Så pinligt kan håndtrykket med Trump udvikle sig

Flere af Trumps håndtryk kan ifølge en ekspert virke nedværdigende og dominerende. Her kan du se de mest opsigtsvækkende.

Når Lars Løkke Rasmussen torsdag mødes med Donald Trump, vil første handling formentlig være et håndtryk.

Normalt fungerer håndtrykket som en ukompliceret og let forståelig hilsen, men i flere tilfælde har den amerikanske præsidents håndtryk givet anledning til tåkrumning og løftede øjenbryn.

Om det bliver pinligt på torsdag, ved vi af gode grunde ikke endnu. Men mens vi venter, kan du her genopleve nogle af de opsigtsvækkende håndtryk, Donald Trump har været indblandet i den seneste tid.

Der er gået sport i at fremstille Trump som en freak

USA-analytiker Mads Fuglede

Lod Merkel hænge

Det første eksempel handler faktisk slet ikke om at trykke hænder, men i stedet mangel på samme.

Da Tysklands kansler, Angela Merkel, midt i marts var på besøg i Det Hvide Hus, opstod der en akavet situation i det ovale kontor.

Som traditionen foreskriver, stillede de to regeringsledere op til fotografering, men trods talrige opfordringer fra fotografer og et, ”vil du lave et håndtryk?” fra Merkel selv, valgte Donald Trump at lade hænderne forblive i skødet uden at kigge på den tyske kansler.

19 sekunder langt håndtryk og et ordentligt ryk

Den modsatte situation udspillede sig nøjagtig det samme sted en måned tidligere, hvor Japans premierminister, Shinzo Abe, næsten ikke fik lov til at få sin hånd igen.

Undervejs i et ualmindeligt langt håndtryk grinede de to regeringsledere, mens Trump med sin venstre hånd klappede oven på Shinzo Abes. Men efter 19 sekunders håndrysten så den japanske premierminister lettet ud, da Donald Trump endelig gav slip.

Da den amerikanske præsident i slutningen af januar nominerede den stærkt konservative Neil Gorsuch til den ledige post i USA’s højesteret, demonstrerede han også en helt tredje teknik.

Under håndtrykket mellem de to trak Donald Trump så hårdt i Gorsuchs arm, at både hans overkrop og hoved gav et ordentligt ryk.

Ekspert: Det kan opfattes nedværdigende

Jesper Bergstrøm, der er ekspert i kropssprog, har set flere af videoklippene med Donald Trumps atypiske håndtryk.

Han understreger, at han ikke ved, om håndtrykkene er tilfældigheder eller udtryk for en bevidst strategi, men siger, at flere af dem kan opfattes nedværdigende.

- Generelt har han et meget dominerende kropssprog og adfærd. Når han trækker dem ind eller klapper dem på hånden, kommer de lidt til at virke som en lille hundevalp. Det sender nogle signaler, og når han gør det, opfatter man ham ikke så imødekommende, siger Jesper Bergstrøm til TV 2.

Ifølge Jesper Bergstrøm kan det sagtens være, at Donald Trump er venlig over for sine gæster, men i sekvenserne med Angela Merkel og Shinzo Abe, mener han ikke, at de to udenlandske statsledere ser specielt tilfredse ud.

Det dominerende kropssprog kan dog også være en fordel, siger han.

- Der virker til at være 100 procent sammenhæng mellem det, han siger, og det hans krop viser. Han virker til at tro meget på sig selv, og det er en fordel, når man som kommunikator skal overbevise andre, siger Jesper Bergstrøm.

- Der er gået sport i at fremstille Trump som en freak

USA-analytiker Mads Fuglede tror ikke, at der kommer til at opstå akavede øjeblikke, når Lars Løkke Rasmussen torsdag skal hilse på Donald Trump.

Han mener, at de forskellige håndtryk er blevet overfortolket.

- Der er gået sport i at fremstille Trump som en freak. Jeg kan ikke se, hvad han skulle have ud af at lade være med at trykke Merkel i hånden eller ved at holde fast i Shinzo Abe, siger Mads Fuglede til TV 2.

Hans kollega USA-analytiker Mirco Reimer-Elster kan godt forstå, hvad Mads Fuglede mener med overfortolkning, men siger, at der er forskel på episoderne.

- Episoden med Shinzo Abe var også sjov, men med Merkel er det lidt noget andet. For det er også historien om et anstrengt forhold, hvor de to længe har kritiseret hinanden, siger Mirco Reimer-Elster.

- Med Merkel kan det sagtens være overfortolkning, men hvis man er en klog leder, kender man til de situationer, og er ekstra opmærksom på, der ikke opstår sådan noget her, tilføjer Mirco Reimer-Elster.

Ligesom Mads Fuglede frygter han heller ikke akavede episoder, når Lars Løkke besøger Det Hvide Hus.

- Jeg kan simpelthen ikke se, hvorfor Donald Trump skulle gøre det. Udgangspunktet er, at det er meget stort for Danmark at få det møde så tidligt (Løkke er den fjerde europæiske regeringsleder, der besøger Trump, red.), for Trump er det business as usual, siger Mirco Reimer-Elster.