GO'

To norske piger tog til Syrien for at dø - nu ved vi hvorfor

Hvad får to unge og veltilpassede piger til at rejse til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat? Det mener Åsne Seierstad at have fundet svaret på.

I maj 2013 satte to unge norske søstre ud på en rejse, som fik stor opmærksomhed i Norge og omtale i flere internationale medier.

Uden varsel tog de fra Norge til Syrien for at slutte sig til Islamisk Stat for at deltage i borgerkrigen, og på trods af forældrenes ihærdige forsøg på at få dem til at vende hjem igen, befinder de sig angiveligt stadig i landet.

Men hvorfor vil to unge veltilpassede piger på henholdsvis 16 og 19 år, som klarede sig godt i skolen, forlade alt og slutte sig til Islamisk Stat?

Det spørgsmål har journalist og forfatter Åsne Seierstad forsøgt at finde forklaringen på i sin nye bog ”To søstre”.

Og efter flere interviews med søstrenes familie, venner og lærere, mener hun nu at have fundet svaret.

Det begyndte med en bekymring

Det korte svar er, at man ikke kan pege på én begivenhed i pigernes liv, som gjorde at de blev radikaliseret.

Det skete skridt for skridt over en årrække.

Faktisk begyndte rejsen mod Syrien allerede, da de to piger var små, fortæller Åsne Seierstad i Go’ morgen Danmark torsdag.

For da især moren, der er fra Somalia og ikke taler norsk, bekymres over, at hendes børn pludseligt begynder at gå i skinny jeans og T-shirts og til fest, træffer familien en beslutning, som bliver starten på pigernes rejse mod Syrien og Islamisk Stat, lyder det.

- De finder ud af, at de skal hyre en koranlærer, som er meget streng, og som ifølge faren er starten på mareridtet, siger Åsne Seierstad.

- Han tænder den gnist, og så går de videre skridt for skridt, til de ender ved grænsen til Syrien, fortsætter hun.

Deres far rejste efter pigerne

Historien om de to søstre er ikke et norsk fænomen.

For et år siden bragte TV 2 dokumentaren om 21-årige Victor Kristensen fra Aarhus, som endte sit liv som selvmordsbomber for Islamisk Stat., og ifølge den seneste opgørelse fra Center for Terroranalyse hos PET er mindst 135 rejst afsted fra Danmark for at kæmpe i Syrien og Irak.

I alt vurderer PET, at mindst en fjerdedel af de udrejste er blevet dræbt.

Sådan er det dog ikke gået de to søstre, men på trods af, at deres far rejste ned til dem allerede tre dage efter, han erfarede, hvor de var taget hen, lykkedes det ham ikke at overtale sine døtre til at vende hjem.

Da han nåede frem til dem, var de allerede blevet gift, og de ville ikke med hjem.

- Dette er vores nye hjem, sagde døtrene til deres far ifølge Åsne Seierstad.

Journalist: De er ikke ofre

Ifølge forfatteren havde begge piger allerede været igennem en religiøs vækkelse, da de rejste til Syrien - en vækkelse, som havde ledt dem til den personlige erkendelse, at der er et liv efter døden, som er vigtigere end livet.

- De skrev til forældrene: ”Vi er kommet for at dø”. De frygter ikke døden. De siger: ”For os muslimer begynder livet med døden”, siger Åsne Seierstad.

I dag, næsten 3,5 år senere, befinder de to kvinder sig efter sigende stadig i Syrien, og de er der af egen fri vilje.

- Gennem arbejdet med bogen har jeg set, at pigerne jo ikke er ofre. Det er vigtigt. Der har ikke været en rekruttør, som har slået kløerne i dem. Der er tændt en gnist, og så går de små skridt hver dag, men alle skridt går i samme retning og pludseligt er de på vej til Syrien, lyder Åsne Seierstads udlægning.

Åsne Seierstad tror ikke, at de nogensinde vender tilbage til Norge. For dem er Norge et fængsel, hvor de ikke må klæde sig og opføre sig, som de vil, lyder det.

- De ser rejsen til Syrian som en frigørelse, forklarer Åsne Seierstad i Go' morgen Danmark.

Der er et felttog på vej

For familien hjemme i Norge er situationen dog en anden. For dem er det stadig en smertelig affære.

- De har det helt forfærdeligt. Det er et halvt år siden, de har hørt fra dem. De har hørt via andre, at de befinder sig i Raqqa og er i live, men de er sårede over, at de ikke har ringet hjem. Det har mange andre. Så der er en form for brud med pigerne, siger Åsne Seierstad.

Dertil er der i øjeblikket et felttog på vej mod Raqqa, der ligger i det nordlige del af Syrien, og familien frygter derfor for søstrenes liv - og deres børn, som søstrene har fået i de mellemliggende år.

- Byen er næsten omringet, og de kurdiske styrker vil ikke se blidt på syrienskrigere, kvinder eller ej, fortæller den norske forfatter og journalist.