Mystik om gift, der dræbte Kim Jong-uns halvbror

Giften, der blev brugt til mordet på Nordkoreas leders halvbror, vækker nu undren. Det kan ikke lade sig gøre, mener eksperter.

Hvordan kan man dræbe nogen med et masseødelæggelsesvåben i en pakket lufthavn, uden andre kommer til skade?

Det spørgsmål stiller flere eksperter sig selv, efter en dødelige nervegift ved navn VX angiveligt kostede halvbroderen til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, livet. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Der har været spekulation på spekulation for at forklare, hvad der skete, siger Jean-Pascal Zanders, der er ekspert i nedrustning med speciale i kemiske og biologiske våben til AFP.

Mindre end et gram kan slå ihjel

Nervegiften er klassificeret som et masseødelæggelsesvåben af FN - blot 0,01 gram er nok til at slå ihjel. Forskerne finder det derfor meget usandsynligt, at noget så dødbringende kan være brugt i en international lufthavn uden også at gøre skade på gerningsmænd, læger og andre rejsende.

Optagelser fra lufthavnen viser, hvordan to kvinder gnider Kim Jong-nams halvbror, Kim Jong-nam, i ansigtet med, hvad der ligner en klud. Kluden indeholdt ifølge politiet den dødelig VX-gift.

Men den britiske specialist i molekylær-kemi ved Universitet i Birmingham Simon Bomuld er skeptisk.

- Jeg har svært ved at tro, at de to kvinder kan have udsat offeret for en dosis VX uden selv at blive livstruende skadet, siger han til AFP.

En anden forklaring

Flere andre eksperter er enige med specialisten i molekylær-kemi. Men der er også et bud på, hvordan de to kvinder kan have benyttet den dødelige nervegift uden selv at komme noget til.

Professor i molekylær cellebiologi ved Harvard Matthew Meselson forklarer det med, at masseødelæggelsesvåben først "opstod" i Kim Jong-uns ansigt, da det blev er sammensat af to andre kemikalier - først ét påført af den første kvinde og så ét af den anden.

Det er hans forklaring på, hvordan de slap uden skader. Men det kan også være med til at besvare, hvorfor det var nødvendigt at være to om at udføre drabet.

Beskyldes for drabet på sin bror

Drabet fandt sted midt i februar i Kuala Lumpurs lufthavn. Her blev Kim Jong-nam opsøgt af to kvinder, der angiveligt har sprøjtet eller påsmurt en giftig væske i ansigtet på ham.

Det var indonesiske Siti Aisyah, 25, og vietnamesiske Doan Thi Houng, 28, der senere blev sigtet for mordet. Bagefter påstod de, at de var blevet narret til at tro, at de var en del af et tv-show.

Det har politiet dog afvist. Efterfølgende har der været en del spekulationer i, om det var den Nordkoreanske leder, Kim Jong-un, selv, der stod bag snigmordet på sin halvbror.

Sydkoreas regering er overbevist om, at Kim Jong-nam blev dræbt på ordre fra styret i Pyongyang. Men påstanden om et statsbestilt snigmord er blevet afvist af Nordkorea.