Udland

19-årig dansker ville bekæmpe Islamisk Stat – men så kom der kampklædte betjente

Oscar Johansson ville rejse til Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat – men to dage før afrejse tog politiet hans pas og gav ham ét års udrejseforbud.

19-årige Oscar Koksvik Johansson fra Helsingør står i badet og gør sig klar til dagens dont.

Han har en drøm. Han vil til Syrien og hjælpe kurderne i kampen mod Islamisk Stat og deres rædselsregime.

Flybilletten er købt, og om to dage skal han af sted.

Men drømmen bliver snart knust.

Han har ellers flere forudsætninger for at gøre en forskel i det krigshærgede Syrien. Han har blandt andet været i hæren, hvor han i 2016 aftjente værnepligt.

Det er en god kurdisk ven, der har plantet idéen om at tage til Syrien. Vennen har fortalt Oscar Koksvik Johansson om undertrykkelsen og forfølgelsen af det kurdiske folk – og det har tændt en ild i ham og fået ham til at ville tilslutte sig de kurdiske styrker.

Det er en utroligt forkert ting, fordi hvis vi ikke gør noget her, hvad vil vores børnebørn sige om det?

Oscar Koksvik Johansson

Pludselig banker det på døren. Han skynder sig ud af badet for at åbne.

Stoppet af politiet

Uden for Oscar Koksvik Johanssons hoveddør står to betjente fra Nordsjællands Politi - begge iklædt skudsikre veste.

- De startede med at komme for at evaluere, om jeg skulle have taget mit pas eller ej, og efter at have talt med mig i en halv time besluttede de sig for at tage mit pas. Jeg prøvede selvfølgelig at forklare dem, hvad jeg skulle, hvad det handlede om, hvad det var for nogle folk, men det var de ikke meget for at høre om, siger Oscar Koksvik Johansson om episoden, der fandt sted den 23. januar.

Nordsjællands Politi havde fået flere tip om, at Oscar Koksvik Johansson havde planer om at rejse til Irak og derefter Syrien for at tilslutte sig den kurdiske milits YPG, der kæmper mod terrorgruppen Islamisk Stat.

Det fremgår af politiets skriftlige afgørelse, som TV 2 har set.

Her står der også, at den 19-årige dansker "vil kunne udgøre en fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden", hvis han rejste til Irak og deltog i kampene.

Oscar Koksvik Johansson er fast besluttet på at tage ud i verden og hjælpe.

- Jeg synes, det er en utrolig uretfærdighed. Jeg synes, alle mennesker, uanset hvem, skal have lov til at hjælpe folk, siger Oscar Koksvik Johansson til TV 2.

Nordsjællands Politi har ikke ønsket at uddybe afgørelsen.

Sagen om Oscar Johansson er det seneste eksempel på, at politiet inddrager en såkaldt 'Syrien-krigers' pas.

Pas-lov møder fornyet kritik

Siden marts 2015 har politiet haft mulighed for at inddrage pas og give udrejseforbud til folk, der vil deltage i væbnede konflikter i udlandet og derfor er til fare for statens sikkerhed.

Loven blev indført af den seneste socialdemokratisk-ledede regering for at ramme de personer, der ville tilslutte sig Islamisk Stat. Ifølge Rigspolitiet er loven taget i brug 12 gange – i mindst fire af sagerne har det ramt personer, der vil kæmpe mod IS.

Jacob Mchangama: - loven skal laves om

Men loven møder nu kritik.

Jacob Mchangama, direktør i den juridiske tænketank Justitia, mener, at loven rammer skævt – og at man i stedet bør indsnævre loven.

- I stedet for at man skal udgøre en fare for statens sikkerhed, så kan man sige, at man skal udgøre en alvorlig terrortrussel mod Danmark, danske interesser eller danske allierede, siger Jacob Mchangama til TV 2.

I Syrien er den kurdiske milits Folkets Forsvarsenheder (YPG) en vigtig samarbejdspartner for den vestlige koalition i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat. En koalition, som Danmark også er med i. Og det er på trods af, at YPG menes at have forbindelser til det kurdiske arbejderparti PKK, der er på både EU’s og USA’s terrorliste.

I Syrien er det primært YPG, der leder offensiven mod IS-højborgen Raqqa.

- Det er et stort problem, at vi kriminaliserer en organisation, som kæmper side om side med os og har fælles interesser med os som land i kampen mod Islamisk Stat. Vores nærmeste allierede i form af USA, der leder koalitionen, har et meget tæt og indgående samarbejde med YPG, siger Erbil Kaya, der nu er forsvarsadvokat for Oscar Koksvik Johansson.

Oscar Koksvik Johansson viser flybilletten til TV 2's journalist.
Bare to dage før afrejsen til Syrien kom to betjente og tog passet fra Oscar Koksvik Johansson.
Billetten til Syrien var købt og betalt.

Oscar Koksvik Johansson vil nu tage sagen i retten.

- Det er jo helt menneskeligt, at man får mulighed for at hjælpe de her stakkels mennesker, som virkelig er blevet ramt af konflikten dernede, siger Erbil Kaya til TV 2.

Oscar stadig klar til krig: - Der bliver overhovedet ikke gjort nok

Oscar Koksvik Johansson afsluttede sin værnepligt i februar 2016. Han fortæller TV 2, at han egentlig altid havde troet, at han skulle gøre militærkarriere for at gøre en forskel i udlandet – men under værnepligten indså han, at det ikke var det rette for ham.

- Mit mål med rejsen var at gøre en forskel for de her folk, som har så meget brug for det – uanset om det var ved at beskytte kurderne, bekæmpe IS, bygge huse eller så marker, siger han i et interview med TV 2.

Så du var klar til at gribe til våben dernede?

- Hvis det var det, der skulle til for at beskytte det kurdiske folk, så ja, det vil jeg.

Oscar Koksvik Johansson vil nu tage sagen i retten.

Ved du, hvordan det er at være i krig?

- Nej, det ved jeg selvfølgelig ikke så meget om, men jeg ved, det er en forfærdelig ting.

Danmark er jo med i koalitionen, som hjælper kurderne, så hvorfor er det din kamp?

- Det her er min kamp, for der bliver overhovedet ikke gjort nok, og fra den danske side bliver der nærmest gjort ingenting. Det er en utroligt forkert ting, fordi hvis vi ikke gør noget her, hvad vil vores børnebørn sige om det? Hvad vil historien sige om os som et folk?

Oscar Koksvik Johansson vil nu prøve at sætte fokus på den kurdiske sag herhjemme i Danmark. Men når passet er tilbage, så er han ikke i tvivl om, hvad han vil.

- Det er mange år siden, at jeg tog en beslutning om, at jeg vil være frihedskæmper og hjælpe folk i hele verden. Så at jeg rejser ud igen for at hjælpe folk, om det er Kurdistan, Afrika eller Asien, det er 100 procent sikkert.

Danske sager om pasinddragelse

 1. 5. august 2015

  En 22-årig mand fra Midt- og Vestjylland fik udrejseforbud og inddraget passet 5. august 2015. Han ville rejse til Syrien og bekæmpe Islamisk Stat.

 2. 29. september 2015

  Danskkurdiske Joanna Palani fik inddraget sit pas og fik ét års udrejseforbud den 29. september 2015 af Københavns Politi. Det gjorde de, fordi de mente, at hun havde tilsluttet sig YPG i Syrien. Københavns Byret opretholdt den afgørelse, som Palani ikke ankede.

 3. August 2016

  Den 32-årige esbjergenser Martin fik taget sit pas i august 2016. Han havde kun kæmpet med de irakiskkurdiske styrker, Peshmerga. I december samme år vinder han sagen i byretten og får passet tilbage. Den afgørelse har politiet nu kæret til landsretten.

 4. 23. januar 2017

  Den 23. januar 2017 inddrager Nordsjællands Politi 19-årige Oscar Koksvik Johanssons pas og tildeler ham ét års udrejseforbud for sine planer om at tilslutte sig YPG.