Udland

Tyrkisk minister stoppet i Holland: - Det vil få konsekvenser

Tyrkiets familieminister blev stoppet af politiet ved den hollandske grænse. Hollands ambassade i Tyrkiet er lukket.

Politiet i Holland har stoppet den tyrkiske familieminister Fatma Betul Sayan Kaya ved hendes ankomst til landet under en eskalerende diplomatisk strid mellem de to lande.

Siden blev hun eskorteret til det tyrkiske konsulat i Rotterdam, hvor billeder fra flere hollandske medier viser hende i snak med politiet.

Den hollandske kanal NOS rapporterer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at hun ligefrem skulle være tilbageholdt. NOS har en journalist på stedet, som løbende rapporterer, at ministeren angiveligt forhandler med politiet - og i skrivende stund har gjort det i timevis.

Selv skriver Fatma Betul Sayan Kaya på Twitter, at Holland bryder alle internationale love, konventioner og menneskerettigheder ved ikke at lade hende komme ind på det tyrkiske konsulat i Rotterdam.

Avisen Telegraaf har skrevet, at ministerbilen også blev stoppet ved en tankstation nær Rotterdam.

Det understøttes af billeder fra et andet hollandsk medie, Kom News.

Blev bedt om at forlade landet

På Twitter skal en af ministerens medarbejdere ifølge Telegraaf have skrevet, at politiet i Holland havde bedt dem forlade landet. Det er denne besked, der gentages til ministeren foran konsulatet i Rotterdam.

Ministeren havde valgt at tage bilen til landet, efter at hollandske myndigheder tidligere har nægtet et tyrkisk ministerfly med en anden tyrkisk minister at lande.

Familieminister Fatma Betul Sayan Kaya var i forvejen i Tyskland, hvor hun skulle have deltaget i flere møder.

Holland ønsker imidlertid ikke, at tyrkiske politikere holder vælgermøder i Holland forud for en folkeafstemning i næste måned, som omhandler en forfatningsændring, der vil give præsident Erdogan flere beføjelser.

Tyskland har også afvist de tyrkiske vælgermøder.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har derfor beskyldt både Tyskland og Holland for nazimetoder.

Den tyrkiske præsident kalder Holland et levn fra nazitiden efter udenrigministeren er blevet nægtet indrejse

Tyrkisk ambassade fuldstændig afspærret

Tyrkiets udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu har sagt, at Hollands afvisning får konsekvenser. Han har ikke konkretiseret denne trussel. 

Tyrkiets udenrigsministerium meddeler lørdag, at Hollands ambassadør ikke skal vende tilbage til Ankara foreløbigt, skriver Reuters. Ambassadøren opholder sig uden for Tyrkiet i øjeblikket.

Derudover oplyser kilder i det tyrkiske udenrigsministerium til Reuters, at den hollandske ambassade samt konsulatet i Tyrkiet er helt afspærret af 'sikkerhedsmæssige årsager'. Personalet kan hverken komme ind eller forlade bygningen.

Samtidig har de tyrkiske myndigheder afspærret huse tilhørende den hollandske ambassadør, generalkonsul og chargé d'affaires (ambassadørens stedfortræder, red.).

Dansk ambassadør i Holland: Klar eskalering af konflikt

Danmarks ambassadør i Holland, Ole E. Moesby, vurderer, at det er en klar eskalering af en konflikt mellem de to lande. Han mener, det kan blive nødvendigt med en form for 'gengældelsesaktion' fra Holland, hvis dialogen ikke bliver bragt ned i et andet leje.

- De hollandske myndigheder er også nødt til at reagere på den tyrkiske repræsentation i Holland, hvis situationen holder stik. Det vil få udenrigspolitiske konsekvenser, siger ambassadøren til TV 2.

I Rotterdam er op mod 700 tyrkere samlet foran konsulatet for at vise sin utilfredshed.

Udenrigsminister landet i Frankrig

Imens er Tyrkiets udenrigsminister Cavusoglu landet i Frankrig.

Han skal tale på et møde i Metz søndag. Cavusoglu skulle efter planen deltage i møder med tyrkiske vælgere i et håb om at vinde støtte til præsident Recep Tayyip Erdogans plan om at ændre forfatningen.

Freelancejournalist Rikke Muus Steffensen mener, at Erdogan vil udnytte virakken i EU til at samle ja-stemmer til en forfatningsændring.