Udland

OVERBLIK: Nordkoreas provokationer vækker frygt og afsky

De seneste år har Nordkoreas missilaffyringer flere gange fået det internationale samfund til at reagere. Nordkoreas militær har ifølge sydkoreanske m

De seneste år har Nordkoreas missilaffyringer flere gange fået det internationale samfund til at reagere.

Nordkoreas militær har ifølge sydkoreanske myndigheder mandag affyret fire missiler, hvoraf tre af dem er landet i Japans eksklusive økonomiske zone i Det Japanske Hav.

De seneste år har Nordkoreas handlinger igen og igen udløst kraftige reaktioner fra det internationale samfund.

Få her et overblik.

* Marts 2017: Nordkorea affyrer fire missiler, hvoraf tre af dem ifølge japanske myndigheder styrter ned i Japans eksklusive økonomiske zone.

* Februar 2017: Nordkorea affyrer et ballistisk missil, der rammer ned i Det Japanske Hav. Det vækker international harme og fordømmes af FN, USA og en lang række nationer i Asien.

* Februar 2017: Kim Jong-uns halvbror, Kim Jong-nam, bliver snigmyrdet i Malaysia med en nervegift. Både Malaysia, Sydkorea og USA beskylder det nordkoreanske styre for at stå bag.

* Januar 2017: Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, siger, at Nordkorea er i sidste fase i udviklingen af langdistanceraketter, som kan bære en atombombe. Efterfølgende udvider Kina sanktioner mod landet.

* September 2016: Nordkorea udfører sin femte og angiveligt største atomtest nogensinde. FN's Sikkerhedsråd strammer efterfølgende sanktioner mod landet.

* August 2016: En nordkoreansk undervandsbåd affyrer et ballistisk missil, der rammer ned i Det Japanske Hav 500 kilometer fra affyringsstedet.

* Marts 2016: Nordkorea skyder angiveligt kortrækkende missiler eller andet artilleri ud over havet. Få timer tidligere har FN's Sikkerhedsråd godkendt en ny resolution med skærpede sanktioner mod landet.

* Februar 2016: Nordkorea affyrer en langtrækkende raket. Styret oplyser, at det med succes har sendt en satellit i kredsløb i rummet.

* Januar 2016: Det nordkoreanske styre oplyser, at landet har udført en atomprøvesprængning. Der skulle være tale om en test af en hydrogenbombe, men det er blevet betvivlet af det internationale samfund, heriblandt USA.

* December 2015: Kim Jong-un siger, at Nordkorea "er parat til at detonere" en hydrogenbombe.

* September 2015: Nordkorea truer USA med et atomangreb, og bekræfter at landets hovedreaktor fortsat er aktiv.

* Maj 2015: Ifølge Nordkorea har landet afprøvet et missil affyret fra en ubåd. Samtidig oplyses det, at styret er i besiddelse af teknologi til at fastgøre atomvåben i sprænghovedet på et missil.

Kilder: Bloomberg, Reuters, BBC