Udland

'Arvingen til Nordkorea' må gemme sig: - Min far er blevet myrdet

Knap en måned efter snigmordet på hans far, kommer der en melding fra en 21-årig nordkoreaner. Den unge mands liv er tilsyneladende i alvorlig fare.

Videooptagelser af en mand, der er en del af Nordkoreas diktatorslægt, Kim-familien, er dukket op på YouTube. 

Vi håber det snart bliver bedre.

Kim Han-sol, barnebarn til Nordkoreas afdøde diktator.

Manden er den 21-årige Kim Han-sol.

Han er søn af Kim Jong-nam, som blev snigmyrdet i lufthavnen i Kuala Lumpur den 13. februar.

Det er første gang et familiemedlem til offeret for det spektakulære giftmord giver sig offentligt til kende, og hans besked er omgærdet af hemmeligheder.

Den sydkoreanske efterretningstjeneste NIS har ifølge Nyhedsbureauet AFP bekræftet, at manden på videoen er Kim Han-sol, men tjenesten vil ikke oplyse andet end det.

Den mystiske gruppe CCD

Videoen er uploadet af en hidtil ukendt gruppe, der kalder sig Cheollima Civil Defense (CCD). Gruppen hævder, at den har hjulpet udsatte medlemmer af familien Kim.

Det skal være sket med bistand fra de hollandske, amerikanske og sydkoreanske myndigheder, men ingen af de omtalte lande har bekræftet at de er involveret.

Efter snigmordet i lufthavnen har gruppen frygtet, at Kim Jong-nams familie skulle blive angrebet af styret i Nordkorea, og derfor er familien nu under beskyttelse af CCD på et ukendt sted, hævder organisationen.

Den sydkoreanske efterretningstjeneste vil ikke sige noget om CCD, oplyser AFP.

Og Kim Han-sol kan tilsyneladende ikke få lov til at sige, hvad han har lyst til på videoen.

Beskeden er censureret

Den ukendte gruppe, CCD, der har uploadet billederne, har nemlig censureret en del af Kim Han-sols besked.

Beskeden er på engelsk og lyder:

- Mit navn er Kim Han-sol, fra Nordkorea, en del af Kim-familien. Min far er blevet myrdet for få dage siden. Jeg er i øjeblikket sammen med min mor og min søster. Vi er taknemmelige for...

Herefter bliver Kim Han-sols ord og mundbevægelser censureret.

Han viser sit nordkoreanske pas, men oplysningerne i passet er også censureret bort.

Den 40 sekunder lange video ender med, at Kim Han-sol siger:

- Vi håber det snart bliver bedre.

Der er ingen oplysninger om, hvorfor Kim Han-sol bliver censureret, men det kan skyldes, at han siger noget, som kan afsløre, hvor han befinder sig.

Og hvorfor er hans liv i fare?

Det skyldes formentlig hans familieforhold.

Frygt for et nyt mord

Kim Han-sols far var halvbror til Nordkoreas diktator Kim Jong-un, men han havde forladt det lukkede land, og var faldet i unåde.

På vej til sit hjem i Macau blev Kim Han-sols far overfaldet af to kvinder i lufthavnen. De sprøjtede nervegift i ansigtet på ham, og det kostede ham livet.

Nordkoreas leder Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam, døde under mistænkelige omstændigheder i Kuala Lumpurs lufthavn.

Kvinderne var formentlig instrumenter for Nordkoreas efterretningstjeneste. Det kan du læse mere om via linket herunder. 

I Nordkorea er magten gået i arv i de seneste tre generationer. Faktisk var Kim Han Sols far, Kim Jong-nam, oprindeligt topkandidat til diktatorposten.

Han var den ældste søn af Kim Jong-il, som styrede landet med hård hånd fra 1994 til 2011.

Desværre for Kim Jong-nam blev han afsløret, da han ville rejse ind i Japan med et falsk pas. Han ville angiveligt besøge den japanske udgave af Disneyland.

Den efterfølgende skandale var formentlig en af årsagerne til, at Kim Jong-il valgte at lade magten gå videre til Kim Jong-nams halvbror Kim Jong-un.

Arvefølgen

Selv om magten nu er på andre hænder betyder blodets bånd åbenbart stadig noget i Nordkorea.

Kim Han Sol nedstammer i lige linje fra Nordkoreas landsfader Kim Il-sung på den mandlige side.

Han kan så at sige bruges til at fremsætte et legitimt krav på tronen, hvis nogen skulle finde på at erstatte Kim Jong-un.

Derfor har Kim Han-sol formentlig god grund til at være nervøs.

Styret i Nordkorea har ikke officielt har truet ham, men alligevel har den hidtil ukendte organisation CCD altså meldt sig som beskytter.

Den bevingede hest

Men hvem er de?

Der er kun få svar at hente på organisationens hjemmeside.

- I forrige måned svarede Cheollima Civil Defense på et nødråb fra de overlevende fra Kim Jong-nams familie, hedder det blandt andet på hjemmesiden.

Men selve navnet på organisationen kan rumme nogle svar.

Cheollima er en bevinget hest fra kinesisk mytologi. Hesten er en central figur i Nordkorea, hvor den bruges til at symbolisere kampånd og heltemod hos folket.

Navnet Cheollima Civil Defense kan altså ses som en opfordring til, at det nordkoreanske folk skal forsvare sig selv mod det stalinistiske diktatur i landet. I hvert fald opfordrer folkene bag hjemmesiden nordkoreanske embedsmænd til at hoppe af.

Teksterne på CCDs hjemmeside ser ifølge nyhedsbureauet AFP ud til at være oversat fra engelsk. Dette kan tyde på, at ophavsmændene har base i USA, skriver bureauet. 

Kim Han-sol er i øvrigt selv orienteret mod Vesten. Han har en uddannelse fra Sciences Po universitetet i Paris, og han var sammen med sin mor og søster i Macau, da faderen blev myrdet.

Han havde haft planer om at uddanne sig på Oxford University i Storbritannien i 2016, men planerne blev ikke til noget, da der var frygt for hans sikkerhed.

Han har tidligere udtalt sin om situationen i Nordkorea. Blandt andet gav han et interview til den finske tv-station YLE i 2012, hvor han udtrykte et ønske om en genforening mellem Nord- og Sydkorea.