Donald Trump

Historisk høring i USA: Her er tre ting du skal vide

USA-ekspert kalder det opsigtsvækkende, at FBI-chef løfter sløret for, at man efterforsker Ruslands mulige indblanding i den amerikanske valgkamp.

Mandag var FBI-chef James Comey og chefen for sikkerhedstjenesten NSA, Mike Rogers, i høring i Kongressen omkring Ruslands involvering i det amerikanske præsidentvalg.

Her kom det blandt andet frem, at FBI har en aktiv efterforskning omkring Ruslands mulige indblanding i det amerikanske præsidentvalg samt forbindelser til præsident Donald Trump.

Niels Bjerre-Poulsen, lektor i amerikanske studier på Syddansk Universitet, kalder særligt udmeldingen fra James Comey om den igangværende efterforskning for ’meget opsigtsvækkende.’

- Comey har været under et voldsomt pres fra begge sider til at melde ud, om man var i færd med at undersøge, om der var forbindelser fra Trump-folkene til Rusland under valgkampen.

- Mange havde forventet, at Comey ville sige, at det er oplysninger, han ikke kan give på nuværende tidspunkt. Men han har følt, at det var så magtpålæggende, fordi interessen var så stor, at han måtte meddele, at der faktisk er en undersøgelse i gang, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Her er tre af de vigtigste punkter fra mandagens timelange høring.

Afviser at have aflyttet Donald Trump

FBI's direktør, James Comey, afviste i dagens høring i Kongressen, at FBI eller andre dele af USA's justitsmyndigheder har aflyttet præsident Donald Trump.

- Med hensyn til Trumps tweets omkring aflytningen har jeg ingen information, der støtter de anklager. Og vi har undersøgt det grundigt i FBI.

- Justitsministeriet har bedt mig om at dele med jer, at det samme gælder for dem og alle deres afdelinger. Der er intet, der støtter de anklager, sagde James Comey.

Bekræfter at Ruslands rolle i valgkampen efterforskes

James Comey bekræftede ved mandagens høring, at der er en aktiv efterforskning omkring Ruslands mulige indblanding i det amerikanske præsidentvalg samt forbindelser til præsident Donald Trump.

- FBI undersøger Ruslands manipulation i valgkampen. Det inkluderer forbindelser mellem medlemmer af Trumps kampagne og Rusland samt muligt samarbejde.

- Det er en igangværende efterforskning, der er fortrolig. Så jeg kan ikke sige mere om, hvem den inkluderer, eller hvad der er fundet, siger James Comey.

Har ikke fundet beviser for samarbejde mellem præsident Donald Trumps valgkampagne og Rusland

En komité under den amerikanske kongres, der undersøger et muligt samarbejde mellem præsident Donald Trumps valgkampagne og Rusland, har ikke fundet beviser for, at det er sket.

Det siger formanden for komitéen, Devin Nunes. Komitéen er nedsat for at afdække, om Rusland var indblandet i præsidentvalget i 2016, hvor Donald Trump blev valgt som præsident.

Næstformanden for komitéen, demokraten Adam Schiff, fortæller, at han håber, at man kommer til bunds i mistankerne om samarbejde mellem Rusland og Donald Trumps kampagne.

I sin åbningstale oplistede han, hvordan der har været møder mellem medlemmer af Donald Trumps stab og Rusland. Samt hvordan medlemmer af Trumps kampagne vidste, at fortrolig information hacket af Rusland ville blive offentliggjort.

- Er det muligt, at dette bare er et stort tilfælde? Ja, det er muligt. Men det er sandsynligt, at russerne har brugt samme teknik, som de har brugt andre steder i verden, til at manipulere det amerikanske valg.

- Vi vil til bunds i dette. Intet mindre end fremtiden for vores demokrati og verdenssyn er på spil, siger Adam Schiff.