Udland

BLOG: Kongeørne og high-tech skal bekæmpe en af fremtidens trusler

Billige kommercielle droner er ofte legetøj, men de kan ændres til dødelige maskiner – det gør terrorgruppen IS. Nu sættes avancerede systemer ind i k

For et år siden indledte en gruppe franske soldater træningen og anvendelsen af et helt særligt våben.

Det nye våbensystem skulle udvikles og afprøves på Mont-de-Marsan-flybasen 118 i det sydvestlige Frankrig.

I første omgang var der indkøbt fire prototyper; tre hunner og en han.

Projektet var så usædvanligt, at selveste præsident Francois Hollande et år efter kom på besøg for at inspicere sine nyeste tropper.

Våbensystemet var fire Kongeørne, og fjenden er droner.

Droner mod kriminelle

Ideen med at bruge ørne mod droner blev udtænkt af hollandsk politi. I første omgang til at angribe droner brugt af kriminelle til for eksempel at smugle narko, våben eller mobiltelefoner ind til kriminelle i fængslerne.

Kriminelle kan også bruge droner til at lave ulovlige optagelser af mulige mål for deres kriminalitet.

Hollandsk politi inviterede i februar 2016 pressen ind for at få et indblik i deres nyeste våben mod kriminelles brug af droner: 

En anden trussel fra de små droner er, hvis de styres ind over lufthavne eller ind over store, offentlige begivenheder, hvor de kan være farlige, hvis de falder ned i hovedet på folk.

Der var en god grund til at overveje at bruge ørne som et forsvar mod ”fjendtlige droner”.

- Ørnen trænes til at opfatte en drone som mad, et bytte. Når først ørnen har fået fat i dronen, vil den typisk bringe sit bytte i sikkerhed. Her ville den så fortære sit bytte i fred for andre, hvis det for eksempel var et mindre dyr. Det er den mekanisme, vi gerne vil udnytte, fortalte talsmand for hollandsk politi, Marc Wiebes, til DutchNews.nl.

Ørnes styrke og jagtinstinkt er i hundredvis af år blevet brugt i hele Asien til at jage vildt. I dag kan man blandt andet opleve samme mekanisme i Mellemøsten, hvor falke bruges på samme måde.

Ifølge HawkQuest, en frivillig organisation i Colorado, USA, der oplyser om rovfugle, har ørne styrke nok i sine store kløer til at “knuse knoglerne i et større pattedyr”.

- En skaldet ørns styrke i kløernes greb er omkring 10 gange større end et menneskes. Den kan udføre et tryk på 200 kilo pr. kvadrattomme, oplyser HawkQuest.

Men hollandsk politi mente også, at terrorister kunne finde på at anvende droner ved et terrorangreb – derfor måtte alle midler tages i brug for at kunne gribe ind overfor en drone, der for eksempel er udstyret med en bombe eller granat.

Dødelige droner

Flere tusinde kilometer fra Holland og basen i Frankrig er droner hver dag en dødelig trussel for den koalition, der bekæmper terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

IS har de seneste år udviklet brugen af kommercielt tilgængelige droner til et dødeligt våben.

Dermed fortsætter de en udvikling, som man har set primært hos den palæstinensiske terrorgruppe Hamas og libanesiske Hezbollah, men også i en række andre grupper.

IS' droner har de seneste år dræbt mange soldater fra koalitionen. De er ikke alene en konkret fare fra oven – de skaber også frygt blandt soldaterne for, om de lige pludselig får en granat imod sig smidt fra en drone i luften, som de måske slet ikke har opdaget.

Og IS har lagt i snesevis af videoer ud på nettet, hvor de demonstrerer brugen af droner. Som oftest er der hængt en mindre granat op under dronen. For eksempel en 44 mm granat, som i øvrigt bruges også af det danske forsvar.

Omfattende system

Ifølge det anerkendte terrorforsknings center CTC, har IS brugt flere år på at sætte anvendelsen af droner i system.

Fra indkøb af droner, særlige kameraer, GPS-sendere og ekstra propeller. Gruppen anvender både fastvingede droner og mini-helikoptere.

IS anskaffede særlige mekanismer til at udløse minibomberne, og de forsynede mange af dronerne med små sendere, der kunne transmittere live-signaler direkte fra dronens ofte højkvalitets-HD-kameraer.

Ifølge CTC havde gruppen flere værksteder, hvor de ændrede og forbedrede dronerne til brug i kamp.

Den amerikanske løsning

Amerikanerne har i flere år anerkendt, at droner kunne udgøre en fare for deres soldater.

Som sædvanligt, fristes man til at sige, har amerikanerne derfor sørget for at få udviklet et hightech-våben til bekæmpelse af droner.

Et hemmeligt antal af et nyt system – AUDS – til bekæmpelse af droner er leveret til det amerikanske militær, som har sendt flere af systemerne videre til Irak.

Systemet er udviklet af tre britiske firmaer Blighter Surveillance Systems, Chess Dynamics, og Enterprise Control Systems, og det er særligt velegnet til bekæmpelse af de små dronehelikoptere, skriver Janes.com.

Det består af en radar til at opdage dronen og avanceret elektronik, der kan ødelægge eller forstyrre de systemer, der styrer dronen - blandt andet fra de håndholdte jord stationer.

Systemet kan opdage en drone på 10 kilometers afstand og på 8-15 sekunder spore og elektronisk angribe dronen.

Truslen fra IS bliver taget aldeles alvorligt.

Private drone fangere

De nye startup-virksomheder har også opdaget, at der er et marked for at bekæmpe droner.

I Californien har startup-firmaet Airspace Systems udviklet en drone til at bekæmpe – ja, droner.

Drone-jægeren viste ved en demonstration den 21.marts i år, at den kan flyve uhindret mellem træer og andre forhindringer, fastholde sit mål i en elektronisk søger og netop som drone-jægeren er over sit mål, udløser den et net lavet af det super stærke materiale kevlar – og fjendens dronen er uhjælpeligt fanget i nettet.

Ligesom de franske ørne flyver drone-jægeren sit bytte retur. Denne gang til sin transportable base ved en varevogn og smider sit bytte, før den igen lander.

Firmaet er et blandt 70 i USA, der i øjeblikket arbejder på at udvikle drone-jægere.

Det er blandt andet manden bag Apples iPod – Guy Bar-Nahum – der står bag udviklingen af drone jægeren.

- Vi har udviklet en meget primitiv computerhjerne, lidt ligesom et insekt. Den vågner og ser på verden uden egentlig at vide, hvor den er. Men den ved, at den skal fange den anden drone, og den ved, hvordan den skal bevæge sig, siger Buy Bar-Nahum til Reuters.

Kongeørnen vinder

Tilbage i Frankrig – her går man mere naturligt til sagen.

Kongeørnene har trænet i månedsvis og raffineret deres angreb på de små droner.

Én af bekymringerne har været, om de små hurtigt snurrende karbon-fiber propeller på dronerne kan skade ørnene.

Derfor har militæret udviklet særlige læderstykker til at beskytte dele af ørnenes ben. Og de to ekstremt stærke kløer bliver beskyttet af det top-hærdede kevlar, der normalt anvendes i skudsikre veste.

- Vi arbejder på at beskytte ørnene så vidt muligt, siger Sjoerd Hoogendoorn fra "Guard from Above", det firma, der oprindeligt arbejdede med hollandsk politi, til Reuters.

- Man skal også huske, at disse ørne er vant til at kæmpe mod dyr, de fanger i naturen, og så vidt, vi kan se, har de ikke problemer med dronerne.

- Det største problem er, at vi er nødt til at ødelægge en masse droner, sagde Sjoerd Hoogendoorn til Reuters.

Udviklingen af de franske ørne var en så stor succes, at selveste præsident Hollande besøgte enheden på luftbasen.

Kampen mod dronerne er i gang.