Udland

Afrika går forrest: Flere lande forbyder plastikposer

Rwanda har forbudt dem for længst. Nu følger flere lande efter.

Ordet service har stort set mistet sin betydning i Danmark. For ikke så længe siden var en servicestation et sted, hvor et venligt menneske hældte benzin på bilen og vaskede forruden. I dag har man for længst skullet ordne det hele selv. Inde i butikken står 16-årige, der ved mere om vingummi og franske hotdogs end om tandremme.

Sådan er det ikke i Kenya. En servicestation er en servicestation. Service findes alle vegne. Også i supermarkederne. Når jeg går i mit store velassorterede Nakumatt-supermarked, skal jeg ikke selv stresse over at få pakket varerne, samtidig med at jeg skal betale med stresssved på overlæben. Det bliver ordnet. Af en uden tvivl elendigt aflønnet ansat, men som kunde er det rart, at der står en for enden af båndet og pakker tingene.

24 millioner poser om måneden

De bliver ikke bare proppet tilfældigt ned i poserne. Nej, madvarer for sig, mejeriprodukter for sig og rengøringsartikler for sig. Der bliver brugt uanede mængder af plastikposer. For de er gratis. Selv hvis jeg kun skal have et par aviser og en pakke tyggegummi, bliver jeg nødt til at fortælle det flinke menneske, at det ikke behøver blive transporteret hjem i en plasticpose. Kenyanerne bruger 24 millioner plastikposer om måneden.

Det er et svineri uden lige. Jeg har et par gange medbragt brugte poser i Nakumatt. De glor på mig, som om jeg var åndssvag.

Men nu skal det være slut. Kenya har besluttet, at det om et halvt år skal være forbudt med plastikposer. Det gælder både import, produktion og brug af poserne.

Flere andre afrikanske lande er også på vej med et forbud: Cameroun, Elfenbenskysten, Uganda, Tanzania og Etiopien. Det giver god mening, for hvert år ender otte millioner tons plastik i havene, hvor der snart er mere plastik end fisk.

Rwanda har vist vejen

Mindst ét land har for længst sagt farvel til poserne, nemlig Rwanda. Det skete i 2008. Og det kan ses i landskabet. I mange andre afrikanske lande er de smukke landskaber svinet til med plastikposer. De små sorte ultratynde poser hænger i træerne og ligger i vejsiden – de er overalt.

Hvis man kommer med fly til Rwanda, kan tolderne finde på at gennemgå bagagen og fjerne alt plastik. Også posen med din toldfrie whisky og aftershaven. De vil ikke have det.

I supermarkederne må man enten selv have tasker eller stofposer med, eller man får varerne med hjem i papirsposer – eller man kan købe nydelige stofposer. Rwanda er det reneste land – måske bortset fra Schweiz – jeg har været i. Som beskrevet i en tidligere blog er der borgertjeneste en dag hver måned, hvor alle skal hjælpe med til at rydde op og pynte op i det offentlige rum.

Industrien hyler op om tabte arbejdspladser

Andre lande i Afrika har fulgt Rwandas eksempel med et forbud, f.eks. Elfenbenskysten, Mali og Mauretanien. Men jeg ved ikke, hvor skrapt forbuddet håndhæves dér.

Nu følger endnu flere afrikanske lande så efter med et forbud. Her i Kenya er op mod 60.000 mennesker beskæftiget med at fremstille plastikposer. Industrien har hylet op om tabte arbejdspladser, men der er ingen vej tilbage. Måske de skulle overveje at lægge produktionen om til stofposer.