OVERBLIK: Korruptionsskandale fælder Sydkoreas præsident

16x9
Den suspenderede præsident i Sydkorea, Park Geun-hye, må træde tilbage permanent. Det sker, efter at forfatningsdomstolen i landet enstemmigt har stadfæstet en beslutning om at stille hende for en rigsret. Foto: JUNG YEON-JE / Scanpix Denmark

Forfatningsdomstolen i Sydkorea har afsat præsidenten, som er anklaget for korruption og magtmisbrug.

Den suspenderede præsident i Sydkorea, Park Geun-hye, må træde tilbage permanent. Det sker, efter at forfatningsdomstolen i landet enstemmigt har stadfæstet en beslutning om at stille hende for en rigsret.

Det er aldrig sket før i landet.

Bliv klogere på korruptionsskandalen, der også har tråde til Danmark, herunder:

* I december besluttede landets parlament, at præsident Park Geun-hye skulle for en rigsret.

* Park Geun-hye beskyldes for at have været indblandet i kriminalitet sammen med veninden Choi Soon-sil, der nu sidder fængslet.

* Veninden er sigtet for magtmisbrug og afpresning. Hun beskyldes også for at have udnyttet sit venskab med præsidenten til at presse penge ud af flere store virksomheder, blandt andet telegiganten Samsung.

* Pengene er angiveligt gået til en fond, som veninden kontrollerede og har nydt godt af.

* Ifølge beskyldningerne har Park hjulpet med at presse penge ud af firmaer til fonden.

* Angiveligt har den nu afsatte præsident også bedt medarbejdere om at lække fortrolige dokumenter til veninden.

* Venindens far var leder af en religiøs sekt og en stor støtte af præsident Park frem til sin død i 1994. Han beskrives af flere som en mentor for Park.

* Park tilbød allerede 29. november at træde tilbage.

* Hun gav dog ikke en konkret melding om tidspunktet, men sagde, at det ville ske, når parlamentet har "udarbejdet en procedure, hvorpå magten kan overdrages på en måde, som minimerer et magttomrum og kaos for landets regering".

* Skandalens danske vinkel består i at veninden Choi Soon-sils datter, dressurrytteren Chung Yoo-ra, sidder varetægtsfængslet i Danmark. Hun er sigtet for medvirken til omfattende økonomisk kriminalitet.

* Nordjyllands Politi anholdt kvinden 1. januar 2017 på en adresse i Aalborg-forstaden Gug. Det skete efter et tip fra en sydkoreansk journalist.

Kilder: NTB, Reuters og BBC.