Terrorangreb i Bruxelles

Et år efter voldsomt terrorangreb: Jeg overlevede, men jeg er ikke glad for det

I dag er det et år siden, at tre selvmordsbombere hev adskillige borgere i Bruxelles med sig i døden eller til et liv i smerte.

Som man går igennem byen i den tidlige forårssol, forbi cafeer fyldt med glade mennesker og et leben af trafik og støj, er det ikke til at fatte, at det i dag er præcis et år siden, at EU's hovedstad lå hen som en spøgelsesby i stilhed - kun afbrudt af udrykninger og sirener.

Men sådan er den brutale virkelighed, og man skal da heller ikke lede længe efter sorgen og savnet mellem de kærlige beskeder, der i dag er samlet for eftertiden på metrostationen Maelbeek, hvor en selvmordsbomber klokken 9.11 tog 16 med sig i døden og sårede 91.

Lægerne fortalte min familie, at jeg ikke ville overleve. Men det gjorde jeg. Noget, jeg endnu ikke kan sige, jeg er glad for.

Karen Northshield

En time tidligere, klokken 7.58, blev Bruxelles travle lufthavn, Zaventem, forvandlet til et inferno af skrig, død, støv og ødelæggelse, da to bomber eksploderede med 9 sekunders mellemrum midt mellem uskyldige på vej på påskeferie.

Og læste man denne weekends udgave af den belgiske avis De Standard, fik man syn for sagen, hvad angår rædsler. Den 31-årige Karen Northshield var før angrebet en smuk, veltrænet yogalærer med en krop som en mynde. I dag har hun endnu sit yndige ansigt, men kroppen er ødelagt for evigt, blot fordi hun var i lufthavnen den forkerte dag på det forkerte tidspunkt.

Hun er stadig indlagt til behandling og genoptræning, så meget hun nu kan genoptrænes med en ødelagt mave, en forsvundet venstre hofte og et skamferet ben.

- Det seneste år har været usigeligt hårdt. Jeg har grædt hver dag, nogle gange dagen lang… Lægerne fortalte min familie, at jeg ikke ville overleve. Men det gjorde jeg. Noget, jeg endnu ikke kan sige, jeg er glad for. Det er for tidligt, fortæller hun til avisen.

Hun lever med konstante smerter, hun kan ikke gå, hun kan ikke sidde, og hun skal have hjælp til stort set alt.

Det er en af de mange skæbner, vi i dag i Bruxelles sender de varmeste tanker til. I håb om, at det måtte lindre bare en smule.

I lufthavnen døde 16 personer, og 196 blev såret. I metroen mistede ligeledes 16 mennesker livet, og 91 blev såret.

Jeg var selv i Bruxelles den dag for et år siden og rapporterede om vanviddet. Og gruen virker akkurat lige så barbarisk i dag et år senere, når man genser billederne fra de to gerningssteder. På trods af nogle hårde terrorår for Europa, så lever vi trods alt stadig i en verdensdel, hvor den slags meningsløshed aldrig bliver noget, man kan fatte.

Udover de menneskelige tab, som dybest set ikke kan sammenlignes med noget andet, så fortæller de hårde tal også, at Belgien og Bruxelles stadig slikker sine sår. Terrorangrebene i Bruxelles har kostet Belgien knap 1 milliarder euro (cirka 7,5 milliarder kroner). I marts 2016 havde hotellerne i Bruxelles 25 procent færre gæster end i marts 2015, og mellem april 2016 og februar 2017 gik 13 procent flere forretninger konkurs end i samme periode året før.

Ofrene mindes i dag med et minuts stilhed på tidspunktet, hvor bomberne eksploderede i hhv. lufthavnen og metroen. Premierministeren og kongefamilien vil være til stede, og der vil blive afsløret en mindestatue midt i EU-kvarteret.

Klokken 15 er der arrangeret en folkelig march gennem byen, blandt andet fra bydelen Molenbeek, som jo har været på verdenskortet siden terrorangrebene i Paris i 2015, fordi det viste sig, at flere af gerningsmændene kom herfra. Og det er også her, man finder flere forbindelser til Bruxellesangrebet.

Fuldt ”opklaret” bliver terroren i de to europæiske hovedstæder næppe. De vigtigste personer er døde eller har besluttet sig for ikke at sige noget, og flere mistænkte er stadig på fri fod.

De tråde, man trods alt har samlet, vidner om et spindelvæv af kontakter, sprængstoffer, hemmelige adresser, Syriens-krigere og en grad af fanatisme, som det kan være svært at begribe.

Hvem er de?

Her er en oversigt over de formodede indblandede i terrorsagen fra Bruxelles

Najim Laachraoui

Selvmordsbomber

Tidligere Syrienkriger og formodet bombefremstiller i terrorcellen. Sprængte sig selv i luften i Bruxelles’ lufthavn Zaventem. Han var 24 år.

Foto: Belgisk politi / TV 2

Ibrahim El Bakraoui

Selvmordsbomber

Storebror til Khalid El Bakraoui. Tidligere dømt for røveri og drabsforsøg på en politibetjent. Sprængte sig selv i luften i Bruxelles’ lufthavn Zaventem. Han var 29 år.

Foto: STRINGER / Scanpix Denmark

Khalid El Bakraoui

Selvmordsbomber

Lillebror til Ibrahim El Bakraoui. Tidligere dømt for biltyveri, bankrøveri og våbenbesiddelse. Sprængte sig selv i luften i Maelbeek-metrostationen. Han var 27 år.

Foto: - / Scanpix Denmark

Mohamed Abrini

Mistænkt

Abrini var en af de tre terrorister i lufthavnen og blev kendt som ”manden med hatten” fra overvågningsbilleder. Det lykkedes ham ikke at detonere sin kuffert med sprængstoffer på grund af trykbølgen fra den første bombe, der slyngede ham flere meter væk. Han blev anholdt den 8. april 2016 i Bruxelles. Abrinis dna og fingeraftryk blev fundet på et af terroristernes skjulesteder i Bruxelles, hvor der blev fremstillet sprængstoffer og hvorfra terrorcellen tog en taxa til lufthavnen tidligt om morgenen den 22. marts. Abrini er også mistænkt i efterforskningen af Paris-angrebene. Han sidder varetægtsfængslet i Belgien og blev i januar 2017 udleveret til Frankrig for én dag til afhøring i forbindelse med Paris-efterforskningen.

Foto: HO / Scanpix Denmark

Osama Krayem

Mistænkt

Krayem blev anholdt den 8. april 2016 sammen med Mohamed Abrini og sidder varetægtsfængslet i Belgien. Han er svensk statsborger og har tidligere kæmpet for Islamisk Stat i Syrien. Han blev set sammen med Khalid El Bakraoui ved Bruxelles-metrostationen Petillon den 22. marts. Han købte også de tasker, der blev brugt til angrebet i Bruxelles’ lufthavn.

Foto: EBU / EBU

Bilal El Makhoukhi

Mistænkte

Makhoukhi blev anholdt den 8. april 2016 i Bruxelles og sidder varetægtsfængslet mistænkt for at have skjult resterende våben efter angrebene den 22. marts. Han nægter sig skyldig men har indrømmet at have været på et af skjulestederne i Bruxelles, hvor hans dna er blevet fundet. Han er også mistænkt for at have hjulpet Abrini og Krayem til at skjule sig. Makhoukhi mistede et ben, da han kæmpede i Syrien og har tidligere siddet fængslet to år i forbindelse med en anden sag.

Foto: Free / Free

Smaïl Farisi

Mistænkt

Farisi blev anholdt den 11. april 2016 og sidder varetægtsfængslet i Belgien. Han havde lejet et af skjulestederne i Bruxelles til terrorcellen, hvorfra Osama Krayem og Khalid El Bakraoui tog afsted om morgenen den 22. marts. 

Foto: Free / Free

Hervé Bayingana Muhirwa

Mistænkt

Muhirwa blev anholdt den 8. april 2016 og sidder varetægtsfængslet mistænkt for at have hjulpet Mohamed Abrini og Osama Krayem til at skjule sig.

Foto: Free / Free

Ali El Haddad Asufi

Mistænkt

Asufi blev anholdt den 9. juni 2016 i Schaarbeek og sidder varetægtsfængslet i Belgien. Han skulle have haft telefonisk kontakt med flere af hovednavnene i terrorefterforskningen. Han stilles også i forbindelse med et af skjulestederne i Bruxelles.

Foto: Free / Free

Youssef El Ajmi

Mistænkt

El Ajmi blev anholdt den 17. juni 2016 og sidder varetægtsfængslet i Belgien. Han er barndomsven til Khalid El Bakraoui og Ali Asufi. Han arbejdede kort inden Bruxelles-angrebene ved et cateringfirma i Bruxelles’ lufthavn. Efterforskerne har fundet mistænkeligt materiale på hans computer – blandt andet oplysninger om, at der hver tirsdag afgår fly fra Bruxelles’ lufthavn til USA, Rusland og Israel.

Foto: Free / Free

Farid Kharkhach

Mistænkt

Kharkhach blev anholdt den 10. januar 2017 i Bruxelles og sidder varetægtsfængslet mistænkt for at have skaffet Khalid El Bakraoui falske papirer. Han nægter sig skyldig.

Foto: Free / Free

Mohamed Bakkali

Mistænkt

Bakkali blev anholdt den 26. november 2015 og sidder varetægtsfængslet i Belgien. Han er mistænkt for medvirken til angrebene i Paris men stilles samtidig i forbindelse med et af terrorcellens skjulesteder i Bruxelles.

Foto: Free / Free

Yassine Atar

Mistænkt

Yassine Atar er lillebror til den eftersøgte terrorist Oussama Atar og fætter til El Bakraoui-brødrene. Atar sidder varetægtsfængslet mistænkt for terrorplaner. Han havde desuden en nøgle til det skjulested i Bruxelles, hvor Salah Abdeslam gemte sig, og han nævnes i Ibrahim El Bakraouis testamente.

Foto: Free / Free

Oussama Atar

Eftersøgt

Oussama Atar er storebror til en af de mistænkte terrorister, Yassine Atar, og er mistænkt for medvirken til angrebene i Bruxelles. Nogle kilder tæt på efterforskningen har endda kaldt ham hjernen bag angrebene. Oussama er fætter til El Bakraoui-brødrene. Ifølge efterforskerne har han været i Syrien og politiet har mistanke om, at han er vendt tilbage til Belgien. Men han forbliver sporløst forsvundet.

Foto: Free / Free

”Ahmad Alkahld”

Eftersøgt

Alkahlds sande identitet er ukendt. Alkahld rådgav inden angrebene i Bruxelles lufthavnsterroristen, Najim Laachraoui, om sprængstoffer. Det formodes, at Alkahld opholder sig i Syrien.

Foto: Free / Free

Salah Abdeslam

Fængslet

Abdeslam var en del af terrorcellen fra Bruxelles og er den eneste overlevende terrorist fra angrebene i Paris. Han blev i april 2016 udleveret til Frankrig, hvor han sidder fængslet mens han afventer sin retssag. Han er anklaget for at have ageret chauffør og deltaget i fremstillingen af sprængstoffer. Abdeslam nægter at udtale sig til efterforskningen, hvilket har fået hans forsvarsadvokater til at trække sig. Abdeslam har i øjeblikket ingen advokat.

Foto: DSK / Scanpix Denmark

Mohamed B. og Aboubaker O.

Fængslet

Begge blev anholdt den 27. marts 2016 for at have solgt våbenudstyr til El Bakraoui-brødrene. Retten i Bruxelles dømte den 29. november 2016 Mohamed til fængsel i 40 måneder og Aboubaker til fængsel i 3 år.

Foto: Free / Free

14 unavngivne personer

Fængslet

Retten i Bruxelles dømte den 19. januar 2017 i alt 13 personer til fængselsstraffe på mellem 3-8 år for at producere falske papirer til gerningsmændene bag angrebene i Paris og Bruxelles. Yderligere én mistænkt blev dømt til samfundstjeneste. Det kunne dog ikke bevises, at de skulle have kendt til terrorplanerne.

Foto: Free / Free