Udland

Steinmetz om Løkkes besøg hos Trump: Det beviser Danmarks tætte bånd til USA

Danmark kan godt klappe sig selv på skuldrene og være lidt stolt af, at Donald Trump har inviteret statsministeren på besøg så hurtigt.

Når den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i næste uge mødes med den amerikanske præsident Donald Trump, har Danmark bestemt noget at være stolt af.

For som blot den fjerde europæiske statsleder i Det Hvide Hus efter Trumps administration har taget over, sender det et klart signal om, hvor vigtig en allieret Danmark er til USA.

Det forklarer TV 2's korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Det viser noget om, at der er mere end bare almindelige skåltaler, når amerikanere og danske regeringsfolk siger, at de to lande har et utrolig tæt forhold til hinanden. Det her understreger, at Danmark har en helt eminent stilling i den amerikanske administration, uanset hvem præsidenten er, siger han.

Før Lars Løkke Rasmussen har britiske Theresa May besøgt den amerikanske præsident. I sidste uge var det den tyske kansler Angela Merkels tur, og endelig har den irske premierminister Enda Kenny lige besøgt Det Hvide Hus.

- Det betyder noget for et lille land, at vi har den lydhørhed og så hurtig og nem adgang til den amerikanske administration, siger Jesper Steinmetz.

Terrorbekæmpelse gør Danmark vigtig

Han vurderer, at Lars Løkke Rasmussen og Donald Trump især kommer til at tale om kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat samt handelsrelationerne mellem de to lande. Sidstnævnte er fordi, mener Steinmetz, at USA er det vigtigste økonomiske handelsmarked for Danmark uden for EU.

Snakken om terrorbekæmpelse er for begge statsledere 'prioritet nummer ét', lyder det fra Jesper Steinmetz.

- Og det er netop den kamp og Danmarks bidrag, der er med til at forklare, hvorfor Danmark har sådan en stilling i USA, og hvorfor der hersker sådan en respekt omkring Danmark og de danske soldater - det er ganske enkelt fordi vi de sidste 10 år er blandt de lande, der har bidraget  mest i forhold til vores forholdsvis lille indbyggertal. Først i Afghanistan, siden i Irak og nu mod IS.

Selvom det nok er en stor begivenhed i Danmark, at vores statsminister mødes med en af verdens mest mægtige regeringsledere, skal vi ifølge Jesper Steinmetz altså ikke regne med, at Lars Løkke Rasmussens besøg 'får trafikken til at stå helt stille i Washington'.

- Der vil være journalister, der dækker mødet, og der kan vi være fuldstændig sikre på, at de vil råbe spørgsmål - ikke om Danmark, men om aktuelle amerikanske emner. Donald Trump er på vej gennem en meget svær politisk proces, hvor han forsøger at få sin sundhedsreform gennemført og vedtaget i Kongressen. Det går ikke så godt, så man kunne godt forestille sig, at mindst et af spørgsmålene kommer til at handle om det, siger Jesper Steinmetz.

Tredje besøg for Løkke

Med mødet i næste uge er det tredje gang, at Lars Løkke Rasmussen har foretræde for en amerikansk præsident. De første to gange besøgte han Donald Trumps forgænger, Barack Obama.

- Det er anden gang at Løkke på den måde skal besøge en præsident. Tredje gang, hvis man tæller den mindeværdige besøg sidste år, hvor Løkke holdt en utrolig morsom tale for Obama. I første omgang besøgte han Obama i Det Hvide Hus og blev indkvarteret i Blair House, gæstehuset lige over for Det Hvide Hus, og det siger også noget om, hvilket godt forhold USA har til Danmark, for man vil give dette lands besøgende den allerbedste behandling. 

Se hele Løkkes tale til Obama i videoen herunder: