Skarp kritik af styrelse i sag om håndkøbsmedicin: Ibuprofen kan være livsfarligt

Selv om en dansk undersøgelse har vist, at det smertestillende middel Ibuprofen forhøjer risikoen for hjertestop, afviser Lægemiddelstyrelsen ændring.

Selv om en dansk undersøgelse har vist, at det smertestillende middel Ibuprofen, som kan købes i håndkøb i f.eks. supermarkeder og på benzintanke, øger risikoen for hjertestop med 31 procent, har Lægemiddelstyrelsen afvist at skærpe reglerne, så Ibuprofen kun kan købes i håndkøb på apotekerne.

Det møder nu skarp kritik fra apotekerne. Overfor TV 2 kalder Anne Kahns, formand for Apotekerforeningen, Lægemiddelstyrelsens holdning for "mærkværdig".

- Det er dybt mærkværdigt, at Lægemiddelstyrelsen på den ene side opfordrer kunderne til at bruge ibuprofen med omtanke og på den anden side mener, at pillerne stadig skal stå på hylderne i detailhandlen. Jeg kan godt forstå, hvis forbrugerne bliver forvirrede, siger Anne Kahns.

Hun påpeger overfor TV 2, at den danske undersøgelse har vist, at indtagelse af Ibuprofen giver 31 procent større risiko for hjertestop.

- Ibuprofen kan være livsfarligt for folk med hjertekarproblemer - derfor bør de kun kunne købes på apoteket, hvor folk har mulighed for at få medicinfaglig rådgivning. Det tror jeg også, de fleste forbrugere vil være enige i. Der er ingen grund til at løbe unødige risici, siger Anne Kahns.

Formand: Apoteker kan få folk til at ændre adfærd

Hun siger, at mange forbrugere tager fejl, hvis de tror, at den medicin, der kan købes i supermarkedet, altid er totalt ufarlig.

- Mange forbrugere tror fejlagtigt, at medicin der kan købes i supermarkedet er harmløst. Og når man oven i købet kan købe dobbelt så mange Ipren i supermarkedet som Panodil, får man sendt nogle helt forkerte signaler til forbrugerne, siger Anne Kahns til TV 2.

Hun fortæller, at den personlige vejledning på apoteket kan få folk til at ændre adfærd i forhold til, hvilket produkt de vælger - i supermarkederne og på tankstationerne er en tredjedel af de smertestillende produkter, der bliver solgt, Ibuprofen - på apotekerne er det kun en femtedel, oplyser hun.

Anne Kahns mener,  Lægemiddelstyrelen burde vægte forbrugernes sikkerhed højere.

- Lægemiddelstyrelsen mener, ibuprofen fortsat skal være frit tilgængelig på trods af forskernes advarsel. De vægter få borgeres behov for at kunne gå på benzintanken og købe ibuprofen højere end hensynet til sikkerheden for en langt større gruppe. Og ud fra et medicinfagligt synspunkt, giver det slet ikke mening. Er en almindelig paracetamol ikke tilstrækkelig, kan man jo altid henvende sig på apoteket, hvor der også er mulighed for rådgivning, siger Anne Kahns.