneskeliv, men mere om det senere.

Mistænkte fik lov at rejse

Kim Jong-nam var faldet i unĂĄde i sit hjemland, og han blev myrdet i lufthavnen i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur. To kvinder er anholdt for at have pĂĄført nervegiften VX i ansigtet pĂĄ ham.

Kvinderne har forklaret, at de troede de deltog i et tv-show, og at angrebet var for sjov.

Nordkoreas leder Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam, døde under mistænkelige omstændigheder i Kuala Lumpurs lufthavn.

Inden mordet var de i kontakt med en gruppe nordkoreanske agenter, som flygtede ud af Malaysia, da kvinderne havde udført deres opgave.

Kvinderne, der er fra Indonesien og Vietnam, blev efterfølgende anholdt.

Politiet i Malaysia gav sig til at søge efter flere nordkoreanske sammensvorne og udstedte en række efterlysninger.

Men selvom politiet har rettet mistanke mod nordkoreanerne, fik flere af dem altsĂĄ lov til at gĂĄ om bord i samme fly, som bragte Kim Jong-nams lig ud af Malaysia.

Ifølge Nyhedsbureauet Reuters drejer det sig om tre nordkoreanere.

Konfrontation pĂĄ flyet

En video, som nyhedbureauet har fĂĄet fat i, viser to af de mistænkte, mens de sidder i flyet. Mændene pĂĄ billederne ligner de mistænkte, men deres identitet er ikke bekræftet.

De svarer meget kortfattet, da de bliver spurgt, om de har noget med mordet at gøre. 

Mændene på videoen er mistænkte for at have deltaget i snigmordet på Kim Jong-nam. Video: Peter Møller

De tre mistænkte er Hyon Kwang Song, andensekretær i Nordkoreas ambassade i Kuala Lumpur, og Kim Il Uk, der arbejder hos det nordkoreanske luftfartsselskab Air Koryo. De to har følgeskab af en tredje mand, der identificeres som Ri Ji U, han gĂĄr ogsĂĄ under navnet "James". 

Han havde gemt sig pĂĄ Nordkoreas ambassade i Kuala Lumpur, men fik lov til at forlade landet.

Ifølge politiet i Malaysia havde de tre mænd "samarbejdet med myndighederne", inden de fik lov til at vende hjem.

De var blevet set på overvågningsbilleder på steder, der kunne sættes i forbindelse med mordsagen, men politiet har nu tilsyneladende slettet dem fra listen over mistænkte.

- Vi har fĂĄet alt det fra dem, vi ønskede os, sagde politichef Khalid Abu Bakar til pressen i forbindelse med hjemsendelsen.

Ligets videre færd er ukendt

De tre mænd og kisten med mordofferet blev fløjet til Kinas hovedstad Beijing. Herfra gik - eller gĂĄr - turen formentlig til Nordkorea. Kort efter flyet med de tre mænd og kisten var landet i Kina, kørte en grĂĄ varevogn ind pĂĄ Nordkoreas ambassade i Beijing.

Den kan have transporteret liget af Kim Jong-nam, men det er ikke bekræftet. Og ligets videre skæbne står ind til videre hen i det uvisse.

Og hvordan kan det nu være, at myndighederne i Malaysia har besluttet sig for at lade et mordoffer forlade landet i samme fly som nogle af de personer, der har været mistænkt for at stĂĄ bag affæren?

Jo - efter mordet pĂĄ Kim Jong-nam insisterede Nordkorea pĂĄ at fĂĄ liget udleveret.

Det afsjælede legeme er trods alt de jordiske rester af halvbroren til landets nuværende diktator og barnebarn af landsfaderen Kim Il-sung.

Nordkorea nægter at stĂĄ bag mordet, og derfor fik det konsekvenser, da Malaysia i første omgang beholdt liget for at foretage retsmedicinske undersøgelser.

Ni indbyggere fra Malaysia, der opholdt sig i Nordkorea, blev tilbageholdt. Der var tale om tre ansatte hos ambassaden og seks familiemedlemmer, heriblandt tre børn.

Og sĂĄ var myndighederne i Malaysia nødt til at indgĂĄ en studehandel med det stalinistiske diktatur i Nordkorea.

Så da liget af det prominente mordoffer blev lastet på flyet i Kuala Lumpur, fløj en jet under kommando af Malaysias luftvåben til Nordkoreas hovedstad Pyongyang.

Og det er ikke hver dag, at jetfly fra fremmede magter får lov til at operere i nordkoreansk luftrum, så piloten var en smule nervøs.

Flyveturen til Nordkorea

Manden i cockpittet var Oberstløjtnant Hasrizan Kamis - en mand med 26 ĂĄrs erfaring, blandt andet fra krigen i Libyen.

Men det anede de nordkoreanske myndigheder ikke noget om, for han var i civilt tøj sammen med sin besætning, og flyet var en civil Bombardier Global Express business jet.

- Vi var ikke sikre pĂĄ, hvad vi kunne forvente, nĂĄr vi kom ind i Nordkoreansk luftrum, siger han til avisen The Star.

Han fortæller desuden, at operationen forløb nogenlunde efter planen ud over, at han mĂĄtte vente over tre timer i lufthavnen i Pyongyang, inden flyet med de malaysiske borgere fik lov til at lette.

Ifølge The Star fortæller piloten, at han først åndede lettet op, da flyet havde forladt nordkoreansk luftrum.

- Jeg er blot taknemmelig over, at vi kunne få vores landsmænd hjem, siger han til avisen.

I Malaysia kalder landets udenrigsminister Datuk Seri Anifah Aman sagen "en sejr for diplomatiet".

- Der findes ingen erstatning for diplomati og god dømmekraft, nĂĄr vi har at gøre med sĂĄdanne situationer. Det har tjent Malaysia godt i dette tilfælde, siger Datuk Seri Anifah Aman til Reuters.

Han forsikrer samtidig, at mordet på Kim Jong-nam selvfølgelig vil blive efterforsket til bunds, så de skyldige kan stilles til ansvar.