Udland

Overraskende drejning i fransk mordgåde

En families mystiske forsvinden har rystet Frankrig. Først mistænkte efterforskerne sønnen i familien, men nu har sagen taget en helt ny drejning.

Da en fransk familie på fire medlemmer forsvandt for lidt over to uger siden, faldt mistanken hurtigt på den ene af de fire – nemlig sønnen i familien.

En søster til moderen i familien Troadec alarmerede den 23. februar politiet, da hun ikke havde hørt fra dem i nogle dage. I familiens hus i en forstad til storbyen Nantes fandt politiet blodspor, der var forsøgt tørret væk. De fandt også en mobiltelefon med blod på. Det viste sig at være sønnen Sébastiens, og netop den telefon var blevet slukket klokken 3.15 natten til den 17. februar - som den sidste af de fire savnedes telefoner.

Blodsporene fra hjemmet blev undersøgt, og de viste spor af DNA fra faderen Pascal, moderen Brigitte og sønnen Sébastien – kun datteren blev der ikke fundet blodspor fra.

Her ses Troadec-familiens hjem i en forstad til storbyen Nantes.
Fransk politi sikrer gaderne rundt om Troadec-familiens hjem.

Mens sønnens blod var i huset, så manglede hans bil - en sølvgrå Peugeot.

Dagen efter opdagelserne i familiens hjem meddelte politiet, at sønnen Sébastien var mistænkt for at have ”iværksat en makaber plan, som havde til formål at dræbe hans familiemedlemmer og måske ham selv.”

Familien Troadec blev oprindeligt eftersøgt af de fransk myndigheder, der udsendte denne beskrivelse.

Sønnen blev hurtigt mistænkt

Mistanken mod sønnen blev intensiveret, da en række historier om hans baggrund ramte de franske medier. Ifølge avisen Le Monde blev den 21-årige Sébastien af naboer og bekendte beskrevet som ”lidt speciel”. Han ”lever i en boble”, sagde en veninde til datteren i familien. Der var dog også venner fra hans skole, der ikke kunne genkende dette billede – en af studiekammeraterne beskrev ham som en hjælpsom fyr.

Men på Twitter fandt Le Monde også et opsigtsvækkende opslag fra sønnen, der styrkede mistanken. ”Hvis man virkelig vidste, hvad der sker i mit hoved, ville man mene, jeg var en galning uden moral”, havde han skrevet ifølge Le Monde.

Sønnen Sébastien Troadec blev hurtigt mistænkt i sagen.

Desuden var Sébastien i 2013 blevet dømt til samfundstjeneste, fordi han havde fremsat dødstrusler på sin blog.

Spekulationerne fik endnu mere vind i sejlene, da det kom frem, at Sébastien havde gået på samme skole som de dræbte i en af Frankrigs mest kendte mordsager.  En mordsag der havde udspillet sig mindre end fire kilometer fra Troadec-familiens hjem. Her forsvandt en familie i 2011 og ligesom i Troadec-familiens tilfælde blev der i hjemmet fundet blodspor, som var forsøgt fjernet. Moderen og fire børn blev senere fundet dræbt under terrassen i familiens have. Faderen var sporløst forsvundet, og i dag er han fortsat eftersøgt i hele verden.

Nye spor i sagen

Torsdag i sidste uge blev sønnen Sébastiens sølvgrå Peugeot endelig fundet i en by cirka 50 kilometer fra Troadec-familien hus. Den har vist sig være afgørende for opklaringen af sagen, men ikke på den måde som de fleste havde regnet med.

For søndag kom vendepunktet, der har overrasket og chokeret franskmændene.

Torsdag blev sønnen Sébastiens bil fundet efter flere dages eftersøgning.

En helt anden mand har nu erkendt at stå bag drabet på de fire Troadec-familiemedlemmer. Det skriver nyhedsbureaet AFP, der citerer kilder tæt på efterforskningen.

Der er tale om et tidligere familiemedlem – nemlig en eks-svoger til faderen i familien. Sammen med sin ekskone, der er søster til faderen i Troadec-familien, er han nu varetægtsfængslet.

Eks-svogeren og konen var blevet afhørt tidligt i sagen, men de fik hurtigt lov til at gå igen. Oprindeligt havde eks-svogeren fortalt, at de ikke længere havde kontakt til Troadec-familien. Den oplysning har dog vist sig ikke at holde stik. Ifølge fransk RTL har efterforskerne således fundet DNA fra eks-svogeren i Sébastiens sølvgrå Peugeot og i familien Troadecs hjem.

En politieskorte fragter angiveligt de to varetægtsfængslede til retten i storbyen Nantes.

Tidligt søndag morgen indrømmede eks-svogeren ifølge RTL, at han én efter én havde slået de fire ihjel med en jernstang. Derefter blev de parteret og fragtet videre til et område i Bretagne, hvor han brændte dem. Efterforskerne anser det for usandsynligt, at man kan finde ligdele fra de fire.

Motivet for drabene er ifølge RTL’s oplysninger en arvestrid om nogle guldbarrer. Faderen i Troadec-familien havde angiveligt ikke delt arven med sin søster og eks-svogeren.

Ifølge efterforskerne er det for tidligt at sige noget om søsterens indblanding i sagen.