Islamisk Stat drager kvinder - Sterlina er en af de få, der kom tilbage
Over 500 kvinder fra Vesten er søgt til terrorgruppen Islamisk Stat i Syrien – lokket af propaganda, drømmen om kalifatet og kærligheden i krigen
Sterlina Petalo var en smilende helt almindelig hollandsk pige på 18 år. Troende katolik.
På få måneder gik hun fra at konvertere til islam, møde en hellig kriger på nettet, tage til Syrien og gifte sig med ham – rede til at dø for Allah.
Sterlina var blandt de første kvinder, der sluttede sig til de militante islamister i Syrien – tiltrukket af drømmen om det rene liv under islamisk sharia-lov. En af de fortællinger terrororganisationen Islamisk Stat udnytter for at tiltrække unge kvinder til deres krigere.
Men Sterlina blev også én af de få, det lykkedes at slippe ud igen.
Pludselig stod hun i niqab
Hun voksede op med sine forældre i den hollandske by Maastricht og var praktiserende katolik.
I 2009 blev forældrene skilt, og Sterlina boede sammen med sin søster hos moderen.
Sterlina havde religionen tæt på sig i sin katolske tro – men i løbet af 2013 begyndte hun at læse mere og mere om islam på nettet. I slutningen af 2013 tog hun det endelige skridt og konverterede til islam.
- I starten havde hun en bibel med hjem, men en dag var det pludselig en Koran.
- Pludselig stod hun foran mig i en niqab (hvor kun øjnene er synlige bag tørklædet, red.), har moderen Monique Verbert fortalt til Buzzfeed.
- Det var for meget for mig.
Sterlina skiftede sit kælenavn ”Lin Lina” ud med navnet “Sinbad Hoofd Callemijn” og senere Aisha.
På sin Facebook-profil forklarede hun, hvorfor hun bar niqab:
- Assalamu alaikoum (må fred være med jer red.) Man bærer … sin niqab for sin skaber og ikke for at gøre sig selv smuk eller grim. Jeg bærer den selv og møder kun fordømmelse, selv fra mine forældre. Men takket være Allah styrker det blot min tro. Man bærer sin niqab af én grund og det er for at behage sin skaber og ikke for sine medmenneskers skyld.
En god mand
Kort tid efter så hun et interview med Omar “Israfil” Yilmaz på nettet. Han havde tilsluttet sig de militante islamister i Syrien.
Han optrådte i flere propaganda videoer fra militante islamister og deltog i chat på nettet i fora som Kik og Twitter.
Han har også givet flere interview til vestlige medier.
- Jeg vil kæmpe mod alle, selv min far, hvis det var ham der bombede de uskyldige muslimer her i Syrien, fortalte han i et interview med CBS.
Aisha tog kontakt
Under navnet Aisha tog Sterlina kontakt til ham i slutningen af 2013 eller begyndelsen af 2014. Det blev begyndelsen på intens kontakt på nettet, der skulle ende med den helt store kærlighed.
- Hun var meget imponeret over ham. Han fortalte, at han var delvist nødhjælpsarbejder, træner og soldat, fortalte hendes mor til Buzzfeed.
Yilmaz var hollandsk-tyrker var kendt for at tale ofte med vestlige medier og for at slå billeder op på nettet af dagliglivet i Syrien.
Ifølge Sterlinas mor fortalte hun om, hvor god en mand Yilmaz var, når han kæmpede mod den syriske præsident Bashar al-Assads styrker.
- Hun så ham som en slags Robin Hood, der kæmpede de godes sag, fortalte moderen senere til hollandsk tv.
Til Syrien
De mange intense samtaler på nettet udviklede sig, og de besluttede sig for at blive gift.
I februar 2014 lykkedes et Sterlina at komme til Tyrkiet og videre til Syrien.
Her blev hun gift med Yilmaz.
Inden hun lukkede sin Facebook konto, postede hun dette billede af sit hjem i Syrien i marts 2014.
I teksten står der: Hver dag når jeg ser dette, føler jeg mig bedre tilpas på grund af skønheden fra dette jordiske sted, mens jeg ved, at paradiset er meget, meget bedre – Priset være Allah.
Kalifatet
Sterlina var drevet af de samme motiver, som har fået flere hundrede vestlige kvinder før og efter hende til at opsøge de militante islamister, der skulle komme under IS-flaget i kalifatet.
Allerede dengang var målet for mange af de militante islamister og deres kvinder ikke alene at bekæmpe præsident Bashar Al-Assad, men at skabe et islamisk kalifat – en islamisk stat.
At etablere kontrollen over et område, som muslimer kunne emigrere til og indføre Sharia.
I alt er omkring 30.000 krigere fra 80 lande strømmet til kamppladsen, IS og kalifatet.
Deriblandt 4.000 unge mænd fra Vesten – og 550 kvinder.
Kvinder til krigerne
IS formåede at rette sin propaganda netop mod unge kvinder som Sterlina. Opgaven var at intensivere forsøget på at få kvinder til at komme ned, gifte sig med de unge krigere og dermed sikre, at kalifatets nye generationer var på vej.
Et liv, som det i den grad er lykkes IS at sætte i system. Et liv i en rigtig stat, ”dawla”, som det hedder på arabisk. Altså ikke bare en kamplads, men et rent islamisk samfund med skoler, butikker, moskeer, politi, egen økonomi.
Ikke kun kærligheden
Hvad er det så, der driver kvinderne til at forlade en tilsyneladende tryg tilværelse i deres hjemland, opsøge næsten ukendte mænd i en krigszone, blive gift med dem og underkaste sig ekstrem islamisk lov?
Langt de fleste eksperter advarer mod at generalisere og skabe stereotyper. I en rapport fra ICSR advarer man blandt andet om at tro, at kvindernes mål alene er at blive ”krigerbrude”.
- Grundene til at kvinderne rejser er vidt forskellige og deres profiler er forskellige, siger rapporten.
Isolerede
- Én af de helt generelle hovedårsager til at føle sig skubbet ud er, at kvinderne føler sig isolerede socialt og/eller kulturelt. Hvis de går med niqab, oplever mange af dem at blive diskriminerede i det offentlige rum. Det er i sig selv ikke grunden til, at de forlader samfundet. Men det kan være med til, at de er lettere påvirkelige for den propaganda, der er på nettet, og som netop appellerer til den negative følelse, hedder det i rapporten.
- Den mekanisme forstærkes af tiltrækningen ved at komme til at tilhøre et søsterskab – et fællesskab med andre kvinder i samme situation.
Terroranklagen
- En anden følelse af ikke at høre til, er, at muslimer ofte nævnes i sammenhæng med terrorisme. Rapporten citerer et tweet fra en canadisk kvinde, der havde opsøgt kalifatet.
- I moderne muslimer kan sympatisere med de vantro ligeså meget, I vil. Men til syvende og sidst vil de beskylde jer og kalde jer for terrorister – lige som os, står der i tweetet.
Billeder af døde civile
Dette spiller ind i en anden ”push” faktor – opfattelsen af, at muslimer er under angreb overalt. Propagandaen på nettet er fyldt med billeder af dræbte civile – ofre for fjenden, som kan være Assad-styret, Israel, de internationale koalitioner, der gik til angreb i Irak og Afghanistan, eller bare Vesten helt generelt.
Billeder af døde civile – mænd, kvinder og børn - fra krigsområder bliver delt og atter delt på nettet, fortæller de kvinder, som ICSR har talt med.
Endelig er der en vrede og frustration over, at det internationale samfund, efter deres mening, ikke gør noget for at hjælpe de muslimer, der for eksempel er ofre for Assads regime. Vesten er enten passiv eller beskyldes i værste fald for at være nærmest medvirkende til lidelserne.
Pull faktorer
Det, der så tiltrækker dem til kampområderne, er grundlæggende de samme faktorer, som får unge, mandlige muslimer til at tage derned.
Mændene er primært kæmpere og soldater.
Kvinderne er drevet af en idealisme og et følelse af en religiøs pligt til at være med til at opbygge et utopisk kalifat. Helt konkret ved at føde børn, der skal være med til at fastholde og udbygge kalifatet.
Aisha og ægteskabet
For Aisha og hendes nye mand tyder de få tilgængelige oplysninger på, at de i begyndelsen var meget forelskede i de få måneder, de levede sammen i Aleppo, fremgår det blandt andet af The Telegraph.
Yilmaz skrev om flere af deres samtaler på nettet – også, at de var klar til at dø sammen:
- Yilmaz: Jeg håber at dø først, for så kan jeg få tid til at hygge mig med nogle af de 72 jomfruer, der venter mig i Paradis (de jomfruer, som venter muslimske martyrer, der er gået i døden for Allah, red.)
- Aisha: Jeg beder til, at vi dør sammen
- Yilmaz: Aaaaah – jeg skal lige have lidt tid med jomfruerne
- Aisha: DET VIL JEG ALDRIG LADE SKE :-)
Søsterskab
Nogle af Aishas medsøstre er taget til Islamisk Stat i ønsker om at til i en gruppe og et søsterskab. Mange af de kvinder, ICSR har fulgt, skriver intenst om kammeratskabet og sammenholdet. Ofte tweeter de billeder af sig selv og en ”søster”.
Mange af kvinderne romantiserer også om eventyr og om at finde kærligheden.
Dette billede fra ICSR rapporten siger måske noget om denne del af forklaringen:
Idyllisk kalifat
Og i IS har gennem årerne udviklet en temmelig målrettet online propaganda netop for at appellere til den romantiske side for at idyllisere Kalifatet.
For mange af kvinderne har det imidlertid også spillet en vigtig rolle at hjælpe til i kalifatet og ikke alene at gifte sig med krigere og få børn. Selvom børnene, ifølge IS, lever i et paradis.
Mange har arbejdet og arbejder som skolelærere, i børnehaver og om sygeplejersker.
Sterlina slap ud
For Sterlina fra Maastricht kom det ikke tilnærmelsesvist så langt.
Det blev ikke til et langt liv med sin mand og børn i kalifatet. Efter få måneder blev hun af ukendte årsager skilt fra Yilmaz.
Efter flere måneder uden kontakt forsøgte hendes mor at tage ind i Syrien for at hende sin datter – uden held.
Først i 17. november 2014 lykkedes det Monique Verbert at blive genforenet med sin datter i Tyrkiet.
Tilbage i Holland blev Sterlina anholdt. Men efter et retsmøde den 30.november blev hun ifølge den hollandske TV station NOS løsladt under en række betingelser om at holde sig i skindet.
I dag lever hun i skjul – af frygt for at IS-sympatisører i Holland skal komme efter hende.
Offer er kriminel
- Vi ved ikke, hvad hun egentlig lavede i Syrien – er hun offer eller kriminel – måske begge dele, sagde den hollandske anklager Roger Bos ifølge NOS.
Sterlina har været heldig. Lige nu er IS presset på alle fronter. De er låst inde i vestlige Mosul i Irak og kurdiske og tyrkiske styrker nærmer sig IS hovedby Raqqa i Syrien.
Snøren strammes - også om de hundredevis af vestlige kvinder, der valgte at forfølge deres drømme om et liv med deres kriger i det hellige kalifat.