Udland

Bank vil undgå dyrefedt i nye plastiksedler efter protester

Bank of England står i en svær situation med sine kommende sedler af plastik. Ingen muligheder gør alle glade.

Storbritannien er ved at indføre pengesedler af plastik. Det førte allerede sidste år til større protester, da det kom frem, at der blev brugt animalsk fedt - omend end meget små mængder - i produktionen.

Alternativet ses dog at forarge andre grupper.

Bank of England, der styrer Storbritanniens penge, overvejer at bruge palmeolie i produktionen af de kommende sedler. Palmeolie kan dog være skadeligt for miljøet, da produktionen kan gå hårdt ud over naturen.

- Ekspansionen i produktionen af palmeolie sker på bekostning af menneskerettigheder og regnskov, der er hjemsted for store mængder truede dyrearter.

- Folk vil ikke have pengesedler, der kommer med så stor en omkostning for miljøet. Banken må købe certificeret, bæredygtig palmeolie eller intet. Det skiver verdensnaturfonden WWF i en kommentar ifølge The Guardian.

Nervøse for ko i penge

Sidste år skabte introduktionen af en ny fempund-seddel stor debat, da der blev brugt dyrefedt i produktionen. Det udløste voldsom kritik fra veganske interesseforeninger.

Samtidig udløste det kritik fra flere religiøse grupper, hvor blandt andre hinduer var nervøse for, om der kunne være dele af ko i deres penge.

Derfor overvejer Bank of England nu alternativer til deres kommende 10- og 20-pundsedler.

Det er ikke første gang, at Storbritannien har været i problemer på grund af et lemfældigt forhold til dyrefedt.

I 1857 udbrød der revolution i den daværende koloni Indien. Revolutionen blev udløst af, at indiske soldater, kaldet Sepoys, under det britiske styre gjorde mytteri.

De nægtede at bruge nye geværer og ny ammunition, hvor de skulle bide spidsen af en papirpatron. Det nægtede de, da der blev brugt dyrefedt i produktionen af papiret.

Da det britiske styre forsøgte at tvinge soldaterne ved at hænge dem, der nægtede, gjorde de oprør.

Oprøret kostede mere end 100.000 mennesker livet. Briternes brutalitet, da oprøret blev slået ned, er af flere set som starten på enden for den britiske tilstedeværelse i Indien.