Overblik: Fem dræbte efter terrorangreb ved det britiske parlament

Onsdag eftermiddag blev flere kørt ned på Westminster Bridge kort inden en gerningsmand angreb en betjent foran parlamentet. 

square to 16x9
1 Kl. 14.40:08 lokal tid En bil gasser op og kører ind i adskillige personer på Westminster Bridge.
2 Kl. 14.40:38 Bilen fortsætter og kører ind i et hegn nær det britiske parlament.
3 Kl. 14.41:30 Gerningsmanden angriber en betjent med kniv og bliver umiddelbart efter skudt.

Det ved vi om angrebene

Da bilen, en grå Hyundai, kom kørende på Westminster Bridge i London, gassede den op og kørte ind mod fodgængerne på broens fortov. Adskillige blev ramt. En kvinde blev fundet dræbt på stedet under en bus. En anden kvinde blev slynget af broen og endte i Themsen, da hun blev ramt af bilen.
Efter at have kørt folk ned på Westminster Bridge, fortsatte bilen mod det britiske parlament. Her bragede den ind i et hegn, og en mand sprang ud og løb ind af porten mod parlamentet. Her angreb han en politibetjent, der bevogtede parlamentet, med en kniv. Gerningsmanden blev kort efter skudt og dræbt af politi på stedet. Hele angrebet varede sammenlagt 82 sekunder.
Efter meldingen om angrebet blev hele parlamentsbygningen sat under såkaldt lockdown, mens politiet finkæmmede området for flere potentielle terrorister.
Premierminister Theresa May blev omgående evakueret af bevæbnede betjente, der ledte hende ud til en ventende Jaguar, som kørte hende i sikkerhed.

Det ved vi om de dræbte og sårede

Britisk politi bekræfter, at fem personer er dræbt under angrebene på Westminster Bridge og ved parlamentet. Ved angrebet blev 50 mennesker såret, heraf blev 31 behandlet på et hospital. To personer er stadig i kritisk tilstand. Den ene betragtes som livstruende kvæstet. 
De tre civile, der blev dræbt af bilen, er en 75-årig mand, en mand i halvtredserne og en kvinde på 43 år. Kvinden hed Aysha Frade og arbejdede som lærer i London. Hun var på vej fra arbejde for at hente sine to børn, da hun blev ramt.
Manden i halvtredserne var amerikanske Kurt Cochnar, der var på rundrejse i Europa med sin kone for at fejre deres sølvbryllup. Konen Melissa Cochnar blev også ramt i angrebet. Hun brækkede et ben, et ribben og slog hovedet, men hun er uden for livssfare.
Den 75-årige mand døde torsdag aften, da der blev slukket for det udstyr, der holdt ham i live. Fredag har politiet offentliggjort, at der er tale om Leslie Rhodes fra Streatham i Sydlondon. 
Den fjerde omkomne er den betjent, der blev stukket ihjel ved parlamentet. Der er tale om den 48-årige Keith Palmer, der bevogtede parlamentet. Han havde 15 års erfaring hos Metropolitian Police i London og havde tidligere været i militæret.
Den femte dræbte er den formodede gerningsmand, der blev skudt af politiet.
Den kvinde, der faldt i Themsen ved angrebet på broen, blev fundet i live i vandet, men hun er i kritisk tilstand.
Tre politibetjente, tre franske gymnasieelever og to rumænere er blandt de fodgængere, der blev såret på Westminster Bridge. 
Ingen danskere er kommet noget til ved angrebene, men to danske skoleklasser med 8.-klasseselever fra Ørestad Skole i København var på Westminster Bridge og så det voldsomme angreb.
To af de tre, der blev dræbt af bilen på Westminster Bridge, og betjenten, der blev stukket ihjel ved parlamentet er nu identificeret. Fra venstre ses læreren Aysha Frabe, betjenten Keith Palmer og den amerikanske turist Kurt Cochnar Foto: .

Det ved vi om gerningsmanden

Politiet formoder, at en enkelt gerningsmand udførte terrorangrebet. Der er tale om den 52-årige Khalid Masood, som er født sydøst for London i byen Kent og indtil for nyligt boede i West Midlands. 
Han er født Adrian Russell Ajao, men ændrede navn til Khalid Masood, fortæller politiet fredag.
Han er ifølge SkyNews familiefar til tre, muslimsk konvertit og passioneret body builder, ligesom han tidligere har været engelsklærer. 
Khalid Masood blev skudt og dræbt af politiet foran det britiske parlament, og der blev offentliggjort et billede af ham liggende på en båre kort efter skuddene. 
Den britiske premierminister, Theresa May, har fortalt, at han var kendt af den britiske efterretningstjeneste MI5 på grund af bekymringer om voldelig ekstremisme, men at sagen var lukket og hørte fortiden til.
Han var tidligere dømt for blandt andet voldelige overfald og besiddelse af kniv i årene fra 1983 til 2003, men ikke siden. 
Politiet mener, at han var inspireret af international terrorisme og Islamisk Stat kalder ham for "en af Islamisk Stats soldater". Det skriver deres nyhedsbureau Amaq ifølge Reuters.
Fredag offentliggjorde politiet endnu et billede af Khalid Masood i håbet om at indsamle nye informationer om hans færden inden angrebet. 
Selvom politiet mener, Khalid Masood udførte angrebet alene, så er foreløbigt 12 personer blevet anholdt på adresser i London, Birmingham og Manchester, hvoraf de 10 af dem er blevet løsladt igen. 
Det britiske politi offentliggjorde fredag eftermiddag dette billede af Khalid Masood, som menes at være ansvarlig for terrorangrebet i London. Foto: Metropolitan Police

Det mangler vi stadig svar på

  • Politiet har anholdt 10 personer i forbindelse med angrebet, hvoraf ni er løsladt igen. Der er endnu ikke oplysninger om, hvem de er - og hvilken forbindelse de havde til angrebet.
  • Det specifikke motiv bag angrebet er ukendt, men Storbritanniens premiereminister, Theresa May, kalder det et terrorangreb, og politiet mener, gerningsmanden var inspireret af international terrorisme, ligesom Islamisk Stat har påtaget sig skylden og hyldet ham.
Denne artikel er et nyt overbliksformat, vi vil forbedre i den kommende tid. Derfor vil vi gerne have dine input til, hvad du synes om formatet.