Udland

Norske medier vil fake news til livs

VG, Dagbladet og NRK har stiftet tjenesten Faktisk, som skal dæmme op for de såkaldte fake news.

I den amerikanske valgkamp introducerede Donald Trump os for udtrykket fake news. Men de falske nyheder og alternative fakta kan findes alle steder. Særlig udbredelsen af de sociale medier og den hurtige nyhedsdeling gør det nemt at producere og udbrede dem.

Men det skal der nu sættes en stopper for i Norge. Tre af landets største nyhedsmedier er gået sammen i kampen mod fake news. 

Det skriver de tre medier i en fælles pressemeddelelse ifølge VG.

Normalt konkurrerer mediehusene med hinanden, men nu indgår de altså i et ikke-kommercielt samarbejde, der omtales som unikt og historisk. 

De har stiftet tjenesten 'Faktisk', som har til mål at sikre en mere faktabaseret og saglig debat i Norge.

- Svaret på problemerne med falske nyheder er stærke, uafhængige medier med faktabaseret journalistik og høj troværdighed. Vi håber, at Faktisk kan styrke redaktionelle mediers position som leverandører af kvalitetssikret journalistik, og dermed bidrage til en mere kvalificeret debat i Norge, siger Gard Steiro, chefredaktør i VG.

'Faktisk' skal faktatjekke politiske debatter, artikler og historier, som lever på de sociale medier, fortæller Gard Steiro. Men tjenesten skal også hjælpe normændende med at gennemskue hvilke nyheder, der er ægte, og hvilke, der er falske. 

- Strømmen af information er større end nogensinde. Vi håber, at Faktisk kan hjælpe brugerne med at navigere i informationsstrømmen, så de kan tage bedre og mere oplyste beslutninger, som er baseret på fakta, siger chefredaktør på Dagbladet, John Arne Markussen. 

Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse og NRK har alle bidraget med otte millioner kroner til opstarten af aktieselskabet, som ejes af VG og Dagbladet.

Den ansvarlige redaktør på Faktisk, Kristoffer Egeberg, understreger, at redaktionen skal arbejde uafhængigt af ejerne. Der vil altså også blive tjekket fakta på nyheder fra VG, Dagbladet og NRK.