Udland

Lyserødt vand strømmede ud af hanerne: - Det smager virkelig godt

Lyserødt vand strømmede ud af hanerne i en lille landsby i Alberta, Canada, i tirsdags.

Ville du lave en kop kaffe, ligesom du plejer, hvis vandet, der kom ud af hanen, var lyserødt? Det spørgsmål blev borgerne i den lille canadisk by Onoway nødt til at tage stilling til i tirsdags.

Rent drikkevand er en livsnødvendig ressource for mennesker og formet af evolutionen, som vi er, bør en trussel mod vores vandforsyningen derfor føre til hurtig og målrettet handling.

Jeg tog sådan en lille smagsprøve af det her til morgen, og det virkede ikke anderledes bortset fra, at det var lyserødt. Det smager fint. Det smager virkelig godt.

Lisa Schulte, beboer Onoway

Det gjorde det da også for Trevor Winfield, der skyndte sig at optage en video af fænomenet og lægge den på internettet.

“My water is broken. Thanks Town of Onoway,” skrev han i et opslag og undlod tilsyneladende at benytte vandet til andet end at skylle ud i toilettet.

Droppede bad

Også Shauna Wilkinson lod sig diktere af sit nedarvede instinkt for ikke at bade i noget, der har samme farve som Barbies rygsæk:

- Her til morgen, da jeg var ved at fylde badekarret for at give mine børn et bad, skyndte jeg mig at slukke for det, siger hun til News Edmonton ifølge ABC.

Intet at være bekymret for

Der var imidlertid ikke noget at være bekymret for, forsikrede myndighederne, da de fik nys om, at de omkring 1.000 borgere ikke blot ignorerede, at kilden til deres livsopretholdelse var blevet skrigende pink.

Indrømmet: Myndighederne kunne ”have gjort et bedre stykke arbejde med at kommunikere, hvad der foregik,” udtalte borgmester Dale Krasnow bagefter ifølge ABC.

Allerede sent mandag aften havde en ventil nemlig sat sig fast i det lokale vandværk, hvilket fik overskydende mængder kaliumpermanganat til at fosse ud i vandforsyningen.

Kaliumpermanganat er et almindeligt brugt kemikalie i vandrensningsprocessen, fordi det fjerner dårlig smag og lugt. I lidt større mængder fungerer det imidlertid også som et kraftigt farvestof, der farver vand - ja, du gættede det - lyserødt.

- Selv om det er alarmerende at se lyserødt vand løbe ud af vandhanen, så bliver kaliumpermanganat brugt i normal behandling af vand for af fjerne jern og mangan. Beboerne var aldrig i fare, lyder det fra borgmesteren ifølge ABC.

Lod sig ikke afskrække

Det var da heller ikke alle borgere i den lille by, der lod sig afskrække af den festligt farvede fluidum, der løb fra hanerne. Lisa Schulte satte således - med stærk tillid til sit sanseapparats evne til at spore eventuelle giftstoffer - kaffen over med hanevand som vanligt.

- Jeg tog sådan en lille smagsprøve af det her til morgen, og det virkede ikke anderledes bortset fra, at det var lyserødt. Det smager fint. Det smager virkelig godt, sagde hun til Global News Canada.

Brug sanserne

Den fremgangsmåde kan imidlertid ikke anbefales, hvis man en dag ser, at vandet, der kommer ud af hanen, er skrigende neongult. Man kan nemlig ikke nødvendigivis sanse, om der er noget galt med vandet.

- Det kan man ikke vurdere ud fra smagen. Så man skal ikke drikke det. Så simpelt er det, siger Erik Arvin, der er professor emeritus ved DTU’s Institut for Vand og Miljøteknologi.

På den anden side betyder en misfarve eller –lugt ikke nødvendigvis, at det vil udgøre en sundhedsrisiko at drikke vandet. Men man skal skride til handling, hvis noget ikke er, som det plejer, og her er det en god taktik at lade munden og næsen bestemme.

- Sanserne er det vigtigste. Hvis der er et eller andet – mærkelig farve eller det er grumset eller lugter - så skal man lade være med at drikke vandet og kontakte vandværket hurtigst muligt. Så vil vandværket gøre noget, siger Erik Arvid.

Kan det ske herhjemme?

En episode som den, der farvede vandet lyserødt i den lille canadiske by, kan dog ikke finde sted herhjemme, da danske vandværker slet ikke benytter kaliumpermanganat i vandrensningsprocessen.

- Man bruger det ikke i Danmark, siger professor Erik Arvin.

- Man bruger bevidst en meget simpel vandbehandling, så det ikke er nødvendigt.

Erik Arvin understreger, at han ikke kan mindes, at der nogensinde har været en episode, hvor der har været sundhedsskadelige kemikalier i drikkevandet i Danmark.

I den canadiske by Onoway er vandet i hanerne i mellemtiden blevet klart og - indtil en ventil sætter sig fast på vandværket igen - verden lidt mindre lyserød.