Udland

Derfor fører Tyrkiet valgkamp i Europa

Nye regler har givet udlandstyrkere mulighed for at stemme. Det har dog vist sig at give problemer, når politikerne flytter valgkampen til udlandet.

Ifølge flere tyrkiske medier havde Tyrkiets premierminister Binali Yildirim planlagt at besøge Danmark i den kommende uge - et besøg, som statsminister Lars Løkke Rasmussen nu har foreslået den tyrkiske regering at udsætte.

Det vides endnu ikke, om han havde tænkt sig at tale ved vælgermøder, ligesom hans ministerkollegaer har forsøgt i Tyskland og senest Holland denne weekend.

Men hvorfor vil Tyrkiet overhovedet føre valgkamp i Europa?

Det kan du blive klogere på her.

Mange stemmer at hente i Europa

Den 16. april er der valg i Tyrkiet. Her skal borgerne tage stilling til, om Recep Tayyip Erdogan skal have udvidede beføjelser som præsident. Ifølge kritikere vil et ja føre til et mere autoritært Tyrkiet.

Der har været tyrkere i Europa i over 40 år, men indtil for nyligt havde de ikke stemmeret ved folkeafstemninger i hjemlandet.

Det blev dog lavet om på for to år siden, hvor tyrkiske statsborgere bosat i udlandet fik stemmeret. Og med omkring tre millioner stemmeberettigede uden for Tyrkiet, er det fem-seks procent af vælgerkorpset, der befinder sig i udlandet.

I Europa alene er der ifølge Sadi Tekelioglu, chefredaktør for det dansk-tyrkiske medie kuzey.dk, mellem halvanden og to millioner personer med enten dobbelt statsborgerskab eller et almindeligt tyrkisk pas.

Derfor er der meget på spil ved valget, der ifølge meningsmålingerne ser ud til at blive meget tæt.

- Udlandstyrkerne i Europa er et kæmpe stemmedepot, som politikerne gerne vil imponere. Derfor satser de på at vinde udlandstyrkernes hjerter, siger Sadi Tekelioglu til TV 2.

Vil bruge Danmark til at sende et signal

I Danmark er der omkring 32.000 stemmeberettigede tyrkiske statsborgere, men valgdeltagelsen er meget lav, siger Sadi Tekelioglu.

Ifølge ham skyldes det hovedsageligt, at der kun kan stemmes på Tyrkiets ambassade i Hellerup, og det er ikke specielt attraktivt for dem, der bor langt væk fra København.

Spørgsmålet er så, hvorfor Tyrkiets premierminister overhovedet gider tage til Danmark, hvis der ikke er mange stemmer at hente.

Sadi Tekelioglu har et bud:

- Jeg ved ikke, hvad deres udgangspunkt er, men jeg tror, det er et signal til Holland og Tyskland. Jeg kunne forestille mig, at de tyrkiske regeringsmedlemmer tænker, at når Tyskland og Holland ikke lader vores ministre holde taler i de pågældende lande, så kan vi bare vise dem, at Danmark vil give lov. Det er simpelthen for at hænge Holland og Tyskland ud, siger Sadi Tekelioglu.

- Tyrkerne regner med, han får lov

Den danske regering har endnu ikke meldt ud, om den vil gøre som den hollandske og forbyde tyrkiske ministre i at deltage i vælgermøder.

Står det til Dansk Folkepartis Søren Espersen skal Binali Yildirim ikke have lov at føre tyrkisk valgkamp i Danmark, og prøver han alligevel at gøre det, mener han, at regeringen må gribe ind.

Ifølge Sadi Tekelioglu er regeringen i Ankara dog overbevist om, at premierministeren får lov.

- Tyrkerne regner ikke med, der bliver problem i Danmark, siger Sadi Tekelioglu.

Præsident Recep Tayyip Erdogan har sammenlignet både Holland og Tyskland med nazister i forbindelse med de aflyste vælgermøder, men det er ikke kun regeringen, der er utilfreds.

Kemal Kılıçdaroğlu, der er leder af Tyrkiets største oppositionsparti CHP, kritiserede lørdag den hollandske regering for at forbyde tyrkiske ministre adgang til landet.

- Dem, der forsvarer demokrati, vil ikke gøre sådan noget. I kalder jer selv demokrater, og så forbyder i et fly med en tyrkisk minister?, sagde Kemal Kılıçdaroğlu lørdag ifølge The Guardian

Han har efter lørdagens hændelser aflyst sine planlagte vælgermøder i Europa.