Terkelsen: Wilders spiller naturligvis Tyrkiet-kortet

Det hele begyndte i Tyskland den 2. marts. Men i weekenden eksploderede det i Holland.

Voldelige demonstrationer i gaderne i Holland. Nazi-beskyldninger. En tilbageholdt minister og officielle ministerfly, der får inddraget landingstilladelser.

På få dage er Danmark, Holland, Tyskland og Tyrkiet blevet viklet ind i et kompliceret diplomatisk spil om valgkamp, frihedsrettigheder, ytringsfrihed og meget mere.

Det er en hidtil uhørt krise mellem Europa og Tyrkiet, vi er vidner til.

Ulla Terkelsen

Lørdag den 11. marts nægtede Hollands regering Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, at lande i Rotterdam. Det skete efter et halvt døgns tovtrækkeri mellem de to landes premierministre, Mark Rutte og Binali Yildirim, om et aflyst vælgermøde.

Den tyrkiske udenrigsminister havde forinden truet Holland med sanktioner, hvis han ikke fik lov til at lande i Rotterdam. Men truslerne fik ifølge den hollandske premierminister hans regering til netop at inddrage det tyrkiske regeringsflys landingstilladelse. For sådan forhandler vi ikke, lød det fra premierminister Rutte.

- Det er en hidtil uhørt krise mellem Europa og Tyrkiet, vi er vidner til. Et NATO-land, der afviser et andet NATO-lands udenrigsminister, siger TV 2's korrespondent Ulla Terkelsen.

Krisen blev optrappet yderligere natten til søndag, hvor den tyrkiske familieminister, Fatma Betul Sayan Kaya, blev smidt ud af Holland. Og der blev brugt både vandkanoner og hunde mod demonstranterne, da tyrkere i Rotterdam endte i slåskamp med hollandsk politi - ”Wilders køtere” som Tyrkiets udenrigsminister kalder dem på Twitter.

Konflikten ligger måske i virkeligheden mest mellem to personer: Geert Wilders og Recep Tayyip Erdogan, henholdsvis leder af Frihedspartiet i Holland og Tyrkiets præsident.

Den tyrkiske regerings ønsker om at holde valgmøde i Tyrkiet, bliver brugt aktivt i den hollandske politiker Geert Wilders' valgkamp.

- Nationalisten Geert Wilders spiller naturligvis – og det gør premierminister Mark Rutte også - Tyrkiet-kortet. Han har kaldt Erdogan for diktator og udgivet valgvideoer, der viser billeder af de uønskede tyrkiske ministre. Det gør han selvfølgelig, fordi han håber, det virker. Og at det gør hans parti til Hollands største ved valget på onsdag, siger Ulla Terkelsen.

Erdogan trækker Nazikortet

Tyskland har aflyst flere Tyrkiske valgmøder i perioden 2. til 5. marts. Og den 5. marts trak Erdogan nazi-kortet for første gang, men absolut ikke sidste gang. Han siger, at Tysklands handlinger minder om nazitiden, og at tyskerne er fascister.

- Det er jo en meget voldsom udtalelse, som særligt i Tyskland ikke er faldet i god jord, siger Ulla Terkelsen.

- Problemet er stort for Europa. Dels sidder Erdogan med nøglen til flygtningestrømmen, som lige nu er stoppet i Tyrkiet, og dels er man ikke enige. Frankrig tillader den tyrkiske udenrigsminister at tale i Metz søndag, mens vores egen statsminister Lars Løkke Rasmussen har bedt den tyrkiske premierminister om at udskyde sit planlagte besøg i Danmark, fortsætter hun.

Der er endnu ikke kommet en officiel respons fra tyrkisk side på det danske ønske om at udskyde mødet.

- I alt dette står der i Europa millionvis af almindelige tyrkere med stemmeret til det kommende valg om en ny forfatning i Tyrkiet. Og de kan selvfølgelig ikke forstå, hvorfor helt almindelige demokratiske valgmøder ikke må afholdes i Europa, slutter Ulla Terkelsen.