Udland

Marokkos konge afsætter regeringsleder efter ørkenvandring

Marokkos premierminister har ikke formået at få dannet en ny regering, og nu skrider landets konge ind.

Marokkos kong Muhammed VI har tilsyneladende mistet tålmodigheden med det nordafrikanske lands regeringsleder igennem de seneste seks år, Abdelilah Benkirane.

Efter fem måneder er det endnu ikke lykkedes for Benkirane at få dannet en ny regering, og derfor har kong Muhammed VI besluttet at afsætte Benkirane.

I en meddelelse fra hoffet sent onsdag lyder det, at kongen har truffet sin beslutning på baggrund af "manglende tegn på, at en ny regering er lige ved at være plads".

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Benkirane accepterer beslutningen.

- Det er vores konge, og han har taget beslutningen inden for forfatningens rammer, som jeg altid har udtrykt støtte til, siger han ifølge Reuters.

Benkiranes parti, det moderate Islamisk Retfærdighed og Udvikling, PJD, vandt valget i oktober sidste år.

Derfor blev det hans opgave at få sammensat en ny regering, men forhandlingerne har ikke givet noget resultat.

PJD's forhold til partiets tidligere koalitionspartner, det konservative parti Istiqlal, er blevet dårligt som følge af økonomiske reformer samt strandede drøftelser om en regeringsdannelse med centrumhøjrepartiet RNI.

Kongen ventes at udpege et andet medlem af PJD til at lede forhandlingerne om en ny regering.

Abdelilah Benkirane har været regeringsleder siden 2011, da PJD kom til magten, efter at store demonstrationer - inspireret af Det Arabiske Forår - havde tvunget monarkiet til indrømmelser.

Kongen hyldes internationalt

Ved parlamentsvalget i oktober blev PJD det største parti i landet med 125 af de 395 pladser.

I henhold til Marokkos forfatning kan intet parti vinde absolut flertal.

Mens PJD har været ved magten, har partiet gennemført en kontroversiel reform af lovene for pensionister, ligesom partiet har ført en forholdsvis liberal økonomisk politik. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Kong Muhammed VI er blevet hyldet internationalt for at have forbedret landets menneskerettigheder, efter at han overtog tronen i 1999.