Danskfængslet kvinde udløste sydkoreansk korruptionsskandale

16x9
Rigsadvokaten vurderer, at 20-årig kvinde kan udleveres til Sydkorea i sag, der trækker tråde til præsidenten. Foto: KIM HONG-JI / Scanpix Denmark

Sydkorea venter utålmodigt på udlevering af dressurrytter fra fængsel i Aalborg, forklarer reporter i Seoul.

Den 20-årige Chung Yoo-ra, der sidder varetægtsfængslet i Aalborg, indtager en helt central rolle i den korruptionsskandale, der tidligere i marts tvang Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, til at træde tilbage.

Det forklarer Weekendavisens korrespondent i Seoul, Markus Bernsen.

- Hele skandalen begyndte, da hendes medstuderende på et anerkendt universitet her i Seoul undrede sig over, at hun ikke mødte op til timerne eller afleverede sine opgaver.

- Det viste sig så, at hun var kommet ind uden at have de karakterer, der skulle til. Og da det gik op for dem, at hendes mor, Choi Soon-sil, kendte den sydkoreanske præsident, så blev det en mindre skandale, siger Markus Bernsen.

...og så blev præsidenten for alvor impliceret

Herefter begyndte sydkoreanske journalister at grave i forholdet mellem Choi Soon-sil og præsidenten.

- Da Chung Yoo-ra stikker af til Tyskland sammen med moren, efterlader de en tabletcomputer på morens kontor, som en tv-journalist får fat i. Her finder man en masse fortrolige dokumenter, og det er der, præsidenten for alvor bliver impliceret, og sagen vokser sig stor, forklarer Markus Bernsen.

Det seneste døgn har ekspræsident Park været afhørt i mere end 21 timer i sagen.

Er frivlligt gået med til forlængelse af varetægtsfængsling

En bestyrelsesformand for teknologigiganten Samsung er varetægtsfængslet, og det samme er Choi Soon-sil.

Men ifølge Markus Bernsen samarbejder hun ikke med myndighederne.

Derfor er den sydkoreanske anklagemyndighed meget interesseret i at få fat i Chung Yoo-ra, der stadig befinder sig i Aalborg, hvor hendes varetægtsfængsling udløber onsdag. Men hun har ifølge sin forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, frivilligt valgt at forlænge den med fire uger.

- Anklageren vil jo gerne vide præcis, hvad der er foregået med de penge, der er gået til hendes familie, siger Markus Bernsen.

Han tilføjer, at en del af de penge, som moren i ledtog med præsident Park mistænkes for at have presset ud af Samsung, angiveligt er gået til Chung Yoo-ras ridekarriere og køb af heste.

Alle er afhørt - der mangler kun Chung Yoo-ra

Park Geun-hye er den første demokratisk valgte præsident i Sydkorea, som er fjernet fra magten i vanære.

Men selv om præsidenten nu er afsat, og andre centrale skikkelser i skandalen er varetægtsfængslet, så er sydkoreanernes øjne rettet mod Danmark, hvor Chung Yoo-ra stadig befinder sig.

- Nu er præsidenten blevet afhørt, man har fængslet moren, og Samsungs bestyrelsesformand er fængslet og afhørt. Så mangler man kun at høre fra Chung Yoo-ra. Og det fylder meget i manges bevidsthed, at hun stadig sidder i Aalborg, forklarer Markus Bernsen.

Rigsadvokaten meddelte fredag, at kvinden kan udleveres fra Danmark til retsforfølgelse i hjemlandet. Den beslutning har Chung Yoo-ra indbragt for retten.

Udleveringssagen indledes 19. april i Aalborg.