Koalaen kan være ved at dø af tørst

Et nyt forskningprojekt fra 'University of Sydney' viser, at voldsom varme tvinger det australske nationaldyr til at ændre leveadfærd.

Koalaen er kendt for at få vand ved at tygge eucalyptusblade og ikke være afhængig af andre kilder for at undgå dehydrering.

Blandt det oprindelige indfødte folk i Australien, aboriginerne, har koala betydningen 'intet vand'.

Koalaer fakta

Koalaer bliver i gennemsnit cirka 10 år gamle.

De sover 18-22 timer i døgnet, fordi det kræver meget energi at fordøje eukalyptusblade, som de lever af. Koalaen dufter af halstabletter, som ofte også indeholder eukalyptus.

Koalaer er asociale og lever alene. Kun en mor og unge lever sammen, indtil ungen kan klare sig selv.

Faktisk er det misvisende at kalde dem bjørne, da koalaen er et pungdyr.

Kilde: Australian Koala Foundation

Den opfattelse skal dog muligvis ændres.

De senere år er antallet af koalaer faldet drastisk i Australien. En af årsagerne menes at skyldes ekstreme varmegrader i landet, hvilket har begrænset koalaernes mulighed for væske.

Australske landmænd og forskere fra 'University of Sydney' udviklet vandstationer til tørstige koalaer i byen Gunnedah, der ligger i delstaten New South Wales. Det skriver nyhedsbureauet Reuters

De er blevet placeret i træer, og videoovervågning af vandstationerner har overrasket folkene bag projektet.

 - Jeg har altid troet på, at koalaer fik alt deres væske fra blade. De har levet i det her område siden 1970'erne uden nogen anden kilde til vand, siger landmanden Robert Frend, som har været med til at sætte vandstationerne op.

Ifølge forskere ved 'University of Sydney' har videomaterialet vist, at koalaerne i den grad er tørstige. I gennemsnit opholder de sig ved en vandstation i 10 minutter.

- Det vigtigste for mig er, at gøre opmærksom på det faktum, at klimaforandringer har en indflydelse, og at vi her taler om et australsk ikon. Alle i verden kender koalaen, og vi vil ikke miste koalaen, siger Valentina Mella fra 'University of Sydney', der er med på projektet.

Klamydiaepidemi 

I årevis har utallige koalaer mistet livet på grund af sygdommen klamydia. Det er dog ikke ligesom den seksuelt overførte type, der rammer mennesker.

Forskere mener derimod, at det skyldes for lidt vand i deres kroppe, og er derfor en direkte konsekvens af den tørke, som har ramt pungdyrene.

Sygdommen har ført til en reel epidemi blandt koalabjørne, hvilket har fået den australske professor David Wilson til at foreslå, at man afliver de smittede dyr, da han mener, det er den bedste chance for at redde arten.

- De overfører klamydia til hinanden, og mange af dem kan ikke helbredes. Disse koalaer har store smerter, og hvis de er for syge til, at antibiotika vil virke, er det mest humane nok at aflive dem, siger han til BBC.