Udland

WHO: Forurening koster hvert år 1,7 millioner børn livet

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen er forurening skyld i 25 procent af alle dødsfald blandt mindre børn.

25 procent af dødsfald blandt børn på under fem år skyldes forurenede miljøer, såsom beskidt drikkevand, forurenet luft og dårlig hygiejne.

Det fremgår af en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Den slags forurenede miljøer kan føre til dødelige sygdomme som diarré, malaria og lungebetændelse og koster hvert år 1,7 millioner børn på under fem år livet.

- Et forurenet miljø er et dødeligt miljø - især for unge børn, siger generaldirektør i WHO Margaret Chan i en pressemeddelelse.

- Deres (børnenes, red.) organer og immunsystem og mindre kroppe og luftveje gør dem ekstra sårbare over for forurenet luft og vand, tilføjer hun.

Øget risiko for diarré og lungebetændelse

Af WHO's rapport fremgår det, at børn allerede som ufødte kan være udsatte, hvis moren opholder sig i forurenede miljøer.

Hvis de fortsætter med at blive udsat for forurening, eksempelvis i forbindelse med passiv rygning, øger det risikoen for at udvikle lungebetændelse og luftvejssygdomme som eksempelvis astma.

Luftforurening øger også risikoen for at udvikle hjertesygdomme og kræft, lyder det i rapporten.

Her fremgår det desuden, at børn, der bor i husholdninger uden adgang til rent vand og hygiejniske forhold, har en øget risiko for at få diarré og lungebetændelse.

Mange børn udsættes også for skadelige kemikalier gennem fødevarer, vand og luft.

Gør mere

Ifølge Maria Neria, der er ekspert i folkesundhed ved WHO, har dette stor indflydelse på antallet af dødsfald og langtidssygdomme blandt børn.

Hun opfordrer verdens regeringer til at gøre mere for at etablere sikre miljøer for børn.

- Hvis man investerer i at fjerne miljømæssige trusler mod sundheden, såsom at forbedre vandkvaliteten eller at bruge renere brændstoffer, så vil det resultere i massive sundhedsmæssige fordele, siger hun.

/ritzau/Reuters