Udland

Avis: FBI beder minister afvise Trumps angreb på Obama

Trump anklager sin forgænger, Barack Obama, for at have aflyttet ham under valgkampen i 2016. JONATHAN ERNST / Scanpix Denmark

FBI's øverste chef har bedt justitsministerium om offentligt at modsige Donald Trumps påstande om aflytning.

Chefen for det amerikanske forbundspoliti (FBI), James Comey, har ifølge New York Times bedt justitsministeriet om at afkræfte præsident Trumps beskyldninger mod den tidligere præsident Barack Obama.

Donald Trump påstod i weekenden uden nogen form for beviser, at hans forgænger aflyttede ham i hovedkvarteret Trump Tower.

Det er den påstand, der ifølge en embedsmand i justitsministeriet har fået James Comey til at tage kontakt til ministeriet.

Ministeriet har dog ikke udsendt information om henvendelsen.

Over for New York Times har hverken justitsministeriet eller FBI ønsket at kommentere historien.

Trump opfordret til at fremlægge beviser

Ifølge amerikansk lovgivning skal en føderal domstol overbevises om, at en person er en agent for en fremmed magt, før en efterretningstjeneste kan få lov til at aflytte vedkommende.

Andre medier har tidligere skrevet, at FBI havde bedt om lov til at overvåge medlemmer af Trump-kampagnens kontakt til russiske embedsmænd.

Ifølge avisen The Guardian blev FBI's anmodning afvist.

Søndag har en lang række demokrater og ovenikøbet et par republikanere opfordret Donald Trump til at bakke sin påstand om Obamas aflytning op.

Russiske forbindelser presser Trump

Præsident Trump er under pres, efter at det er kommet frem, at en række af hans topfolk har haft kontakt med Rusland sidste år.

Flere højtstående medlemmer af præsidentens stab har været i problemer på grund af en række samtaler med russerne sidste år.

Demokratiske politikere mener, at Trumps påstande om, at Obama har aflyttet ham, er en afledningsmanøvre, der skal fjerne fokus fra forbindelsen til Rusland.

Det samme har tidligere CIA-direktør Leon Panetta sagt.

Amerikanske efterretningstjenester har konkluderet, at Rusland forsøgte at blande sig i sidste års amerikanske præsidentvalg til Trumps fordel.

Det Hvide Hus har bedt Kongressen i USA om at undersøge, hvorvidt Barack Obama beordrede en aflytning af Donald Trump under valgkampen sidste år.