Udland

BLOG: Islamisk Stat var verdens rigeste terrorgruppe – nu taber de penge hver dag

BLOG: Terrorgruppen IS stormede frem i Irak i 2014 og erobrede adskillige byer. De satte sig på store byer og landområder og stjal formuer. Nu taber de terræn og penge – hver dag.

Søndag den 8. januar om eftermiddagen kørte to mænd i en lastbil ud af motorvejen 45 kilometer fra byen Deir Ezzor i det østlige Syrien på vej mod byen Raqqa i nord – terrorgruppen IS' hovedstad.

Mens de befandt sig midt i ørkenen dukkede fire helikoptere op i horisonten. Det var helikoptere fra SOCOM – det amerikanske militærs specialoperations kommando. Om bord var flere hold fra de amerikanske specialoperationsstyrker SOF Delta Force, ifølge aviserne The Sun, The Times og den amerikanske tv-station ABC.

Deres ordre var at tage de to mænd i bilen til fange. Den ene af mændene var Abu Anas al-Iraqi, finansminister i terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Han er en af de mest højtstående embedsmænd i IS-hierarkiet lige under den øverste leder Abu Bakr al-Baghdadi – den selvudnævnte kalif af Islamisk Stat.

Al-Iraqi havde ansvaret for at skaffe økonomiske midler til organisationens flere end 30.000 udenlandske krigere, de såkaldte foreign fighters, og holde økonomien kørende for de millioner af mennesker, der var under Islamisk Stats kontrol.

Abu Anas al-Iraqi sad i Islamisk Stats såkaldte Shura-råd og var dermed en topembedsmand med dyb indsigt og indflydelse i gruppen.

Før fortællingen om helikopter-jagten i ørkenen fortsætter, skal vi tilbage til sommeren 2014.

Engang var IS de største

I løbet af 2014 indtog IS den ene store by i Irak og Syrien efter den anden. Det fik Wall Street Journal til at konkludere, at op imod seks millioner mennesker levede under IS' styre i de to lande.

Islamisk Stats måde at operere på er væsentligt forskellig fra andre terrorgrupper, som for eksempel Al Qaeda og Al-Nusra Fronten, der er en udspringer af Al Qaeda i Syrien.

I modsætning til de to grupper lever IS ikke af bidrag udefra, men er skabt af en økonomi baseret på de områder, terrorgruppen erobrede i Irak og Syrien.

IS udnyttede den lokale befolkning ved at beskatte dem, IS satte sig på de lokale naturressourcer, og IS satte plyndringen af antikviteter i system.

De gjorde det hele, mens de konstant har legitimeret dette med en stærkt forvrænget udgave af deres fortolkning af islam.

Grundlaget skrider

Men pengestrømmene er ved at tørre ind.

- Det er indlysende, at Islamisk Stats indtægtsgrundlag er ved at forsvinde, siger lederen af ICSR Peter Neumann til Washington Post.

- Det var engang verdens rigeste terrorgruppe, fordi det fundamentalt set var tæt på at være en stat. Men Islamisk Stats største styrke dengang – evnen og muligheden for at plyndre og opkræve skatter i de områder, de erobrede - er nu blevet deres største svaghed, fordi de taber på slagmarken, siger Peter Neumann til avisen.

Løn til de fremmede krigere

Siden sommeren 2014 har IS skulle fastholde illusionen om en Islamisk Stat – et kalifat - for at holde lokalbefolkningen i et jerngreb, forsyne de lokale krigere med mad, husly, ammunition, våben, køretøjer etc.

På bilen står ”Raqqa Regionale Tjenester” – en forholdsvis ny 4-hjulstrækker. Dem får IS sværere ved at få råd til i fremtiden. Bilen er i øvrigt lastet med dele fra et syrisk fly skudt ned over Raqqa i september 2014.

Det er anslået, at IS i begyndelsen af 2015 rådede over op til 200.000 soldater – heraf flertallet lokale syrere og irakere

Men de havde også brug for pengene for at kunne tiltrække de mere end 30.000 krigere fra resten af verden, som søgte til lykken i kalifatet. Det anslås, at de alene i løn fik i gennemsnit 300 dollars om måneden, 2100 kroner, og de penge skulle komme et sted fra.

IS fik indtægter mange steder fra. De udvandt fosfor, dyrkede landbrug, producerede cement og naturgas.

Men de vigtigste indtægter var som i så mange andre samfund skatte og afgifter – og så var der olien.

Det sorte guld

I 2014, anslog det internationale forskningsinstitut ICSR, tjente IS mellem en og tre milliarder kroner på salg af olie.

I det nordlige Irak, hvor IS huserer, ligger omkring 15 procent af landets oliefelter – 85 procent ligger i det sydlige Irak.

Men kontrollen over de 15 procent var nok til, at indtægterne steg i løbet af 2015 til anslået op imod næsten fire milliarder kroner.

I Syrien kontrollerede IS omkring en tredjedel af landets oliekilder.

Alle købte den stjålne olie

I Syrien blev det meste af Islamisk Stats olie solgt til små, private raffinaderier. De solgte de raffinerede produkter (benzin, fyringsolie, asfalt etc.) enten til den syriske regering eller tilbage til IS, ifølge en længere gennemgang i magasinet Forbes.

I Irak var det et langt mere kompliceret forløb. Islamisk Stat udnyttede gamle smuglerruter skabt dengang den tidligere leder i Irak, Saddam Hussein, og hans styre brød FN’s blokade for at skaffe penge til sit diktatoriske styre.

IS-olie endte i USA og Israel

Meget af olien blev smuglet til de nærliggende lande som Tyrkiet, Jordan og Iran.

Og en del af den smuglede olie fandt vej videre ud i verden til temmeligt overraskende steder.

Ifølge en undersøgelse beskrevet i International Business Times endte olie fra oliekilder tæt på Mosul, via Tyrkiet, frem til markeder og raffinaderier i Vesten – både Europa og USA.

Olien blev brugt (som asfalt) til at udbedre skader på en landingsbane i en lufthavn i Portland i staten Maine i USA.

Motorveje i Philadelphia blev repareret med samme blanding, ligesom hundredevis af huller i gaderne i New York blev fyldt med IS-asfalt. Ifølge IBT gik store mængde af IS-olien også til Europa og Israel.

Olien tørrer ud nu

I kampen mod IS var modstanderne i den USA-ledede koalition klar over, hvor vigtigt det var at udtørre pengestrømmen.

Terrorgruppen ikke ville kunne overleve med mindre, at den hele tiden kunne skaffe ressourcer til at opretholde illusionen af en fungerende stat.

IS måtte bevise, at den kunne drive politi, moskeer, børnehaver, koranskoler, hospitaler og alt andet, som en befolkning forventer af en stat.

Hvis koalitionen kunne begrænse eller ødelægge Islamisk Stats indtægter, ville det være et af grebene, der kunne svække terrorbevægelsen.

Kilder i brand

I løbet af 2015 begyndte både den vestlige koalition og russerne at gå direkte efter Islamisk Stats olieindtægter.

Et af de mest synlige indgreb var bombninger af IS-kontrollerede oliekilder.

Oliekilder sat i brand af Islamisk Stat i Qayyarah, godt 60 kilometer syd for Mosul.

Både koalitionen og de russiske bombefly gik også direkte efter det store netværk af smuglere og deres olietankvogne.

Video fra det russiske luftvåben: Adskillige angreb forskellige steder i Syrien viser ødelæggelsen af op imod 500 olietankvogne.

- IS har på det seneste skabt en olierørledning på hjul i de områder, de kontrollerer. På ganske få dage har vi ødelagt 500 tankvogne, sagde talsmanden for den russiske generalstab, Andrey Kartapolov, ifølge Newsbharati.

I løbet af 2016 faldt IS olieindtægter fra omkring tre milliarder kroner til omkring en milliard kroner.

Mændene i ørkenen

Tilbage til den søndag i januar i år. De to mænd i bilen i ørkenen var i første omgang intetanende om, hvad der ventede dem. Den ene af dem, Abu Anas al-Iraqi, var udmærket klar over, hvor presset IS var. Pengene blev færre og færre, og det var hans ansvar.

Én af de to mænd opdagede, at de blev forfulgt af de fire helikoptere. Og én af dem besluttede sig for at åbne ild mod fire helikoptere fra de amerikanske specialoperationsstyrker midt i ørkenen.

Det var dårlige odds.

Inden afslutningen på ørkenjagten, skal det handle om skat.

Befolkningen udsultet

En anden stor indtægtskilde for IS var at pålægge befolkningen i de områder, de kontrollerede, skatter og afgifter. IS opkrævede told for alle handlende, der kørte ind og ud af områderne med varer.

Ifølge ICSR tjente IS godt to milliarder kroner i skatter og afgifter på befolkningen i 2014. Beløbet steg i løbet af 2015 til omkring tre til fem milliarder kroner. ICSR understreger, at deres tal af indlysende årsager er behæftet med stor usikkerhed.

Men i 2016 mistede IS kontrollen over by efter by både i Syrien og Irak, og beløbet faldt til under tre milliarder kroner.

Staten standsede pengene

En af grundene til de faldende indtægter var også, at den irakiske stat stoppede med at betale sine ansatte i de besatte områder.

Det gik ud over pensionister, embedsmænd, skolelærere, sygeplejersker, politiet og de ansatte i de statsejede virksomheder.

Men det var nødvendigt for at stoppe det paradoksale i, at den irakiske stat betalte skattegrundlaget for sin dødsfjende, terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Hundredevis af millioner blev med et slag fjernet fra Islamisk Stats indtægter.

Menneskehandel og gidsler

IS har gennem årerne henrettet i hundredevis af gidsler og skabt et slavemarked i sine områder - især af kvinder fra Yazidi-minoriteten.

Hvad de har tjent på løsesummer og menneskehandel er, som alle de andre tal, usikkert, men Center for Analysis of Terrorism, CAT, vurderer, at det kan have indbragt Islamisk Stat op imod 600 millioner kroner i 2015.

følge FN forsøgte terrororganisationen IS i går at transportere 25.000 civile fra en mindre by tæt på Mosul. Angiveligt skulle de civile bruges som levende skjolde i Mosul.

Plyndringer af skatte

Siden IS stormede ind i adskillige byer i Irak og Syrien, og Al Baghdadi udråbte kalifatet i 2014, har de plyndret alle de banker, de kom i nærheden af.

En fremtrædende embedsmand i det amerikanske finansministerium sagde i december 2015, at USA samarbejdede tæt med den irakiske regering i et forsøg på at standse Islamisk Stats adgang til pengene.

- IS har plyndret mellem 3,5 milliarder kroner og godt 6 milliarder fra de banker, de har plyndret, sagde Adam Szubin ifølge Al Jazeera.

Antikviteter plyndret

Lige siden borgerkrigen i Syrien begyndte i 2011 har landets flere tusind år gamle ruiner og forhistoriske byer været udsat for omfattende plyndringer. Plyndringer, der altså begyndte før Islamisk Stat trådte ind på scenen.

Senere har IS enten selv plyndret de gamle kunstskatte, men lige så ofte beskattet lokale kriminelle, der så har fået frit spil til at grave.

Bøde for at gå uden sokker

En anden måde at tjene på var bøder og skatter. Kvinder kunne straffes med en bøde på godt 150 kroner for ikke at gå med sokker eller handsker. Og kunne man se deres øjne, vankede der en bøde på 70 kroner.

Hvis man er shia-muslim (i modsætning til sunni-muslimer, som IS identificerer sig som) skal man betale for et certifikat, hvor man angrer, at man ikke er sunni – fire gange om året. Prisen lød på mellem 1.500 og godt 15.000 kroner. Disse certifikater skulle også betales af embedsmænd og politifolk, der arbejdede for den irakiske regering, før IS tog magten.

For rygerne var det en dyr omgang: 150 kroner kostede det i bøde at ryge en cigaret, og ville man tage en tur ud af for eksempel Raqqa, kostede det næsten 6.000 kroner, skriver New York Times.

Pengene tørrer ud

Men IS er ved at løbe tør for penge.

Nu er der ikke råd og tid til denne luksus:

En militant islamist er på besøg i en kosmetikbutik i det nordlige Syrien i Islamisk Stats hovedby Raqqa i september 2014 – dengang det gik forrygende for terrorgruppen. Han kigger på parfume – man må gå ud fra det er til konen.

Deres territorium skrumper, og dermed også deres indtægter. Den indædte krig, de fører nu, koster dem formuer.

Ingen løn

Derfor måtte IS også standse eller nedsætte lønnen til deres krigere. Det kom frem i januar i år.

Ifølge kilderne modtog IS-krigere omkring 3000 kroner om måneden. Men som beskrevet er kontanterne ved at skrumpe ind.

En IS-kriger, der blev taget til fange af kurdiske styrker, fortalte, at han gik ind i IS for at kunne tjene penge for at brødføde sin familie, sagde han ifølge The Sun.

En lokal har fortalt, hvordan desperate IS krigere har smuglet civile ud af Mosul for 150 kroner pr. person bare for at kunne tjene lidt penge.

Penge i luften

Koalitionen gik ikke alene til angreb på Islamisk Stats indtægter – de slog også til direkte mod Islamisk Stats pengebeholdning

Video fra USA's forsvarsministerium, 15.januar 2016. Videoen viser, hvad der skete, da et amerikansk fly smed to et-tons bomber mod, hvad man havde efterretninger om, var et IS-pengedepot i Mosul. Umiddelbart efter eksplosionen kan man tydeligt se tusinder af papirstykker hvirvle gennem luften og senere ser man dem landet på de nærliggende tage.

- Det var et godt angreb. Vi tror, vi fjernede nogle millioner dollars fra IS, sagde General Lloyd Austin, leder af CENTCOM efterfølgende til CNN.

Amerikanerne besvarede ilden

I ørkenen åbnede mændene ild mod de amerikanske helikoptere.

Amerikanerne besvarede ilden, og på få sekunder var mændene i bilen dræbt, beretter ABC News.

Opgaven havde ellers været at tage mændene til fange i live.

Kommandosoldaterne i helikopterne blev landsat tæt ved bilen for at konfiskere, hvad der måtte være af computere, telefoner og andet af interesse for efterretningstjenesterne og for at identificere ligene.

Pentagons talsmand ville efterfølgende kun sige, at der var tale om en højtstående emir fra IS.

Men ifølge både ABC News og The Times var en af mændene i bilen Abu Anas al-Iraqi, finansminister i IS.

Det blev senere bekræftet overfor The Times af kilde i Pentagon.

IS havde lidt endnu et tab.