Terror i London

Terror i London: Gerningsmand var kendt af efterretningstjenesten

Premierminister Theresa May siger nu, at gerningsmanden bag terroren i London var kendt af den britiske efterretningstjeneste.

Under et døgn efter et terrorangreb fandt sted i London, gik premierminister Theresa May på talerstolen i det britiske parlament.

Her kunne hun fortælle, at gerningsmanden, som er blevet identificeret som den 52-årige Khalid Masood, allerede var kendt af den britiske efterretningstjeneste MI5. Han var britisk født og havde tidligere været i efterretningstjenestens søgelys på grund af bekymringer om voldelig ekstremisme. Ifølge Theresa May arbejder efterforskerne ud fra den tese, at terroristen var inspireret af "islamistisk ideologi".

Selvom efterretningstjenesten altså kendte til Khalid Masood, var han ikke længere under observation. 

- Han var en perifer person. Sagen er fortid. Han var ikke en del af det nuværende efterretningsbillede. Der var ingen efterretninger om hans intentioner eller plan, sagde Theresa May.

Terrorgruppen Islamisk Stat kalder gerningsmanden for en af deres "soldater". Det meddeler deres nyhedsbureau Amaq ifølge Reuters. Denne oplysning er dog ikke bekræftet af nogen officielle kilder.

Uændret trusselsniveau

Premierministeren informerede på talerstolen også om trusselsniveauet, der i forvejen var på det næsthøjeste niveau. Trods angrebet er det uændret, og der er ifølge Theresa May ingen grund til at tro, at flere angreb er undervejs. Politiet tager dog alle forholdsregler, og de har øget tilstedeværelsen rundt om i landet. 

Otte personer er i løbet af natten blevet anholdt af politiet i ransagninger i Birmingham og London.

I sin tale takkede Theresa May venner og allierede verden over for at stå sammen med briterne. Desuden havde hun også et klart budskab:

- Vi er ikke bange. Vores beslutsomhed vil aldrig vakle over for terrorrismen, sagde Theresa May.

Premierministeren fortalte også, at personer fra 11 lande kom på hospitalet efter angrebet. Det drejer sig om 12 briter, tre franskmænd, fire sydkoreanere, to rumænere, to grækere, en amerikaner, en tysker, en polak, en irer, en italierne og en kineser.