Udland

Holland nægter Tyrkiets udenrigsminister at lande

Forholdet mellem de to Nato-lande er iskoldt efter den hollandske regerings beslutning. Tyrkiet truer med gengældelse.

Den hollandske regering nægter lørdag Tyrkiets udenrigsminister, Mevlet Cavusoglu, at lande i Holland.

Mevlet Cavusoglu skulle ellers have deltaget i et vælgermøde for tyrkiske statsborgere i den hollandske by Rotterdam, men på grund af sikkerhedshensyn og bekymring for den offentlige orden, blokerer den hollandske regering nu for det.

En beslutning, der vækker vrede hos Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Ifølge Reuters siger han, at hollænderne er "nazilevninger, fascister".

Han antyder også, at hollandske fly ikke kan lande i Tyrkiet.

- Forbyd vor udenrigsminister i at flyve lige så meget, som I vil. Men lad os fra nu af se, hvordan jeres fly vil lande i Tyrkiet.

Hollands premierminister, Mark Rutte, forstår Tyrkiets præsident Erdogans vrede, men Erdogans bemærkninger, hvor han kalder Holland for nazister, er "helt ved siden af", siger Rutte ifølge Reuters.

Terkelsen: En voldsom og intens krise

Vælgermødet i Rotterdam, der nu er blevet aflyst, var arrangeret i forbindelse med den tyrkiske folkeafstemning i april, hvor vælgerne skal tage stilling til, om den tyrkiske præsidents beføjelser skal udvides.

Rotterdams borgmester, Ahmed Aboutaleb, havde forud for mødet forbudt Mevlet Cavusoglu at deltage. Borgmesteren sagde dog også, at det ikke er forbudt for den tyrkiske udenrigsminister at komme til Holland. Men det har regeringen altså nu ændret på.

Tyrkiets familieminister rejser nu til Rotterdam over land, efter at den tyrkiske udenrigsminister af de hollandske myndigheder er blevet afvist at lande, skriver nyhedsbureauet Anadolu ifølge Reuters.

Ifølge TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen er beslutningen meget opsigtvækkende, fordi begge lande er medlem af Nato. Hun kalder det en meget voldsom og intens krise.

Den tyrkiske præsident reagerer skarpt på forbuddet ved at sige, at der er nazistiske rester i Holland.

- Der er en vanvittig spændt stemning mellem de to lande, man ved ikke, hvad der sker. Man ved kun, at den tyrkiske udenrigsminister ikke kan komme og tale til tyrkiske vælgere. Tyrkerne her vil selvfølgelig sige, at det er indgreb i ytringsfriheden, siger Ulla Terkelsen.

Truer med sanktioner

Tidligere lørdag, inden forbuddet blev meldt ud, sagde Mevlet Cavusoglu til tv-stationen CNN Türk, at Tyrkiet vil svare igen med økonomiske og politiske sanktioner, hvis det blev en realitet.

- Jeg rejser til Rotterdam i dag. Vi vil indføre tunge sanktioner mod Holland, hvis besøget blokeres, sagde Mevlet Cavusoglu tidligere lørdag.

Denne trussel har imidlertid også været med til at få hollænderne til at sige stop. 

- De tyrkiske myndigheder har offentligt truet med sanktioner. Det gør det umuligt at nå frem til en fornuftig løsning, hedder det ifølge AFP i erklæringen fra Hollands regering.

Forbud mod vælgermøder i flere lande

Udenrigsministeren var forleden i Hamburg i Tyskland for at tale til tyrkere forud for folkeafstemningen 16. april. 

I den nordtyske millionby blev der holdt vælgermøde for tyrkiske statsborgere i Tyskland med stemmeret til folkeafstemningen. Vælgermødet fandt sted på det tyrkiske generalkonsulat.

I øvrigt har flere europæiske byer forbudt planlagte vælgermøder i forbindelse med folkeafstemningen. Fire politiske møder i Østrig og et i Schweiz er blev forbudt, skriver Reuters. 

Tyrkiets regering går ind for at give flere beføjelser til præsidentembedet. Bliver ændringerne vedtaget, bliver det den nuværende præsident, Recep Tayyip Erdogan, der som den første får beføjelserne

Ifølge kritikere vil udvidet magt til præsidenten føre til et mere autoritært Tyrkiet.