Udland

Nye sikkerhedsregler: Forbud mod iPads i fly fra otte lande

USA og Storbritannien indfører nye skrappe antiterror-regler for fly fra 10 risiko-lufthavne. Danmark har ingen aktuelle planer om at gøre det samme.

Storbritannien indfører nu samme forbud mod elektronik ombord på fly fra Mellemøsten og Nordafrika som USA netop har indført. Det fortæller en talsmand for den britiske premierminister Theresa May.

Intet tyder på, at der er aktuelle planer om at gøre det samme i Danmark. Trafikstyrelsen siger tirsdag til TV 2, at det kun vil ske, hvis Politiets Efterretningstjeneste (PET) vælger at ændre sikkerhedsvurderingen for de pågældende lande og lufthavne.

PET har tirsdag "ingen kommentarer" til, om der er overvejelser i den retning.

Tidligere i dag meddelte den amerikanske regering, at man strammede sikkerhedsreglerne for fly, der kommer til USA fra 10 navngivne lufthavne i otte overvejende muslimske lande (se fakta-boks).

Storbritannien indfører forbud mod elektronik ombord på fly til Storbritannien fra Tyrkiet, Libanon, Jordan, Egypten, Tunesien og Saudi Arabien.

USA: Disse mellemøstlige lufthavne bliver berørt

De amerikanske regler gælder fly til USA fra ti lufthavne i otte lande. Det er:

Cairo i Egypten.

Dubai og Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater

Istanbul i Tyrkiet

Doha i Qatar

Amman i Jordan

Kuwait City i Kuwait

Casablanca i Marokko

Jeddah og Riyadh i Saudiarabien

Kun smartphones

På flyvninger til USA må passagererne ikke have andre elektroniske hjælpemidler end en smartphone med i kabinen. Laptops, tablets, kameraer og spillekonsoller skal fremover pakkes ned i kufferten, så passageren ikke har adgang til den undervejs.

Storbritannien har formuleret deres forbud lidt anderledes, så det er størrelsen der er afgørende. Små elektroniske apparater som smartphones vil være de eneste, der er tilladte.

Det skyldes frygt for, at elektronikken kan indeholde bomber.

Generel trussel

En talsmand for den amerikanske regering siger, at forbuddet ikke er udløst af en aktuel terrortrussel, men er noget, som de amerikanske myndigheder har overvejet et stykke tid.

- Vi er bekymrede over terroristernes fortsatte interesse i at ramme den civile luftfart og trafikknudepunkter,  siger en talsmand for US Department for Homeland Security.

En anden, anonym, amerikansk embedsmand siger til TV-stationen CNN, at de ti lufthavne er udvalgt, fordi de kan have problemer med sikkerhedstjek af elektroniske apparater og fordi der er risiko for, at sikkerhedspersonalet i disse lufthavne bliver infiltreret af terrorister.