Udland

Hel familie forsvandt: Stjålen guldskat kostede dem livet

En mordsag har de seneste uger rystet Frankrig. Nu fortæller en af de pårørende, hvordan det kunne ende så galt.

Bag væggene i det hvidmalede hus var en familie ved at gå til ro. Men ude i mørket stod der en ubuden gæst.

Han var ankommet tidligere på aftenen for at spionere mod familien. Han brugte et stetoskop, som han satte mod et vindue.

Der var stadig stemmer, men det skulle snart ændre sig.

Manden i huset havde noget, som den ubudne gæst gerne ville have fat i. Gennem ruderne kunne den ubudne gæst se en nøgle ligge på et bord, og ved 23-tiden gik han ind i husets garage. 

Her ventede han på, at familien i huset gik i seng. 

Da der blev stille trængte han ind, men han kom til at vække nogen. 

Ned af trappen fra førstesalen kom manden i huset. Med sig havde han et koben, men den ubudne gæst fik fat i metalgenstanden. Én efter én slog den ubudne gæst alle fire familiemedlemmer i huset ihjel.

Drabene på de fire afsluttede en årelang familiestrid. Den ubudne gæst boede nemlig sammen med den dræbte mands søster, og de to dele af familien havde i flere år været uvenner. 

Gammel familiestrid

De fire dræbte var ægteparret Pascal og Brigitte Troadec samt deres to børn, der uheldigvis var hjemme på ferie i forældrenes hjem i Orvault - en forstad til den franske storby Nantes.

Til politiets efterforskere har drabsmanden - Pascal Troadecs svoger - fortalt, at det var den årelange strid, der fik ham til at tage turen hjem til Troadec-familien. Han var nemlig sikker på, at Pascal Troadec gemte noget guld, som svogeren og Pascal Troadecs søster også mente, de burde have andel i.

Moderen til den dræbte Pascal Troadec fortæller nu til den franske avis Le Parisien, hvordan det hele kunne ende så galt.

I 2006 fandt hendes mand – Pascal Troadecs far – en skat. Han var håndværker og under arbejdet i en bolig i en gammel bydel i byen Brest, fandt han nogle guldbarrer og guldmønter, der muligvis var stjålet fra den franske nationalbank under Anden Verdenskrig.

Ved sin død i 2009 efterlod Pascal Troadecs far guldet til sin kone. Men hun fik ikke lov til at beholde det i særlig lang tid. For da hun i 2010 var indlagt på hospitalet, bad sønnen Pascal om en nøgle til hendes hjem. Han stjal guldet og antændte dermed en årelang familiefejde.

- Guldet ødelagde vores familie, siger den 76-årige mor til Le Parisien.

Hun fortæller også, at hendes søn pralede med, at han havde gemt guldet i Andorra og Monaco, og at der var nok af det til, at man "kunne leve længe". Postkort fra rejser til udlandet vidnede også om, at sønnens økonomi havde forandret sig, fortæller den 76-årige til Le Parisien.

- Han snød sin søster, og jeg forsøgte at lægge mig imellem og mægle. Jeg fortalte ham, at jeg var uenig med ham, men Pascal blev rasende og bad mig holde mund, fortæller den 76-årige moder til Le Parisien.

Til sidst endte striden også med at koste forholdet mellem mor og søn. Under en middag i 2014 kom de to i et stort skænderi.

- Pascal truede og hamrede i bordet. Han talte om et hjertetilfælde, og dem har jeg haft to af, så jeg frygtede for mit liv og sagde til ham, at jeg aldrig ville se ham mere, fortæller Pascal Troadecs 76-årige mor til Le Parisien.

Søn blev først mistænkt

Først  en uge efter de fire drab blev politiet alarmeret af en søster til den dræbte moder – Brigitte Troadec. Hun kunne ikke få kontakt til familien.

Sagen tiltrak sig stor opmærksomhed i de franske medier, for ingen kunne finde de fire personer. Drabsmanden havde nemlig fjernet ligene fra huset ved at fragte dem væk i den dræbte søns bil.

Netop sønnen Sébastien Troadec blev i første omgang mistænkt i sagen. Ifølge nyhedsbureauet AFP mistænkte politiet Sébastien for at have ”iværksat en makaber plan, som havde til formål at dræbe hans familiemedlemmer og måske ham selv.” Desuden kunne flere franske medier fortælle om, at Sébastien havde en ”mørk” side. Han var blandt andet blevet idømt samfundstjeneste for at have fremsat dødstrusler på sin blog.

Så da efterforskerne efter flere dages eftersøgning fandt Sébastiens bil i en by 50 kilometer fra forældrenes hjem, troede mange, at man nu ville kunne få svar på, hvordan Sébastien havde dræbt sin egen familie.

I bilen fandt man dog i stedet spor fra svogeren, der ellers tidligt i efterforskningen havde fortalt, at han ikke havde set Troadec-familien i flere år. Der blev ligeledes fundet DNA fra svogeren i Troadec-familiens hus, og under en afhøring i søndags indrømmede han at stå bag drabene på de fire.

Ligene havde han parteret og efterfølgende brændt og begravet. Først i går lykkedes det politiet at finde ligrester fra familien på en afsides gård, nær svogerens hjem.

Angiveligt skal Pascal Troadecs egen søster have hjulpet til med at komme af med de fire lig, og det ventes, at hun vil blive sigtet i sagen.

Denne artikel er skrevet på baggrund af materiale fra Le MondeOuest FranceThe GuardianBBC, Le Parisien og AP.