Tyrkiet truer europæerne med flygtningestrøm - og det har de gjort før

Tyrkiet truer i den diplomatiske konflikt igen EU med at droppe flygtningeaftalen. Men det er ikke første gang.

"Hvis I ikke retter ind, så.."

Det anspændte forhold mellem Tyrkiet og Holland spidser til. Mandag sendte Tyrkiet den hollandske ambassadør på porten.

Inden da havde to tyrkiske ministre har forsøgt at nå til valgmøder i Holland med tyrkiske vælgere op til en afstemning om en ændring af Tyrkiets forfatning den 16. april.

Han har gentagne gange truet med, at hvis der er ting, der ikke passer ind i hans optik, så vil han åbne døren for flygtningestrømmen.

Simi Jan, Korrespondent TV 2

Men hollænderne ønsker ikke besøg fra ministrene. Det vil Tyskland heller ikke, og Danmark ønskede også at udskyde et møde. Retorikken mod især Tyskland og Holland er eskaleret voldsomt med grove bemærkninger fra Tyrkiets præsident Erdogan, der blandt andet kalder hollænderne nazister og fascister.

Tyrkiet har en trumf i hånden

Mellem eder og forbandelser kom også konkrete trusler. Den tyrkiske vicepremierminister, Numan Kurtulmus, truede mandag aften EU med at revurdere den flygtningeaftale, som de to parter har indgået.

Han siger, at EU ikke har holdt løfter, som er blevet afgivet i forbindelse med aftalen.

Også den tyrkiske udenrigsminister og præsident, Recep Erdogan har selv flere gange tidligere truet med at opsige flygtningeaftalen med EU, hvis ikke EU giver tyrkiske borgere visa-fri indrejse til EU, uden at gøre alvor af truslerne.

Ifølge TV 2’s korrespondent i Tyrkiet, Simi Jan, er det forventeligt, at Tyrkerne igen bruger flygtningeaftalen i det diplomatiske spil.

- Det er klart, at det er et kort, Erdogan og hans ministre bliver ved med at spille. Men spørgsmålet er, om det bare er ord og trusler, fordi det er et stærkt kort, Erdogan står med. Han har gentagne gange truet med, at hvis der er ting, der ikke passer ind i hans optik, så vil han åbne døren for flygtningestrømmen, siger Simi Jan.

Den diplomatiske krise mellem Tyrkiet og Holland bliver kun værre.

- Men omvendt er Erdogan heller ikke interesseret i at melde ud, at han nu åbner døren, og så vælter det ind med flygtninge til Tyrkiet. I forvejen har han tre millioner syriske flygtninge, og han ved også, at han vil stå meget dårligt på den internationale scene, så jeg tror, der skal rigtig meget til, før end han gør alvor af den. Men han bruger det som en påmindelse, siger hun.

Parallel til massakre

Præsident Erdogan har også i dag draget Holland ind i en parallel til massakren i Srebrenica i Bosnien i 1995, hvor flere end 8000 blev dræbt af serbiske styrker i, hvad der bliver kaldt, den største massakre i Europa siden 2. verdenskrig.

Erdogans udmelding blev mødt af klapsalver i salen, men ifølge Simi Jan mener flere tyrkere også, at han går over grænsen med sine seneste udtalelser.

- Det har virkelig vakt oprør, i Holland selvfølgelig, men også blandt nogle tyrkere her, der synes, han strammer den for meget. Han har rigtig mange tilhængere, men der er også kritikerne, der synes, det er fuldstændig uhørt, at deres præsident går sådan i klingen på EU-lande, siger Simi Jan.

Ifølge Simi Jan handler Erdogans strategi om at skabe ydre fjendebilleder for at få større opbakning internt i landet.

- Det som er Erdogans formål med den skarpe retorik, de skarpe ord, det er simpelthen fordi, han har rigtig meget på spil indenrigspolitisk, især i forhold til folkeafstemningen den 16. april her i Tyrkiet, hvor han ønsker at få flere magtbeføjelser, siger Simi Jan.