Udland

Plejehjem sender ældre tilbage til fortiden i DDR: Nu spiser de igen

Et tysk plejehjem har fået en god ide: De sender ældre med demens og alzheimer tilbage i tiden - til livet i det tidligere Østtyskland. Og det virker.

En orange telefon med drejeskive og telefonnummer til det lokale politi, Volkspolizei. En stak gamle gulnede magasiner. En pladespiller og en hårtørrer, der var moderne for 40-50 år siden. Så enkle er ingredienserne i et tysk plejehjems vellykkede indsats for ældre med diagnoserne demens og alzheimer.

Førhen sad de ældre patienter apatiske og passive hen. Men så fik plejehjemmet Alexa i byen Dresden en ide: De indrettede to lokaler komplet med retro-tapet, møbler og ting og sager, som de ældre husker fra 1960'erne og 70'erne.

Her kan de ældre vende tilbage til fortiden – tilbage til tiden bag jerntæppet i det tidligere Østtyskland.

- Det er de typiske hverdagsting: Fra rullen, der fjerner krummer på bordet, og til radioen med båndoptager. Det er alle disse ting, som folk husker ret godt, fordi de hørte til enhver husholdning. Og der hører altid en historie med, fortæller plejehjemsleder Gunter Wolfram til den tyske tv-station RTL.

I et af de såkaldte ”minde-rum” har plejehjemmet indrettet en lille butik. På hylderne er der gamle glas, pynteting og forskellige produkter, som kunne købes i datidens butikker. Også i køkkenet er der gryder, pander og redskaber fra DDR-tiden. Når de ældre hjælper med madlavningen, så dukker fortiden op igen, forklarer ergoterapeut Alicia Schöppe:

- Disse detaljer – det at de igen holder en bestemt gryde i hænderne eller en kartoffelskræller fra fortiden – det bringer alt sammen minderne tilbage, og med minderne følger også deres evner, siger hun.

Fik ideen ved et tilfælde

Plejehjemmets ansatte har fundet inventaret til de to ”minde-rum” på loppemarkeder. Andre ting er doneret eller købt på nettet. De er dog stadig på jagt efter mere.

I den tyske avis Bild beretter plejehjemslederen Gunter Wolfram, at ideen opstod ved et tilfælde.

- Vi ville indrette en filmsal og vise gamle film for de ældre. Så fik vi fat i en gammel scooter fra DDR-tiden som rekvisit, fortæller Gunter Wolfram

Pludselig var det som om, mange af de demens- og alzheimer-ramte ældre fik nyt liv. De kendte scooteren, som var af mærket ”Troll”. De vidste, hvor tændingen sad, og hvor man skulle fylde benzin på. Og de huskede deres egne første scooter-ture.

Efter den oplevelse fandt Gunter Wolfram og hans personale på at genskabe et helt område som et lille stykke af de ældres fortid – et lille stykke af livet bag muren i det tidligere DDR.

Forsøget har nu kørt i 18 måneder, og ergoterapeuten Alicia Schöppe siger til Bild, at resultaterne er bemærkelsesværdige:

- Mange af de ældre er igen begyndt at spise selv. De går på toilettet selv. Der er endda nogle, som før var sengeliggende, og som nu er oppe igen.