Udland

Så galt går det næppe for Løkke i dag: Syv pinligheder fra arkivet

Forhåbentlig går alt godt, når Løkke møder Trump i dag. Men hvis man ser i historiebøgerne kan meget gå galt, når statsledere og topdiplomater mødes.

Danmarks statsminister besøger USA's præsident Donald Trump i dag. Forhåbentlig forløber mødet efter planen, men når det handler om storpolitik, kan der forekomme uregelmæssigheder.

Og da kameraerne ofte er tændt ved den slags begivenheder, bliver episoderne tit registreret og bevaret for eftertiden.

Hvis man dykker ned i arkivet, er der derfor masser af eksempler på statsbesøg, topmøder og diplomatmiddage, hvor tingene er kørt helt af sporet.

For eksempel da USA's præsident kastede op på en kollega, eller da den tyske forbundskansler blev udsat for et løssluppent angreb bagfra.

Eller hvad med dengang USA's præsident havde taget den helt forkerte tolk med til Polen? 

Det går næppe lige så galt for Lars Løkke Rasmussen, når han ankommer til Det Hvide Hus, men her er alligevel en mulighed for at kigge nærmere episoder, der nok ikke bør gentages.

1. George H. W. Bush kastede op på sin vært

Det gik helt galt for USAs præsident under et besøg i Japan i 1992 Video: Peter Møller

Under et besøg i Tokyo i 1992 fik USA's daværende præsident George H. W. Bush pludselig et ildebefindende. Midt under middagen hos Japans premierminister Kiichi Miyazawa, sank præsidenten sammen og kastede op i skødet på sin vært. 

Præsidentens hustru Barbara Bush var lynhurtig og kom til undsætning med en serviet, mens agenter fra Secret Service sprang hen over bordet. Præsidentens ildebefindende blev forklaret med, at han havde influenza. Der var i øvrigt steak på menuen den aften. Tilberedt efter en fransk opskrift - ikke en japansk, skriver BBC Online.

2. Den evige flamme blev slukket

Gerhard Schröder slukker den evige flamme ved et mindesmærke for Holocaust i Israel.

Da Tysklands daværende forbundskansler Gerhard Schröder besøgte Israel i 2000, begik han en af de værste brølere, en tysk regeringsleder overhovedet kan begå i Israel. Han besøgte et mindesmærke for de seks millioner jøder, som nazisterne dræbte under krigen, og da han ville skrue op på "den evige flamme", der brænder til ære for ofrene, gik det galt.

Gerhard Schöder drejede den forkerte vej på kontakten, og flammen gik ud.

Israels premierminister Ehud Barak, der var sammen med den tyske kansler, forsøgte at tænde flammen igen, men uden held.

Til slut måtte en ansat ved Yad Vashem-mindesmærket tænde flammen igen med en almindelig lighter, skriver The Guardian.

3. Kaster I stadig med spyd?

Prins Philip ses til højre i billedet.

I Storbritannien er kongehuset også leveringsdygtigt i pinlige episoder. En af dem fandt sted i 2002, da Dronning Elizabeths mand Prins Philip hilste på en gruppe australske aboriginals, der optrådte i deres originale bemaling og påklædning byen Cairns.

- Kaster i stadig med spyd efter hinanden? spurgte prinsen en af de bemalede mænd.

Manden hed William Brim og var en succesfuld forretningsmand, han var blot malet og klædt ud i dagens anledning.

- Nej, det gør vi ikke mere, svarede William Brim.

I Australien er diskrimination af aboriginals et følsomt emne, og senere understregede det britiske hof, at bemærkningen var for sjov, og at det ikke var meningen at fornærme nogen, skriver BBC Online.

4. Angela Merkel fik massage

Diplomatisk uregelmæssighed ved topmøde i 2007. Video: Peter Møller

I 2006 blev Tysklands forbundskansler Angela Merkel udsat for et bagholdsangreb fra USA's daværende præsident George W. Bush.

Under et G8-topmøde i Sankt Petersborg sneg præsidenten sig op bag Angela Merkel og gav hende en hurtig omgang skuldermassage. 

Hvis man skal tolke forbundskanslerens ansigtsudtryk, brød hun sig næppe om det.

Den korte video med massagen blev efterfølgende et stort hit på YouTube. 

5. Jimmy Carter ville have sex med polakkerne

Jimmy Carter under sit besøg i Polen i 1977.

Da USA's præsident Jimmy Carter besøgte Polen i 1977, burde han nok havde valgt at tage en anden tolk med på rejsen.

Tolken, Steven Seymour, begik en mængde graverende fejl, da han skulle oversætte præsidentens tale. Da Carter sagde, at han gerne ville vide mere om det polske folks fremtid, oversatte Seymour det til, at Carter begærede polakkerne fysisk.

Og da Carter talte om at forlade USA for at tage på en rejse, oversatte Seymour det til, at Carter havde forladt USA for evigt, skriver New York Times.

6. Valmuen hånede kineserne

Den britiske premierminister David Cameron taler med skolebørn i Beijing. I knaphullet bærer han en rød valmue.

Da den britiske premierminister David Cameron besøgte Kina i november 2010 bar han en rød valmue i sit knaphul. I Storbritannien bæres valmuen den 11. november for at mindes de døde under 1. Verdenskrig.

Uheldigvis betyder røde valmuer noget helt andet i Kina, især når blomsten forbindes med briterne.

Storbritannien og Kina udkæmpede to krige i det 19 århundrede - de blev kendt som Opiumskrigene. Kina tabte dem begge, og landet måtte blandt andet afstå Hongkong som resultat af nederlagene.

Derfor bad kineserne den britiske delegation om at tage valmuerne ud af deres knaphuller, men det nægtede briterne, skriver The Telegraph.

 7. Minister faldt i søvn under interview

Ministeren begrundede sin optræden med medicin og "en lille tår vin".

Japans finansminister Shoichi Nakagawa skød skylden på influenzamedicin og "en slurk vin", da han efterfølgende skulle forklare sin optræden på G8-mødet i Rom i 2009. 

Han talte usammenhængende og faldt nærmest i søvn, da han skulle svare på spørgsmål fra pressen.  

Der gik rygter om, at han var beruset, men det benægtede Shoichi Nakagawa.

Han blev afskediget, da han kom hjem til Tokyo, skriver The Guardian.