Udland

Skuffet Wilders efter hollandsk valg: Det var ikke den sejr, vi håbede på

Efter onsdagens valg i Holland står det klart, at det ikke er lykkedes Geert Wilders islamkritiske frihedsparti at blive Hollands største.

Der er grund til lettelse hos den Hollandske premierminister, Mark Rutte, og hans borgerligt-liberale parti, VVD.

Det er nemlig lykkedes dem at fastholde deres position som det største parti i det hollandske parlament. De foreløbige resultater kårer partiet til landets største.

Sejren til VVD var bestemt ikke en selvfølge. I månederne op til valget lå Geert Wilders og hans antimuslimske frihedsparti i en lang periode i en solid føreposition. Først de seneste uger op til valget lykkedes det Rutte og VVD at hale ind på Wilders - og nu ser det ud til, at de er kommet i mål som Hollands største parti, selvom de er gået betydeligt tilbage siden sidste valg.

Foreløbige resultater fra Holland

Stemmerne er næsten helt talt op efter parlamentsvalg i Holland. Her er oversigten over fordelingen af de 150 mandater, som det ud nu. Tallene i parentes er mandaterne fra sidste valg. Bemærk, at tallene godt kan ændre sig.

VVD: 33 (41)

Frihedspartiet: 20 (15)

Kristendemokraterne: 19 (13)

D66: 19 (12)

Socialistpartiet: 14 (15)

GrønneVenstre: 14 (4)

Socialdemokraterne: 9 (38)

CU: 5 (5)

Dyrepartiet: 5 (2)

50+: 4 (2)

SGP: 3 (3)

Denk: 3 (0)

FvD: 2 (0)

Kilde: NOS.nl

De foreløbige resultater viser, at Rutte og VVD vil få 33 mandater i det 150 mand store hollandske parlament. Det er en betydelig tilbagegang fra de 40 mandater, partiet hidtil har haft.

Og Wilders er ifølge de foreløbige resultater gået frem med otte mandater - fra 12 sidste gang til 20 denne gang. 

- Vi er vindere ved dette valg med vores ekstra mandater, lød det fra Wilders efter valget.  

Alligevel var der en vis skuffelse at spore hos den kontroversielle politiker. 

- Det var en sejr, men ikke den sejr, vi havde håbet på, sagde han ifølge Reuters. 

Valgets vindere: Holland har sagt nej til populismen

I sin sejrstale sagde Rutte, at valget kan ses som et udtryk for, at hollænderne ikke rider med på den bølge af populisme, som mange ser Brexit og Trumps valgsejr i USA som et udtryk for.

- Det er en aften - og det kan man se overalt i Europa - for jeg har allerede talt med mange europæiske kolleger... det er en aften, hvor Holland efter Brexit og det amerikanske valg har sagt nej til den forkerte slags populisme, sagde Rutte. 

Det samme sagde valget anden helt store sejrherre - Jesse Klaver, der er formand for det GrønneVenstre, som er det parti, der har haft den største fremgang ved aftenens valg. 

- Der har været utroligt meget medieopmærksomhed fra udlandet om denne valgkamp. Det skyldes jo nok Brexit og Trumps valg og det tyske og franske valg det kommende år. Og der var kun en ting, journalisterne ville tale om. Får populisterne et gennembrud i Holland? Nej! Det er det svar, som vi kan give Europa. Populismen har ikke haft sit gennembrud, sagde Jesse Klaver. 

Historisk aften hos de grønne og de røde

Det var en historisk aften for det GrønneVenstre. Partiet ser ud til at have næsten firedoblet deres mandater - fra fire mandater sidste gang til 14 denne gang. Og det vakte begejstring hos Klaver. 

- Vi har fået flere stemmer end nogensinde. Det er er en historisk aften, sagde han til sine tilhængere. 

Jesse Klaver: Det er en historisk aften

Hos de hollandske socialdemokrater var aftenens valg lige så historisk - men med omvendt fortegn. Partiet har nemlig fået en gigantisk vælgerlussing. Det ser ud til at have mistet hele 29 mandater - fra 38 ved sidste valg til ni denne gang.

- Det er en bitter aften for socialdemokratiet. Resultatet er utroligt skuffende. Mine vælgere har i dag besluttet at sætte deres lid til et andet parti. Og vælgernes beslutning skal vi respektere. Uanset hvor svært det er. Det hører med til et demokrati, sagde socialdemokraternes formand, Lodewijk Asscher.

Men han fortsatte i et lidt mere optismistisk tonefald. 

- Partifæller og venner. Socialdemokratiet skal nok komme igen. Og genopbygningen begynder i dag, sagde han. 

 Lodewijk Asscher: Det er en bitter aften

Tyrkietkrise kan have gavnet Rutte

Krisen med Tyrkiet kan være skyld i, at Hollands premierminister, Mark Rutte, ser ud til at vinde flest sæder i parlamentet. Det siger Christian Foldager, der er cand.mag. i historie og samfundsfag med speciale i Holland. 

- Det er overraskende. Det ser ud til, at denne her internationale krise med Tyrkiet muligvis har gavnet Mark Rutte her til allersidst i valgkampen. Mark Rutte har brugt krisen til at trække statsmandskortet og tale for, at hollænderne i en krisetid må sikre politisk stabilitet og kontinuitet ved at stemme på ham, siger han.